finlandia 28.02.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam . Mamy w planie zakup okien drewnianych Urzędowskiego, jesteśmy tuż przed podpisaniem umowy. Tymczasem przedstawiciel innej firmy produkującej okna zawiadomił nas o planowanej upadłości firmy... Trudno ocenić czy to blef, czy wiadomość którą należy się niepokoić. Czy ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat? I szerzej - jak zabezpieczyć się przed tego rodzaju zdarzeniami przy obecnym kryzysie na rynku budowlanym? Zaliczka Urzędowskiego to 40%, inne firmy - też ok 30-40 %. Firmy ubezpieczeniowe nie chcą ubezpieczać tego rodzaju transakcji. Pozdrawiam. Słabe ma wieści przedstawiciel konkurencji. Zabrakło mu innych atutów by przekonać do swojej oferty? Urzedowski sp. z.o.o. jest w upadłości od blisko 2 lat. Syndykt ogłosił przetarg na sprzedaż majątku (kwestią interpretacji co wchodzi w jego skład - niektórym się wydaje że całej firmy chociaż wg Urzedowskiego to tylko budynki i kilka najstarszych maszyn). Przez cały czas Urzędowski produkuje okna w dzierżawionych od Syndyka halach - od dłuższego czasu pod sztandarem Urzedowski Marcin Okna i Drzwi. Jeśli firmy w przetargu nie odkupi nowy Inwestor Urzedowskiego (a ktoś inny) to firma Urzedowski będzie musiała zrealizować scenariusz przeniesienia maszyn w inne miejsce (są takie opcje) W realizacji mam teraz parę zamówień - wszystkie się robią. Byłem w ub. tyg. w fabryce i widziałem okna swoich klientów na różnych etapach. Generalnie trzeba przyjmować opóźnienie o miesiąc, bo nie ma co wierzyć w terminowość. Nie ma obaw o przetrwanie - fabryka ma wielu lojalnych dilerów którzy byli także w fabryce(na prawdę zaskoczyła mnie frekfencja) i dopóki oni będą słali zamówienia - to będą istnieć. Spojrzenie przez człowieka z boku jest opisane w relacji na portalu oknonet: http://www.oknonet.pl/okna/typy_okien/typowe/news,19640.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pertus 05.04.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 finlandia zamówiliśmy okna na koniec kwietnia mają być gotowe do montażu, na razie nic nie wskazuje na jakieś opóźnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.04.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Mam nadzieje. Poki co i do mnie wszelkie dostawy stolarki z Urzedowskiego docieraja na biezaco (tzn z 3-4tygodniowym opoznieniem, ktore zakladalem podajac terminy swoim klientom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pertus 24.05.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 no niestety jest 22.05 okien jeszcze nie ma ... podobno są na lakierni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.05.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Podobno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.05.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Podobno... Nie jest tak czarno Wczoraj miałem dostawę. Realnie 4 tyg opóźnienia w fabryce. Dziś zeszły na magazyn kolejne zlecenia - Optimum 2.0 - wszystko w łukach. Opóźnione tak samo. Ale z tego co słyszę znajomi mówią, że mają starsze rzeczy w realizacji (ciężko mi uwierzyć, bo terminy mamy te same) ale tu jak coś wejdzie do produkcji, to wolno, ale idzie. Edytowane 24 Maja 2013 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pertus 27.05.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 no zaczynam się niepokoić ... dzisaj usłyszałem, że nie skończyli lakierować bo producent nie dostarczył lakieru. wszytkie zamówienia w kolorze D9 zostały wstrzymane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek 2309 31.10.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Witam jestem przed zakupem okien urzedowski galux oro i niewiem ktory kolor wybrac czy d1 d7 lub d9 prosze o jakies fotki ktore pomoga mi w wyborzedziekuje bardzo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byly 01.11.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 no zaczynam się niepokoić ... dzisaj usłyszałem, że nie skończyli lakierować bo producent nie dostarczył lakieru. wszytkie zamówienia w kolorze D9 zostały wstrzymane... No nie mam zbyt dobrych wieści. Jestem byłym pracownikiem tej firmy. Otóż z firmy zostały tylko fragmenty. W tym co zostało po zakładzie, pracuje może jedna szósta pracowników, a i tak tylko tych BMW (biernych, miernych, ale wiernych) , którzy pokornie nadal pracują za jakieś ochłapy (czytaj 200-300zł) rzucane co jakiś czas przez łaskawcę Urzędowskiego, a dodatkowo i tak czekają na zaległe (3 miesięczne) wynagrodzenia. Znakomita większość pracowników którzy znali się na robocie nie specjalnie chciała pracować za darmo i już dawno sami się zwolnili lub zwolnił ich Urzędowski. Oczywiście rozumiem, że potencjalnego klienta mało obchodzi co się dzieje w "firmie" byle dostał swój towar, ale warto wiedzieć, czy aby na pewno jest sens kupować w niepewnej firmie. Rzeczywiście zostało kilka maszyn na których odbywa się (nazwijmy to) "produkcja" , ale to już raczej manufaktura niż fabryka. Notorycznie brakuje pieniędzy na wszystko, czyli na materiały, farby, narzędzia, nawet na prąd. Wszystko tłoczy się na jedynej ocalałej od egzekucji hali. Nawet biura tam są. Nie będę tu opisywał atmosfery skandalu (Policja, syndyk, wierzyciele, komornicy) w jakiej odbywało się przejmowanie majątku przez wierzycieli. Oczywiście zaraz user Finlandia zapewne wyskoczy z zapewnieniami (jak zwykle zresztą), że wszystko OK i będzie bronił Urzędowskiego jak lew. Wierzcie komu chcecie. Ja napisałem jak jest i każdy może sobie przyjechać do Ziębic i sprawdzić czy plotę bzdury czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 06.11.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Witam Nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytania ale mam dziwny przypadek z oknem urzedowski FIX o wymiarach 90x180 cm. Pękła szyba wewnętrzna w pakiecie 3 szybowym, samoistnie. Mam dzieci ale jakos nie wierze ze to one zrobiły bo byłem z nimi cały czas, coś bym widzial czy słyszał. Prawdopodobnie pękło w nocy, najpierw na długości jakies 1m, następnej nocy pęknięcie się powiększyło o kolejne 0,5m, już jest prawie na cała wysokośc okna. prawdopodobnie zaczelo sie przy zszywce mocującej listwe tzn pękło ok 1 cm od tej zszywki. Czy to da się reklamować? Jakie są szanse na uznanie reklamacji? Co ciekawe, jak zakładano mi rolety zewnętrzne zauważono że okno jest nie dokładnie prostokątem tylko rombem, dolna i górna rama jest poziomo słupki są odchylone od pionu około 6 mm. W takim ustawieniu ramy został wklejony fabrycznie pakiet szybowy. Nie reklamowałem tego bo wizualnie włąsciwie tej usterki nie widać. Załączam jeszcze zdjęcia. Edytowane 7 Listopada 2013 przez danielw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.11.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 prawdopodobnie zaczelo sie przy zszywce mocującej listwe tzn pękło ok 1 cm od tej zszywki. Czy to da się reklamować? Jakie są szanse na uznanie reklamacji? Reklamuj. Potrzebna jest karta gwarancyjna, faktura, zgłoszenie przygotowane przez sprzedawcę. Do roku zwykle firma uznaje pęknięcia bez prblemu. Potem - wg karty - nie obejmuje. Ale bym próbował (bo jak widać okna są chyba starsze niż rok), może zasięgnić pomocy kogoś mądrego jak to formalnie "rozegrać". Romb? Jestem w stanie sobie wybrazić taki błąd zrobiony nawet na montażu - można w jakimś zakresie przepchnąć coś takiego klinami, chociaż to mało prawdopodne. Za to parapety mogli lepiej spasować w tym wykuszu.. łączenie nie wychodzi ze środka słupka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 07.11.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Nie wyobrażam sobie aby taki fix móg się skosić na montażu, szyba z zewnątrz przyklejona jest do ramy na silikon, jest to bardzo sztywne połączenie tak mi sie wydaje, ale nie będę sie spierał z fachowcem. Może próbowali to wyprostowac na montazu i wprowadzili napręzenia do szyby, ale prędzej chyba pękłaby zewnętrzna bo jest scalona z ramą tym silikonem, wewnętrzna jest bardziej swobodna.Tk czy inaczej dzieki finlandia za odzew, spróbuję zareklamować. (będzie to już czwarta rekamacja!!! pierwsze 3 dotyczyły wypadających uszczelek, teraz będzie szyba i kilka wypadających uszczelek tez się znajdzie)No te parapety mogł mi stolarz lepiej spasować, na szczescie na żywo jakoś jest to mniej zauważalne. Edytowane 7 Listopada 2013 przez danielw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 07.11.