Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy wełna nasiąknie?

Recommended Posts

Rafałku,

Niestety, mimo iz bardzo szanuje doradcę technicznego Rocwoola, mamy inne zdanie.

Masz rację - ogrzewane poddasze - folia, nieogrzewne - bez folii, chyba że masz pewność co do szczeliny i jej drożności. Ale czy tego można być pewnym?

Swego czasu robilem ekspertyzę na jednym z budynków pod W-wą. Facet miał nieogrzewne poddasze, z którego zrobił graciarnię. Całą połać ocieplił, ale żeby wełna nie pruszyła, założył na całej połaci folię. Po zerwaniu folii i wełny - całe poszycie dachu było zagrzybione. Mogę tu załączyć zdjęcia, ale po co - są przerażające.

Najlepiej zapewnić minimalne ogrzewanie domku. To uchroni domek przed wszelkimi problemami.

Wełnę drzewną produkuje (przynajmniej przymierzała się do produkcji i wypuściła wstępną partię) Ekopłyta Czarnków.

Niestety rzadko tam bywam, zwlaszcza w zimniejszym okresie, a wiem ze przez dach ( 2,5 cm deski + papa ) uchodzi duzo ciepla. Dlatego myslalem o takim materialem do ocieplenia ktory bylby jednoczesnie materialem niewymagajacym obicia boazeria, a moze nawet nie wymagalby pustki do wentylacji,

• 6 years później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

jestem nowy na forum, mam na imię Radek. Podhaczam się do tematu wilgoci w wełnie mineralnej, ponieważ mam podobny problem. Dwa lata temu kupiliśmy z żoną domek rekreacyjny, piętrowy na działkach ROD. Zauważyliśmy, że będąca wełna mineralna pomiędzy dachem a sufitem z płyty g-k gromadzi dużo wilgoci. Dach jest szczelny. Zjawisko jest dostrzegalne jedynie podczas ciepłych i upalnych dni. Zimą nic się nie dzieje. Nie ma znaczenia czy w domku są ludzie, czy tez nie.

Wykonując oświetlenie halogenowe w suficie zostawiłem dwa dodatkowe otwory wentylacyjne, o podobnej wielkości, co do halogenów. Stan wełny sprawdzamy tymi otworami.

Dach jest wykonany z papy, na której jest blacha, pomalowana farbą.

Ktoś nam powiedział, że dzieje się tak dlatego, że dach nie ma wentylacji. Faktycznie nie ma, lecz w domku są dwa otwory wentylacyjne, które powinny zapobiegać gromadzeniu wilgoci. Zwłaszcza, że w suficie także zostały wykonane otwory wentylacyjne.

Proszę o poradę, czy faktycznie wykonanie wentylacji dachu ma sens. Czy są jeszcze jakieś możliwości pozbycia się raz na zawsze takiego problemu.

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Pozdrawiam!