Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co odpowiesz na moje pytanie:

Po przeczytaniu oświadczenia mam jedno pytanie ale chyba kluczowe w sprawie: kto płacił za towar dostawcą i komu płaciła za towar firma "Urzędowski Sp. z o.o."? Bo mowa w oświadczeniu jest o dokumentach magazynowych ale co z fakturami?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym znał odpowiedź na Twoje pytanie to byś ją poznał.

Moją intencją nie jest roztrząsanie tego oświadczenia, a jedynie wskazanie na jego istnienie, by zainteresowane osoby mogły sobie same wyrobić opnię na podstawie potwierdzonych informacji a nie plotek które się pojawiają z każdej strony.

To teraz jest pełny obraz. Z tym, że gdyby ten spór był oczywisty, to nie toczyłby się przed sądami. Jeszcze długa droga do oczyszczenia sytuacji. Tylko nie pytajcie co o tym myślę, bo nie odpowiem. O oknach pogadać mogę..

A ja czekam na wymiane uszczelek kilka tygodni a mieli mi to w ciagu 2 tyg zrobic, w dodatku w fabryce w doświetlach bocznych drzwi zamontowali zle pakiet szybowy, szyba ktora powinna byc na zewnątrz jest od wewnatrz.

Ciekawe czy sie doczekam wymiany, narazie codziennie znajduję nową uszczelke na podłodze...

A ja czekam na wymiane uszczelek kilka tygodni a mieli mi to w ciagu 2 tyg zrobic, w dodatku w fabryce w doświetlach bocznych drzwi zamontowali zle pakiet szybowy, szyba ktora powinna byc na zewnątrz jest od wewnatrz.

Ciekawe czy sie doczekam wymiany, narazie codziennie znajduję nową uszczelke na podłodze...

Przepraszam, ale nie rozumiem powodów, dla których uszczelk wypadają z okien. Wydawało mi się, że pan Urzędowski jest dobrym technologiem drewna i nie dopuści do jakiegoś systemowego defektu. A to wydaje się być błędem technologicznym.. może Finlandia mnie świeci?

Nie wystarczy rzucić hasła "dziś robimy taką listewkę przyszybową". Pewne zmiany konstrukcyjne pociągają za sobą także korekty takich akcesoriów jak uszczelka.

Nie wiem czy tu przyczyną była owa zmiana takiego szczegółu, czy też może ktoś zaproponował tańszą uszczelkę..

widziałem jedno: jak sprawa wyszła to Urzędowski zadzwonił gdzieś i od ręki zakazał zmian na zamienniki. Chyba juz to pisałem : szukalem uszczelki do starego okna - oryginal stosowany przez Urzędowskiego kosztował ponad dwa razy tyle co zamiennik dostępny w hurtowniach zaopatrujących producentów.

Więc pokusa jest ogromna.

Jeszcze jeden przykład od pierwszego mojego pracodawcy: kotwy okienne które dawaliśmy do okien kosztowały ok 100 tys. zl rocznie. Znaleźliśmy innego producenta - także z atestem który pozwolił oszczędzić blisko 40 tys. zl rocznie. Dziś wiem, że cena to nie wszystko i kotwy do okien się różnią.

Nie wystarczy rzucić hasła "dziś robimy taką listewkę przyszybową". Pewne zmiany konstrukcyjne pociągają za sobą także korekty takich akcesoriów jak uszczelka.

Nie wiem czy tu przyczyną była owa zmiana takiego szczegółu, czy też może ktoś zaproponował tańszą uszczelkę..

widziałem jedno: jak sprawa wyszła to Urzędowski zadzwonił gdzieś i od ręki zakazał zmian na zamienniki.

A zachowałby się ekstra profesjalnie, gdyby na wzór producentów samochodów w trosce o własną markę zaproponował WSZYSTKIM klientom, którzy kupili okna z tej partii gratisową wymianę tych uszczelek + regulację. Dobrą markę by umocnił, a i dealerzy mieliby zajęcie na zimę.. :-)

• 2 weeks później...

Przyjmuje, realizuje.

W poniedziałek miałem dostawę dwóch zamówień (liczę tylko te konkretne, na całe domy) które były potwierdzone na pierwszy tydzień marca. Czekam na zamówienie potwierdzone naostatni tydzień stycznia (jedno okno jest na poważniejszych poprawkach - w drewnie dorobienie nowego elementu to nie godzina jak w plastiku, a parę ładnych dni).

Czyli norma - niektóre rzeczy przed czasem, inne po..

No to pytanie to ja już Ci nie odpowiem. Wysyłam zaliczki, zamawiam, termin jest potwierdzany na początek kwietnia. Ja podaję klientom termin majowy (tak już mam;) - raz, bo na początek kwietnia mam dość zamówień, dwa, bo dla fabryki ważniejsze jest wypuszczenie dobrego okna niż dotrzymanie terminu. Wiem, wiem, wielu sceptyków się teraz uśmiecha na myśl o dobrym oknie, ale mowię poważnie: jeśli wada zostanie dostrzeżona, to okno wraca na poprawki. Napisałem tak, bo tam też pracują tylko ludzie.

Przykład z ostatnich dni: reklamowane skrzydło drzwi wewnętrznych było przerabiane. Przy pakowaniu dostrzeżono pęknięcie forniru (nie było to przedmiotem reklamacji) - drzwi cofnięto do wymiany elementu - nie dało się tego zalakować. Oczywiście klient jest wściekły, bo nie ma skrzydła w mieszkaniu i narzeka na przeciąganie sprawy..

Natomiast jeśli masz obawy o zaliczkę, chyba już jest sfinalizowana umowa rachunku powierniczego - zaliczka wpłynie do banku i zostanie wypłacona fabryce w momencie zrealizowania okien lub wróci do dealera. Wiem też, że fabryka przyjmuje od niektórych zamówienia bez zaliczek (dużo ryzykuje, bo gdyby miała nie zdążyć ze zrobieniem okien to zostaną jej okna i wycofane zlecenie) A i konkurencja nie śpi. Dlatego ja nigdy nie przyjmę zamówienia bez zaliczki. Mogę ewentualnie nie przesyłać pieniędzy dalej (jeśli miałbym poważne obawy), ale zaliczka od klienta musi być.

Z tym, że piszę za siebie.

A jak długo teraz czeka sie na zestaw okien po złozeniu zamowienia? Nie ma jakichs opoznien? Jest jakies ryzyko itp?

Realizacją zamówień zajmuje się spółka Urzędowski - Dystrybucja i nie ma powodów sądzić, że w tej spółce istnieje jakieś ryzyko - nie ma żadnych sygnałów, że dzieje się tam coś niepokojącego. Różne portale w poszukiwaniu sensacji próbują coś mieszać informacyjnie, ale w tych ich doniesieniach prawdy jest niewiele. Zresztą "najświeższe" informacje ma zapewne finlandia i jak on mówi, że wszystko jest OK, to znaczy że wie co mówi.. :-) pzdr

........Różne portale w poszukiwaniu sensacji próbują coś mieszać informacyjnie, ale w tych ich doniesieniach prawdy jest niewiele. Zresztą "najświeższe" informacje ma zapewne finlandia i jak on mówi, że wszystko jest OK, to znaczy że wie co mówi.. :-) pzdr

Co do plotek to niestety, ale już od dawna rozsiewane są, że U. się zwinął, że J. zbankrutował itp. Ktoś "coś" usłyszał i przekazuje dalej głupoty.

finlandia sprzedaje te okna więc można mu zaufać, jego opie są wiarygodne

Co do plotek to niestety, ale już od dawna rozsiewane są, że U. się zwinął, że J. zbankrutował itp. Ktoś "coś" usłyszał i przekazuje dalej głupoty.

finlandia sprzedaje te okna więc można mu zaufać, jego opie są wiarygodne

Miły kolego i w ogóle Mili Państwo.

Otóż sytuacja w firmie jest bardzo, ale to bardzo nieciekawa.

Tydzień temu byli w firmie komornicy z Żor i pooklejali nalepkami "Zajęto" wszystkie maszyny które są coś warte.

Dostawa prądu ma zostać przerwana 25 lutego.

Produkcja praktycznie stoi.

Poniżej moje (jako pracownika firmy) spostrzeżenia i jeśli ktoś nie jest zainteresowany, to spokojnie może darować sobie lekturę.

Pracownicy (tradycyjnie już) nie otrzymują wynagrodzenia, a ponadto, rozniosła się wieść, że Urzędowski ma przedstawić pracownikom "propozycję" polegającą na tym, że podpisze z nimi nową umowę o pracę na okres 5 lat, a teraz ich zwolni na zasadzie porozumienia stron, czyli Urzędowski spółka Z.O.O zwolni pracowników, a następnie zatrudni w firmie Urzędowski Windoor.

Oczywiście większość pracowników (fizycznych zaznaczam) już zapowiedziało, że nowych umów nie podpisze.

Byli by idiotami gdyby podpisali bo tracą odprawę, a po ewentualnym zatrudnieniu mogą być szybciej i bez odprawy zwolnieni.

Tak więc firma może sobie słać komunikaty na lewo i prawo, że nadal działa i ma się dobrze, fakty są jakie są..

Ktoś mógłby zdać pytanie " a po co ty to piszesz chłopie ?", ano po to, że im szybciej szlag trafi te pseudo firmę, tym szybciej ja jako pracownik dostanę odprawę, a w dodatku całkiem możliwe, że wreszcie kupi to ktoś rozsądny i zacznie się tam produkcja.