Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa mamutowa akwatech

berek20

Recommended Posts

To zależy jak głęboko punkt wprowadzający powietrze do rury będzie poniżej lustra wody.

Inna sprawa czy zależy Ci bardziej na wysokości podnoszenia (rośnie wraz ze zmniejszeniem średnicy rury) czy na wydajności tłoczenia (do pewnego stopnia rosnie wraz ze wzrostem wydajności dmuchawy).

W zbiorniku jest 230cm wysokości ścieków i chcę przepompować te 50cm czyli do 180cm

Na jakiej głębokości wprowadzać powietrze a myślałem o PM110 bo była by pewność że się nie zatka chyba że zdecyduję się na PM75

Przyjmując, że pracowała będzie ta dmuchawa 60 l/min:

- głebokośc wprowadzenia powietrza 180 cm pod lustrem wody jest na granicy maksymalnego ciśnienia pracy tej dmuchawy (trzeba pamiętać o stratach liniowych na przewodzie

- na pompę mamutową DN110 jest za słaba, a już na pewno jesli będziesz chciał pompowac jakiś osad (do pompowania osadu służą inne pompy)

- osobiście dałbym DN75 a nawet i DN50, powietrze wprowadziłbym ok 150 cm pod lustrem

- pozostaje kwestia zabepieczenia zasysu przed osadami - daj pod miejscem wprowadzenia powietrza 2x kolano 90 stopni aby skierować zasys do góry + kawałek rury prostej (mniej wiecej do połowy poziomu wody) i zabepiecz zasys przed zanieczyszczeniami stałymi (dużo drobnych nacięć po obwodzie rury + korek lub drobna siatka zwinięta, wciśnięta i przymocowana w zasys itp.).

Tak bym myślał to zrobić

Pompa PM 75 na 150cm od góry potem 2 kolana 90 stopni i 90 cm rury fi 75 do góry żeby nie ciągło osadu i ten zasys myślałem zabezpieczyć

rurą osłonową fi 200 na 100cm która by wystawała nad lustro żeby nie pociągło coś z kożucha i nie dawałbym siatki ani robił nacięć

i od pompy do wylotu dalej rura 75 albo zredukować na fi 50

Tak bym myślał to zrobić

Pompa PM 75 na 150cm od góry potem 2 kolana 90 stopni i 90 cm rury fi 75 do góry żeby nie ciągło osadu i ten zasys myślałem zabezpieczyć

rurą osłonową fi 200 na 100cm która by wystawała nad lustro żeby nie pociągło coś z kożucha i nie dawałbym siatki ani robił nacięć

i od pompy do wylotu dalej rura 75 albo zredukować na fi 50

Wygląda dobrze