Zolthar 05.03.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 (edytowane) Witam, Moje pytanie dotyczy instalacji wodnej w domku letniskowym na działce. Doprowadziłem wodę z wodociągu (rura niebieska 40) na poziomie minus 1,1m pod sam domek. Teraz chcę ją wprowadzić do środka pod fundamentem. W środku budynku (niepodpiwniczonego) rura ta będzie wychodzić pionowo do poziomu podłogi. Odcinek ten narażony będzie na zamarzanie, ponieważ nie da się będącej w nim wody spuścić na zewnątrz (studzienka przyłączeniowa jest wąska). PYTANIE : Jak rozwiązać to przyłącze, żeby dało się odessać wodę od górnego poziomu przyłącza do poziomu minus 1,1m ? Jedyne co mi do głowy przychodzi, to na szczycie rury zamontować trójnik, z którego woda będzie szła w bok, a jego górny koniec będzie zaślepiony. Zaślepka ta musiała by być każdorazowo odkręcana i wpuszczany tam wężyk z pompką np ręczną celem wypompowania wody. Z odkręcaniem to nie problem, ale podejrzewam, że takie odkręcanie / zakręcanie w końcu spowoduje poluzowanie tego trójnika i potencjalne problemy z nieszczelnością itp. Tak jeszcze pomyślałem, że mógłby być na szczycie umieszczony zawór kulowy, co eliminowało by konieczność wspomnianego odkręcania. Mimo wszystko to trochę stresujące bo w razie uszkodzenia / przypadkowego odkręcenia, w domku byłby potop... Może jest więc jakieś inne, lepsze rozwiązanie ? Edytowane 5 Marca 2022 przez Zolthar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 11.03.2022 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Bardzo ciekawy temat. Dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts