duduś 17.12.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Właśnie dzisiaj dowiedzieliśmy się ( co bardzo nas zmartwiło bo staniemy z terminami)że zimą w pomieszczeniach nieogrzewanych lub częściowo dogrzewanych ( np, kozą) nie można kłaść ocieplenia poddasza ( dachu)Fachowiec wytłumaczył ,że wełna pochłania każdą wilgoć ( nawet tą parującą z ciepła człowieka) że wilgoć skrapla się na folii i takie tam inne wywody związane z zawilgocveniem wełny. Co o tym sądzą nasi znawcy . Bo już sami nie wiemy co robić. Ocieplać czy poczekać do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 17.12.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Możesz kłaść wełnę, ale nie możesz kłaść folii paroizolacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 18.12.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Możesz kłaść wełnę, ale nie możesz kłaść folii paroizolacyjnej. Chyba właśnie folia paroizolacyjna pod wełną zabezpieczy ją, przez przyjmowaniem wilgoci od dołu z poddasza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 18.12.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Możesz kłaść wełnę, ale nie możesz kłaść folii paroizolacyjnej. Chyba właśnie folia paroizolacyjna pod wełną zabezpieczy ją, przez przyjmowaniem wilgoci od dołu z poddasza??? Też mi się tak wydaje, że lepiej dać folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 18.12.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Zmień tych fachowców bo opowiadają bzdury.Folia wysokoparoprzepuszczalna lub szczelina powietrzna nad wełnąwłaśnie jest po to aby wilgoć mogła odparować.Podczas normalnej eksploatacji budynku wilgotność wełny zmienia się setki razy i jest zależna od wilgotności powietrza na zewnątrz, różnicy tem. i wielu innych czynników.Nie ma więc znaczenia wilgotność wełny podczas jej ukladania.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 18.12.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Witam! Zgadzam się z GL35. Przecież po to jest folia wysokoparoprzepuszczalna aby odprowadzać wilgoć, która gromadzi się w wełnie w stronę poszycia dachowego. Ja kładłem ocieplenie od grudnia do lutego nie zauważyłem żadnej wilgoci która kapała by z wełny. Poza tym widziałeś w jakich warunkach przechowywana jest wełna w składach budowlanych? Jest ona pakowana z reguły w folie po obwodzie (rulon) a co z bokami?? Zapewniam cię, że podczas składowania wełna nasiąka wilocią dużo więcej niż podczas wełna pochłania każdą wilgoć ( nawet tą parującą z ciepła człowieka) Czy zamierzasz przed kładzeniem super ekstra suszyć wełnę do wilgotności np. 3% bo fachowiec tak radzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 18.12.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Zmień tych fachowców bo opowiadają bzdury. Jak będziesz słuchał GL35 to nie zbudujesz nigdy domu, wytłumacz im iż nie mają racji i musi być tak i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 18.12.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Przyznam że jestem trochę zdziwiony , ja tak jak chemik kładłem wełnę zimą i u mnie nie ma folii wysokoparaprzepuszczalnej tylko szczelina między pokryciem a wełną (mam odeskowany dach i papę). Czy to znaczy że będę miał wilgość w wełnie przecież papa to nie folia wysokoparoprzepuszczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 18.12.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Przyznam że jestem trochę zdziwiony , ja tak jak chemik kładłem wełnę zimą i u mnie nie ma folii wysokoparaprzepuszczalnej tylko szczelina między pokryciem a wełną (mam odeskowany dach i papę). Czy to znaczy że będę miał wilgość w wełnie przecież papa to nie folia wysokoparoprzepuszczalna czyli na welnie mozna nie dawac foli paroprzepuszczalnej ? Nie spowoduje to pogorszenia izolacji cieplnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.12.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Czy to zima, czy to lato człowiek i tak się poci, i tak wydycha parę. Więc jaka to różnica? Jeśli nad wełną czyli od strony dachy masz folię wysokoparoprzepuszczalną lub szczelinę wentylacyjną to wełna się dzięki temu osuszy. Jak dasz od spodu folię parochronną to skąd ma się w wełniewziąść ta wilgoć? Przecież po to dajesz tą folię by wilgoć się tam nie dostała, a nawet jeśli trochę w trakcie pracu się dostanie to odparuje przez szczelinę lub folię na górze która jest powinna być wysokoparoprzepuszczalna, bo jeśli nie jest to powinna być szczelina wentylacyjna. I tu koło się zamyka. Zapytaj fachowca czy latem będzie się mniej pocił niż zimą? Do tego jak jest prawdziwa zima to powietrze ma wilgotność mniejszą niż latem. Mrożne suche powietrze. Jeśli mamy zimę taką jak teraz to nie powinno się wg teorii Twojego fachowca układać wełny i wiosną i jesienią i parnym latem. To kiedy ją układać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 18.12.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Ryszard, przy deskowaniu folia wysokoparaprzepuszczalna nie jest konieczna ale wtedy trzeba zrobiś szczelinę między wełną a deskowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 18.12.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 szczelina jest i z fola i bez, tylko jak sie daje folie wys.p.p to szczelina jest miedzy nia a pokryciem, jak jej nie ma to miedzy welna a pokryciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 18.12.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Szymonowicz 18.12.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 A może jednak folia paroizolacyjna nie powinna tak na 100% zatrzymywać wilgoci w pomieszczeniu?Czytaliście - http://szkielet.com.pl/forum/viewtopic.php?t=113&sid=500c03147185332e983ec12c1df22134 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 18.12.2004 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Dziękuję za wszelkie sugestie ale chodziło mi i temu budowlańcowi o folię która ma być położna pod wełną (patrząc od dołu) - czyli pod wełną a przed płytą K-G . Czy dobrze wyjaśniłam- ? - co przy tym rozwiązaniu sądzicie o zawilgocaniu wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 18.12.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Tak sobie rozwazam, teoretycznie :Jakby nie dac wogole zadnej foli ani nie robic szczeliny ... Czy welna uleglaby zawilgoceniu ? A jak to sie ma, jakbysmy zmiast pelnego deskowania ( na dachu ) dali grube bale + papa, bez ocieplenia, czy tez w nich ( czyli w tych balach ) wykraplalaby sie woda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 18.12.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Zrób tak jak pisze rafałek i będzie ok. Pora roku nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 18.12.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Ryszard1,własnie o tym pisałem powyżej - "Możesz kłaść wełnę, ale nie możesz kłaść folii paroizolacyjnej." Wiele razy już na tym forum pisałem o tym.Musimy rozważyć dwie sytuacje:1) - poddasze ogrzewane, okres zimowy, duża różnica ciśnień pomiędzy wewnątrz a na zewnątrz budynku,Nie dasz folii - cała para, która dojdzie do poszycia skropli się na zimnym poszyciu dachu. Efekt: zawilgocona wełna i zagrzybinone poszycie. To są częste przypadki, gdy firmy nie dają opóźniacza pary i nie zachowują szczeliny wentylacyjnej. Nie chcę tu wymieniać konkretnej firmy, o której dość często jest mowa na formu. Firma ta z założenia nie stosuje folii, pisząc, że ich ściany czy połacie dachu oddychają. Fakt, oddychają, ale jednocześnie powodują zamakanie wełny i zagrzybienie poszycia ścian czy dachu. Podobnie zalecenia czyni Rockwool - niesłusznie.2) - poddasze nieogrzewane, okres zimowy, mała różnica ciśnień pomiędzy wewnątrz, a na zewnątrz budynku,Dajesz folię - folia paroizolacyjna (prawidłowa nazwa "opóźniacz pary" powinna mieć minimalną paroprzepuszczalność, by regulować przepływ wilgoci na zewnątrz. Regulować, by nie doszło do szybkiego przepływu wilgoci. Mimo wszystko para przepływa przez folię. Przez okres zimy przepłynie jej tyle, że skropli się na zimnym poszyciu, zawilgoci wełnę i poszycie. Masz jednak założoną folię opóźniacza pary. Mimo ocieplenia się na zewnątrz i podniesienia się temperatury na poddaszu, powietrze nie osusza ani wełny ani poszycia dachu.Gdy folii nie założysz (na okres zimowy) w dni ciepłe, w tym okresie, ciepłe powietrze osuszy wełnę i poszycie. Może to trochę zawiłe, ale przeczytaj powoli drugi raz. Tak więc, kiedy poddasze jest nie ogrzewane i niepewna jest szczelina wentylacyjna pomiędzy poszyciem dachu a izolacją cieplną na okres zimowy, nie należy zakładać folii paroizolacyjnej (opóźniacza pary). Ponadto opóźniacz pary (folia paroizolacyjna) stanowi barierę powietrzną, która kontroluje przepływ powietrza z wnętrza budynku na zewnątrz, a tym samym ucieczkę ciepła.Więcej na ten temat - http://www.buildingscience.com/resources/walls/Air_Barriers.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.12.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Najbardziej w powyąszej wypowiedzi szokuje mnie zdanie, że firma Rokwool wciska nam kity. To komu już tu wierzyć? Wojciechu czy dobrze łapię, że w przypadku poddasza ogrzewanego zalecasz folię paroizolacyjną a jak nieogrzewane to nie zalecasz? Jeśli tak to mam jeszcze jedno pytanie: Skoro poddasze jest nieogrzewane to po co ocieplać dach? Przecież ciepło z parteru ucieka w górę i tak ogrzewa poddasze. Czyli i tak mamy straty ciepła bo bariera jest nie tam gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 18.12.2004 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Boże, czytam i czytam i ciągle wydaje mi się Nikita, że w kolejnych akapitach swojej wypowiedzi zaprzeczasz sam sobie. Wyartykułuj swoją myśl prościej. O co chodzi tymi okresami letnimi i zimowymi - z treści wychodzi mi, że w zależności od okresu mam to zdejmować to zakładać tą paroizolacyjną folię. Jaśniej proszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts