berek20 06.03.2022 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Mam pytanie czy dmuchawa SECOH EL-S-60N oddalona na 5 metrów wystarczy żeby pompą mamutową firmy akwatech PM110 przy takiej średnicy podnieść ścieki na 0,5metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 07.03.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 To zależy jak głęboko punkt wprowadzający powietrze do rury będzie poniżej lustra wody. Inna sprawa czy zależy Ci bardziej na wysokości podnoszenia (rośnie wraz ze zmniejszeniem średnicy rury) czy na wydajności tłoczenia (do pewnego stopnia rosnie wraz ze wzrostem wydajności dmuchawy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berek20 07.03.2022 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 W zbiorniku jest 230cm wysokości ścieków i chcę przepompować te 50cm czyli do 180cm Na jakiej głębokości wprowadzać powietrze a myślałem o PM110 bo była by pewność że się nie zatka chyba że zdecyduję się na PM75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 08.03.2022 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 W zbiorniku jest 230cm wysokości ścieków i chcę przepompować te 50cm czyli do 180cm Na jakiej głębokości wprowadzać powietrze a myślałem o PM110 bo była by pewność że się nie zatka chyba że zdecyduję się na PM75 Przyjmując, że pracowała będzie ta dmuchawa 60 l/min: - głebokośc wprowadzenia powietrza 180 cm pod lustrem wody jest na granicy maksymalnego ciśnienia pracy tej dmuchawy (trzeba pamiętać o stratach liniowych na przewodzie - na pompę mamutową DN110 jest za słaba, a już na pewno jesli będziesz chciał pompowac jakiś osad (do pompowania osadu służą inne pompy) - osobiście dałbym DN75 a nawet i DN50, powietrze wprowadziłbym ok 150 cm pod lustrem - pozostaje kwestia zabepieczenia zasysu przed osadami - daj pod miejscem wprowadzenia powietrza 2x kolano 90 stopni aby skierować zasys do góry + kawałek rury prostej (mniej wiecej do połowy poziomu wody) i zabepiecz zasys przed zanieczyszczeniami stałymi (dużo drobnych nacięć po obwodzie rury + korek lub drobna siatka zwinięta, wciśnięta i przymocowana w zasys itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berek20 09.03.2022 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Tak bym myślał to zrobićPompa PM 75 na 150cm od góry potem 2 kolana 90 stopni i 90 cm rury fi 75 do góry żeby nie ciągło osadu i ten zasys myślałem zabezpieczyć rurą osłonową fi 200 na 100cm która by wystawała nad lustro żeby nie pociągło coś z kożucha i nie dawałbym siatki ani robił nacięći od pompy do wylotu dalej rura 75 albo zredukować na fi 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 09.03.2022 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Tak bym myślał to zrobić Pompa PM 75 na 150cm od góry potem 2 kolana 90 stopni i 90 cm rury fi 75 do góry żeby nie ciągło osadu i ten zasys myślałem zabezpieczyć rurą osłonową fi 200 na 100cm która by wystawała nad lustro żeby nie pociągło coś z kożucha i nie dawałbym siatki ani robił nacięć i od pompy do wylotu dalej rura 75 albo zredukować na fi 50 Wygląda dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berek20 09.03.2022 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 A może nie warto kupować pompy PM 75 tylko normalnie rurką powietrze podłączyć może też będzie działać i nie będzie się co miało zatkać - membrama EPDM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts