Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Od 2 tygodni wertuje internet i to forum - zeby nie naciąc sie na jakąs lipę z oknami. Z okolic Legnicy kilka firm zrobiło mi wyceny stolarki okiennej. Jedna z nich wyceniła mi okna urzedowskiego plastiki na profilach Brugmana. Profil 92mm, 3 szyby o Uw=0,6, jakas ramka swissspacer. Okno widziałem live - i zrobiło na mnie niezłe wrazenie - przede wyszstkim ze wzgledu na rozmiar ramy - masywne, konkretne. Dostałem bardzo duzy rabat - 38% na nie i cenowo biją okna Oknoplastu platinum evo na profilu 70mm.

Zaczynam juz gubić sie w tych oknach - wiec moze jakaś porada od juz uzytkujących okna?

Dodam ze dom budowany standardowo bez piwnicy, sciana 25 klimabloc+15termoorganika Platinum+, grzanie zapewni ekogroszek z zasypnikem, wentylacja zwykła. na okna pójda rolety, okna z montazem warstwowym.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przez dwa tygodnie nie znalazłeś tematu, który był dwie linijki niżej?: ;) oj coś mi się zdaje, że chcesz tylko przytaknięcią Twojej decyzji a nie rzeczowej rozmowy..

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172715-Urzedowski-INNOVA-vs.-Oknoplast-Platinium-Evolution2/page2

Nie ma sensu dublować tematów, więc Twoje pytanie wkleiłem w powoływanym wyżej temacie.

• 3 weeks później...

Dzięki za poradę, co do klamek w kolorze F9 to też nam się on podoba i na taki się zdecydujemy. Co mi tylko nie odpowiada to klamki z kluczykiem bo o tych myślimy. Mamy okucia antywłamaniowe i P4 i jeśli iść dalej to klamki z kluczykiem były by odpowiednie. No cóż jeśli bezpieczeństwo to nie do końca wygląd i na odwrót. Na coś się trzeba zdecydować i mamy taka nadzieję, że będzie to dobry wybór.

Do DB7 - osobiście wybrałabym kolor F9 tytan. Kolor nowoczesny, kolor stylowy ale i odrobinę zimy a DB7 nie jest ciepłym kolorem.

A nawet miałem przygotowany "fotomontaż"z róznego rodzaju klamkami, to pozwolę go sobie wrzucić. Okienko Db7, zaczynając od lewego górnego rogu są:

F9 - kolor stalowy, F4 - stare złoto, F1 - aluminium naturalne, F2 - szampański.

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/zestaw%20klamek.jpg

A nawet miałem przygotowany "fotomontaż"z róznego rodzaju klamkami, to pozwolę go sobie wrzucić. Okienko Db7, zaczynając od lewego górnego rogu są:

F9 - kolor stalowy, F4 - stare złoto, F1 - aluminium naturalne, F2 - szampański.

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/zestaw%20klamek.jpg

klamka stare złoto a zawiaski srebrne ?

Finlandia popraw się.

klamka stare złoto a zawiaski srebrne ?

Finlandia popraw się.

Spokojnie. Osłonki na zawiasy to drugi etap ściśle związany z klamką. Fotki robione byly na resztce baterii i nie było czasu na takie ozdabianie okna dla potrzeb "sesji".

Ps. Ja bym do tego koloru nie polecał F4 i jest ono tu tylko po to by je od razu skreślić, poza tym musiałem czymś wypełnić czwartą dziurę:p

• 2 weeks później...

Zdaje się że już kiedyś czytałem ten post.

Dostałeś kolejną odmowę uznania reklamacji? Przedstaw jakieś fakty, byśmy też mogli wyrobić sobie zdanie.

A może po prostu jesteś konkurencją która boi się nowego, jeszcze tańszego okna... ?

• 8 months później...

Witam

Właśnie dostałem wycenę na okna urzędowskiego Optimum oro. Mam pytanie, czy w związku z niedawną historią upadłościową, zakup jest obarczony obecnie jakimś ryzykiem ?

jak każdy inny zakup, a może mniej, skoro firma poradziła sobie z sytuacją to potrafi sobie radzić w trudnych czasach kapitalizmu - parafrazując "wieszcza" :)

Pozdrawiam

Niedawną? To było dwa lata temu:)i przez ten czas mam regularne, choć zwykle lakko opóźnione dostawy. Na dzień dzisiejszy to 3-4 tygodnie - głównie przez zawalenie produkcji nowościami, które spowalniają tempo pracy. Biorąc pod uwagę że okna są potwierdzane na luty, to realizacja w marcu nie jest zagrożona.

• 2 months później...

Witam

Mieliśmy zamówić okna model Optimum ale naczytałem się o tej kombinacji z upadłością Urzędowskiego i utworzeniem dwóch innych spółek i zaczynam się zasatanawiać czy nie jest to obłożone zbyt duzym ryzykiem ( w razie jakiegoś kolejnego zamieszania nie będzie ani zaliczki ani okien)

Szkoda trochę bo okna wyglądają na solidne.

Macie może jakieś informację co z rzetelnością tej firmy

OK

Finlandia czekam na info.

Mam też inną ciekawostkę: salon który wycenił mi okna twierdzi że okna z drewna meranti sa o około 15 % droższe od debowych.

Trochę dziwne ale mówią, że mają podpisane korzystne kontrakty na dostawę surowca. Obawiam czy w tej sytuacji jakość tego drewna dębowego będzie gorsza skoro cena jest tak "atrakcyjna"

:)

To nie tak:

- drewno meranti (Urzedowski po raz kolejny podkreśla, że to dobrem PRAWDZIWE MERANTI) jest powiedzmy sobie - po środku cennika.

Dąb na mikrozłączach jest tańszy, dąb lity droższy niż meranti. To cała tajemnica. I jeszcze jedno - padało tu chyba kilkakrotnie stwierdzenie o dębie z Ukrainy. Od dłuższego czasu jest kupowane w Polsce (ale pochodzi z.... Niemiec )

Okna robią się nie tylko na papierze. Owszem - to nie jest tak wielki zakład jak dawniej - czytając wieści z sieci spodziewałem się, że będzie ciężko zobaczyć tam życie - a o dziwo - byłem mile zaskoczony, bo jednak nie było tak źle.

Jedno co mnie "martwi" to kolejne udoskonalenia produktów.. jakby nie mogli na trochę przestać :)