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Rzeczywiście zostało kilka maszyn na których odbywa się (nazwijmy to) "produkcja" , ale to już raczej manufaktura niż fabryka. Notorycznie brakuje pieniędzy na wszystko, czyli na materiały, farby, narzędzia, nawet na prąd. Wszystko tłoczy się na jedynej ocalałej od egzekucji hali. Nawet biura tam są. . No ale jakąś kompletną linię do produkcji okien mają? Mała czy duża, ważne żeby okna jakościowo dobre z niej schodziły. Ilu ludzi tam teraz pracuje przy produkcji? Ile okien produkują np. dziennie? Gigant to już to pewnie nie będzie, ale może właśnie mała manufakturka z logo Urzędowski? Chyba że logo też im zabrali.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.11.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Nie wiem jaka jest prawda ale jakiś czas temu na oknonecie można było przeczytać, że cały majątek firmy został kupiony przez nowego inwestora.Może ktoś blisko związany z "U" powie jaki jest stan faktyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.11.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Stan faktyczny to pewnie zna jedynie sam właściciel. To silna osobowość, która chyba czuje się wielokrotnie oszukana i dlatego nie dzieli się teraz informacjami. W wielu aspektach przypomina mi Job`sa. Nieceniony jako pracodawca (pewnie zasłużenie). Wizjoner z licznymi sukcesami, otacza się zdolnymi ludźmi, itd. Pewnie już pisałem że nie jestem dumny, że sytuacja w Ziębicach rodzi takie głosy. Ale produkty ciągle są te same a te co trzeba - przechodzą "upgrade" (np.w tym roku okno Optimum). Ja realnie mogę ocenić fabrykę po realizacjach. Każdą sztukę noszę, widzę, dotykam. Nie mam zastrzeżeń. Całe lato mocno się spóźniali. Bardziej niż się spodziewałem. Przez ostatni miesiąc nadrobili - niemal co tydzień miałem dostawy, w tym ostatnie montaże zrobione w ok 8 tyg. od zamówienia, więc dla tej firmy - błyskawicznie Oczywiście że to nie jest już gigant - tak jak kiedyś. Do manufaktury jednak im daleko i to ciągle ścisła czołówka producentów stolarki drewnianej w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byly 07.11.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Nie wiem jaka jest prawda ale jakiś czas temu na oknonecie można było przeczytać, że cały majątek firmy został kupiony przez nowego inwestora. Może ktoś blisko związany z "U" powie jaki jest stan faktyczny? Witam. W zakładzie (i w ogóle w Ziębicach) wszyscy wiedzą, że ten cały "inwestor z RPA" to zwykły słup (być może nawet rzeczywiście z RPA), czyli Urzędowski kupił od syndyka swój były zakład, ale i tak tylko jego część. Oczywiście nikt tego nie wie na pewno, ale czy tzw. inwestor kupiłby zakład tylko po to, żeby nic tam nie inwestować i w ogóle nic z nim nie robić ? Wizjoner z licznymi sukcesami, otacza się zdolnymi ludźmi. Otaczał się. Już od dawna się nie otacza bo ci zdolni ludzie po prostu nie chcą go otaczać. W wielu aspektach przypomina mi Job`sa. No proszę Cię. Przecież to kompletnie nie ta klasa. Poza tym, zapewne nie miałeś okazji "podziwiać" większości z "wizji" pana U. Zapewniam, że gdybyś je zobaczył, to zmieniłbyś zdanie o wizjonerskich zdolnościach U. Całe szczęście, że większość z tych wizji wyperswadowali mu (z dużym trudem, wierz mi) ci zdolni którymi się swego czasu otaczał. Jak przestał się otaczać, tudzież sami przestali go otaczać, to niektóre z tych zarzuconych wizji weszły do produkcji. Cały zakład ryczał ze śmiechu i z politowaniem kiwał głową bo wszyscy wiedzieli, że to nie ma się prawa sprzedać. Mimo to, nie zrażony "wizjoner" wprowadzał "nowe" i za każdym razem niestety spektakularna klapa. Nie piszę tego, żeby w jakiś sposób naigrywać się z pana U. Po prostu opisuję fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.11.