Wojciech Nitka 18.12.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Rafałku,Niestety, mimo iz bardzo szanuje doradcę technicznego Rocwoola, mamy inne zdanie.Masz rację - ogrzewane poddasze - folia, nieogrzewne - bez folii, chyba że masz pewność co do szczeliny i jej drożności. Ale czy tego można być pewnym?Swego czasu robilem ekspertyzę na jednym z budynków pod W-wą. Facet miał nieogrzewne poddasze, z którego zrobił graciarnię. Całą połać ocieplił, ale żeby wełna nie pruszyła, założył na całej połaci folię. Po zerwaniu folii i wełny - całe poszycie dachu było zagrzybione. Mogę tu załączyć zdjęcia, ale po co - są przerażające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 18.12.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Czyli np w domu nieogrzewanym, np domku letniskowym lepiej nie dawac foli pod wate ? Tylko jak zabezpieczyc sie przed pyleniem z wlokien tej waty ? - Chyba zeby zastosowac welne drzewna, tylko gdzie ja kupic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 18.12.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Najlepiej zapewnić minimalne ogrzewanie domku. To uchroni domek przed wszelkimi problemami.Wełnę drzewną produkuje (przynajmniej przymierzała się do produkcji i wypuściła wstępną partię) Ekopłyta Czarnków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.12.2004 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Wszystko ładnie tylko ja ciągle nie widzę sensu ocieplania nieogrzewanego poddasza. Czy ktoś mi wyjaśni po co je ocieplać skoro jest nieogrzewane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 18.12.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Niektórzy ocieplają "dziś", bo myślą o zagospodarowaniu poddasza "jutro". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.12.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Czyli ktoś ma za dużo kasy... ech - to jest moje marzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 18.12.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Niestety rzadko tam bywam, zwlaszcza w zimniejszym okresie, a wiem ze przez dach ( 2,5 cm deski + papa ) uchodzi duzo ciepla. Dlatego myslalem o takim materialem do ocieplenia ktory bylby jednoczesnie materialem niewymagajacym obicia boazeria, a moze nawet nie wymagalby pustki do wentylacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.12.2004 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Ryszardzie, a czy nie prościej ocieplić strop? Mam podobny problem, bo nie stać mnie na razie na zrobienie góry. W najgorszym przypadku dodarkowo rozłożę wełnę na stropie. I tak daję pod wylewkę 3 cm styropianu. Wiem, że mało, ale co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 18.12.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Najlepiej zapewnić minimalne ogrzewanie domku. To uchroni domek przed wszelkimi problemami. Wełnę drzewną produkuje (przynajmniej przymierzała się do produkcji i wypuściła wstępną partię) Ekopłyta Czarnków. Niestety rzadko tam bywam, zwlaszcza w zimniejszym okresie, a wiem ze przez dach ( 2,5 cm deski + papa ) uchodzi duzo ciepla. Dlatego myslalem o takim materialem do ocieplenia ktory bylby jednoczesnie materialem niewymagajacym obicia boazeria, a moze nawet nie wymagalby pustki do wentylacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 18.12.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Nie ma materiału, który nie wymagałby szczeliny wentylacyjnej !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rdrajerczak 27.05.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie, jestem nowy na forum, mam na imię Radek. Podhaczam się do tematu wilgoci w wełnie mineralnej, ponieważ mam podobny problem. Dwa lata temu kupiliśmy z żoną domek rekreacyjny, piętrowy na działkach ROD. Zauważyliśmy, że będąca wełna mineralna pomiędzy dachem a sufitem z płyty g-k gromadzi dużo wilgoci. Dach jest szczelny. Zjawisko jest dostrzegalne jedynie podczas ciepłych i upalnych dni. Zimą nic się nie dzieje. Nie ma znaczenia czy w domku są ludzie, czy tez nie. Wykonując oświetlenie halogenowe w suficie zostawiłem dwa dodatkowe otwory wentylacyjne, o podobnej wielkości, co do halogenów. Stan wełny sprawdzamy tymi otworami. Dach jest wykonany z papy, na której jest blacha, pomalowana farbą. Ktoś nam powiedział, że dzieje się tak dlatego, że dach nie ma wentylacji. Faktycznie nie ma, lecz w domku są dwa otwory wentylacyjne, które powinny zapobiegać gromadzeniu wilgoci. Zwłaszcza, że w suficie także zostały wykonane otwory wentylacyjne.Proszę o poradę, czy faktycznie wykonanie wentylacji dachu ma sens. Czy są jeszcze jakieś możliwości pozbycia się raz na zawsze takiego problemu. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts