Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki, finlandia.

Faktycznie, coś mi się pomieszało: zamiast DB8 miało być DB6. Na próbce niewiele widać, ale wygląda to jak lekko szarawa poświata.

http://www.urzedowski.com.pl/?p=/pl/1produkty/01okna/oro/menu/2/index

Niestety na stronie nie ma DB2, więc nie mam nawet jak sprawdzić jak to wygląda :(

Teraz to ja przekręciłem. Myślałem właśnie o DB6.

DB2 był takim lekko bielonym dębem /fotki też miałem od tego samego kolegi/- na próbce też wyglądał tak sobie - w rzeczywistości wychodził zaskakująco ładnie.

Postaram się coś na jutro przygotować i wkleić. Daj maila na priv- wyślę to co mam.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wjaz my intensywnie myślimy o zamówieniu DB6 on jst dość jasny (wbrew pozorom! zdjęcie ze strony jest całkowicie mylące) i właśnie w chłodnym odcieniu drewna, nie tak jak sporo jasnych kolorów ocierających się o żółty, ten jest bardziej obok szarości i zieleni - genialny.

I teraz pytanie zasadnicze - finlandia, wiem, że jeszcze nie montowałeś tego koloru, ale powiedz z doświadczenia czy na jasnych kolorach (jakichkolwiek) te łączenia bardzo rzucają się w oczy? Bo w salonie sprzedawca odradzał i twierdził, że poleca mikrowczepy ale na ciemnym drewnie bo są mniej widoczne...

Tylko że różnica w cenie to ok. 30% a nam się ciemne nie podoba...

No i zastanawiam się nad profilem i dodatkami:

- czy Galux

- czy Galux Oro

- czy z szybą z folią P2,3 lub 4

- czy z okuciami Wk1 lub Wk2

Co oni serwują w standardzie? 1 zaczep antywyważeniowy? A co rozumieją jako Wk1? i czy warto? U nas nie będzie rolet...

finlandia jak masz jakieś fotki Db6 z mikrołączami od kogoś to też poproszę :)

Nie myślałeś poszerzyć obszaru działania o Małopolskę? :p

edit: z doświadczenia powiedzcie mi czy w zimie (grudzień, styczeń, luty) są jakieś większe upusty na okna? Bo zastanawiam się czy zamawiać je już teraz szybko czy zaczekać. Aktualnie jest niby 23% promocja...

edit2: czy jest jakaś szansa na zdobycie próbek kolorów dla siebie? Ale nie obejrzenie ich w salonie tylko możliwość posiadania ich, dobierania do nich innych elementów...????

Jak u Was było z płatnością za okna?

Salon z Krakowa zaproponował:

40% przy zamówieniu

reszta gdy okna będą u nich na magazynie

koszt montażu po montażu... ale zastanawiam się, cyz można to zmienić? Lepiej i bezpieczniej byłoby nie płacić na kilka mies. przed montażem :(

A jak w trakcie montażu coś popsują?

Edytowane przez Princesa

Ależ pytań:)

Tak, promocja jest niby..

bo niedawno zmienił się cennik - wartości poszły ostro do góry, ale pojawiły się rabaty. Ja teraz daję 23% fabrycznego rabatu, ale pytaj o wiecej.. sprzedawcy też mogą dać coś od siebie.

Od poniedziałku terminy przeskakują - jak dla mnie druga połowa listopada oznacza praktycznie grudzień. I już uznałem, że to prawie koniec montaży na ten rok..

Przy obecnym poziomie Euro nie liczylbym na szczególne promocje, ale jeśli juz coś będzie to nie więcej niż 5%.

Wjaz dostał dziś fotki - w zestawie takim, jakim byś chciała, więc podaj maila na priv..

Robiłem kilka razy mikrozłącza na kolorach innych niż zalecane przez fabrykę. Raz wychodzi super, innym razem widać wyraźnie łączenia.. Mi się podoba, innym nie.. Osoba zwracająca uwagę na takie szczegóły nie musiałaby być zadowolona.. Co innego na D9 - ten kolor dobrze maskuje łączenia.

Okucia - nie polecam WK2, bo normalnych zaczepów w oknie 146cm x144 cm jest 4. Nie jeden, nie dwa, a cztery. Chyba już to pisałem, ale w balkonie 86x230cm jest 10 zaczepów - każdy antywyważeniowy. Jak dla mnie - stawią opór przeciętnemu włamywaczowi do tego stopnia, że będzie musiał mocno zniszczyć okno.

Teoretycznie WK2 ma 1-2 zaczepy więcej, ale z założenia powinny być one z mocniejszej stali. Czy to jest warte 150zł.. nie wiem.

Fabryka mikrozłącza "zaprojektowała" dla koloru D9 - takiego ciemnego, lekko ciepłego koloru.

Większość firm ma mikrowczepy w standardzie właśnie dla tego typu wybarwienia - zwykle nazywa się to kolorem "TEAK" - chyba dlatego, że ten brąz z lekką czerwienią dobrze kryje ciemne jak i jasne słoje, przez co łączenia się tak nie odróżniają.

Pełna płatność? Hmm.. powoli staje się to rynkową normą. Rabaty są kuszące, z tym że ja u siebie oczekuję wyłącznie zapłaty za okna. Montaż zostaje na później, bo Inwestor czuł się że ma w ręku jeszcze jakieś atuty a nam nie zarzucał olewania sprawy. . .

Gwarancję liczą od daty zakupu, bo zdarzały się przypadki okien zjedzonych przez myszy, stojących u dealera długie miesiące w starej stoldole ..

Co do terminów: właśnie sprawdzałem swoje realizacje: wszystko potwierdzone na 39 tydzień zeszło bez dnia opóźnienia. Nawet drzwi z doświetlami zrobiły mi się w 25dni - szybciej niż zwykła stalówka do mieszkania.. A klientom podawałem terminy do miesiąca dłuższe..

Oficjalnie w ofercie nie ma przycisków (nie wiem dlaczego) a "firmowe" Palermo.. hmmm.. to taki relikt sprzed 10 lat. Czas im zmienić model klamki (próbują wprowadzić do okien Veronę ale też jest bez wersji z kluczem).

Klamkę z przyciskiem lub kluczem na ogół sprzedawcy kupują od innych Importerów - jest większy i lepszy wybór.

Ja mam drzwi z mikrozłączami,

generalnie nie mam zastrzeżeń, są strony gdzie widać że były dobierane do siebie, są i takie że się jakby lekko różnią, ale to trzeba naprawdę się niesamowicie przyglądać żeby wyłapać, ...tzn. ten kto jest w branży lub sam niedawno kupował stolarkę to wyłapie, inne osoby nie sądzę aby zwracały wogóle na to uwagę, bo nie jest to żaden detal który ot tak po prostu wpada Ci w oko.

z terminami było OK, a nawet z dokładnością na + parę dni do przodu..

finlandio czy ja źle myślę - w cenie okna jest klamka secustic? dowolna z oferty Urzędowskiego?

Sprzedawca z ul. Wielickiej z Krakowa (Akord) twierdzi, że oni mają tylko 1 model klamki....

Inne owszem, może załatwić ale za dopłatą.

No litości.

Cenę na same okna mam u nich niższą niż w innych salonach ale jak doliczę 12 klamek to mi trochę wyjdzie.

A w standardzie oczywiście mają taką, która nie jest za specjalna.... :eek:

I teraz nie wiem czy to baran i zamówić okna gdzie indziej, czy go dręczyć o inny model w cenie czy olać to i wziąć co dają...

finlandia jak masz jakieś fotki Db6 z mikrołączami od kogoś to też poproszę :)

Nie myślałeś poszerzyć obszaru działania o Małopolskę? :p

Całkiem przypadkiem trafiłem na fotki DB6 - http://www.drewnianebudowanie.pl/DesktopModules/Gallery/GalleryPage.aspx?ctl=Viewer&tabid=75&mid=425&currentitem=4

jakby się nie wczytało to galeria ładnych okien jest na stronie mojej konkurencji z Chojnic (polecam, bo to kilkaset km ode mnie ;)

http://www.drewnianebudowanie.pl/Galeria/Budynkiielewacje.aspx

DB6 szukajcie na drugiej stronie tej galerii.

Edytowane przez finlandia

Nie kupujcie stolarki od Urzędowskiego!

Właśnie mam z nimi straszne klopoty, a budowa się przeciąga

Tak naprawdę to są DWIE firmy z taką samą nazwą i logo! Jedna zajmuje się produkcję a druga tylko sprzedażą i montażem. W razie problemów to Wy będziecie mieli problem!!!

Kiedyś nie było alternatywy a oni chcieli robić dobrą stolarkę, teraz tylko pieniądze.

Są alternatywne dobre i znacznie mniejsze firmy - im nadal zależy na jakości i zadowoleniu klienta.

Bardzo brzmi wiarygodnie wypowiedź osoby o 3 postach na forum ;)

Przecież zawsze montaż i sprzedaż to rzecz osobnych podmiotów.

Rozumiem, że znasz fabryki, w których to rada nadzorcza zajmuje się montażem u klientów? :p

Jak masz kłopoty to napisz konkretnie o co chodzi, co się stało i wtedy będzie można ocenić czy siejesz niepotrzebny ferment, czy faktycznie ktoś coś zawalił...

• 5 weeks później...

Witam,

nasz domek buduje się w zastraszająco szybkim tempie - mamy dobrą ekipę:-)

Muszę wybrać kolor podbitki, który będzie taki sam jak kolor drewna na elewacji no i na balkonie. I tu mam pytanie:

Którym i w jakim kolorze z dostępnych środków ochronnych do drewna pomalować to wszystko by pasowało do okien w kolorze DB 07

Edytowane przez alerion1

Właśnie mam z nimi straszne klopoty, a budowa się przeciąga

Tak naprawdę to są DWIE firmy z taką samą nazwą i logo! Jedna zajmuje się produkcję a druga tylko sprzedażą i montażem. W razie problemów to Wy będziecie mieli problem!!!

Kiedyś nie było alternatywy a oni chcieli robić dobrą stolarkę, teraz tylko pieniądze.

Są alternatywne dobre i znacznie mniejsze firmy - im nadal zależy na jakości i zadowoleniu klienta.

alternatywne czyli jakie?

poza tym opisz swój problem z firmą, bo piszesz same dyrdymały, z których, poza szkalowaniem firmy, nic nie wynika.

• 2 weeks później...
Witajcie. W końcu doczekałem się moich okienek w kolorze db 07. Okienka wyglądają bardzo ładnie i solidnie a w świetle dziennym wyglądają na jaśniejsze. Szyba P4 faktycznie ma lekko zielonkawa barwę, ale jest to praktycznie nie widoczne a nam to nie przeszkadza. Może ktoś pomoże mi dobrać kolor klamek do tych okien. Mieliśmy wybraną oliwkę, ale z niej zrezygnowaliśmy, stare złoto też nie wygląda super. Będę wdzięczny za pomoc.

• 2 months później...