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Otaczał się. Już od dawna się nie otacza bo ci zdolni ludzie po prostu nie chcą go otaczać. . Ja ich ciągle widzę. Przynajmniej tu, gdzie siąga wzrok dilera. Wiele bardzo wartościowych ludzi, których bardzo cenię. I dziękuję im za to że są. No proszę Cię. Przecież to kompletnie nie ta klasa.. Klasa klasą. Raczej tylko nie ta skala. Niektórzy uznani zostają dopiero po śmierci. Przeczytaj jedną z wielu dostępnych biografii. Nawet w ostatnim filmie pada określenie "arogancki dupek". Poza tym, zapewne nie miałeś okazji "podziwiać" większości z "wizji" pana U. Zapewniam, że gdybyś je zobaczył, to zmieniłbyś zdanie o wizjonerskich zdolnościach U.. Wynalazki mają to do siebie, że nie każde są trafione. O pancernym łózku tylko słyszałem. Ale blisko 20 lat temu w standardzie pojawiły się szyby niskoemisyjne ktore później zdobyły cały rynek,potem stolarka "z mahoniu", okno o podwyższonej grubości zmieniło rynek 10 lat temu i już każda firma produkuje podobne. Tak samo drzwi. Dopiero teraz stają się standardem u reszty producentów. Jak widzisz - każdy ma inną ocenę tego co widzi. Co do własności zakładu się nie wypowiadam. Po prostu tego nikt nie wie, ale jak widać lokalni są lepiej poinformowani;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 11.12.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Nie wyobrażam sobie aby taki fix móg się skosić na montażu, szyba z zewnątrz przyklejona jest do ramy na silikon, jest to bardzo sztywne połączenie tak mi sie wydaje, ale nie będę sie spierał z fachowcem. Może próbowali to wyprostowac na montazu i wprowadzili napręzenia do szyby, ale prędzej chyba pękłaby zewnętrzna bo jest scalona z ramą tym silikonem, wewnętrzna jest bardziej swobodna. Tk czy inaczej dzieki finlandia za odzew, spróbuję zareklamować. (będzie to już czwarta rekamacja!!! pierwsze 3 dotyczyły wypadających uszczelek, teraz będzie szyba i kilka wypadających uszczelek tez się znajdzie) No te parapety mogł mi stolarz lepiej spasować, na szczescie na żywo jakoś jest to mniej zauważalne. Okno zarekalmowane, czekam na serwsanta, ale raczej nie łudze się że wymienią pakiet szybowy, ewidentnie gwarancja juz na takie uszkodzenie sie zakończyła. Byłem u pewnego szklarza, popytałem, może zrobic wymiane pakietu szybowego o takich samych parametrach za 350 zł + 200 zł koszt robocizny, toz to wychodzi prawie tyle co dałem za okno fix. Wpadłem jeszcze na pomysł żeby spróbować wyjąć pakiet, odkleić pęknietą szybę od ramki i wkleić ponownie nową szybę. Chyba ta opcja byłaby najtańsza, tylko troche własnej roboty no i w sumie niewielki koszt szyby. Pakiet miałby wtedy gaz szlachetny tylko w jednej komorze ale myśle ze nie pogorszy to drastycznie własciwości termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luket 20.10.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Wszystkim, którzy rozważają zakup okien Urzędowskiego polecam się co najmniej dwa razy zastanowić.Mamy zamontowane okna firmy Urzędowski od listopada 2012. Okna typu Optimum Oro (trójszybowe). Wykonanie produktu i cena w porównaniu do konkurencji w momencie zakupu bardzo dobra. Na tym koniec. Fakt wydłużonego oczekiwania na dostawę o kilka tygodni można jeszcze przeboleć. Ale ewentualne reklamacje to tragedia a zdarzyły nam się dwa takie przypadki. Ewidentnie firma Urzędowski ma wtedy klienta w głębokim poważaniu. Pierwsza reklamacja dotyczyła uszczelek. Okna nieprawidłowo się domykały po kilku tygodniach użytkowania. Sprzedawca i producent stwierdzili, że zamontowano złe uszczelki i wymienili uszczelki we wszystkich oknach. Czas oczekiwania na przyjazd serwisu ponad dwa miesiące. Czas pracy serwisanta poniżej dwóch godzin... Obecnie mamy uszkodzenia lakieru na szprosach pomimo konserwacji okien trzy razy w roku. Od zgłoszenia usterki mija dwa miesiące... Na cykliczne telefoniczne pytania w firmie Urzędowski kiedy będzie serwisant pani wciąż odpowiada: "Nie wiem". Ręce opadają... Ostrzegam i odradzam. Drugi raz na pewno bym nie kupił tych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlenok40 14.03.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Zawsze sie zastanawialem jak to jest w innych firmach z reklamacjami i prosze mi wierzyc ze wszedzie sa problemy z zamknieciem takich spraw a wiem co pisze bo wspolpracujemy z 15 firmami w branzy budowlanej. A jezeli chodzi o stolarke drewniana jest to bardziej skomplikowane niz pcv czy alu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts