izagrab 18.12.2004 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Mam wielki problem i nie wiem co robic. Rok temu znalazl sie wlasciciel gruntow , na ktorych sa 3 domy a w nich mieszka 5 rodzin. Moja rodzina mieszka w tym domku od 1949r. Kiedy sie tu sprowadzila dom byl w oplakanym stanie, dziurawy dach, brak okien a na srodku salonu wyrastala sosna. Babcia mowi , ze kiedys te wlosci nalezaly do jakies zamoznej rodziny i oni zaplacili im tzw odtepne dzieki czemu mogli tu zamieszkac. Niestety nie ma na to papierow Podobnie zrobili tez inni i zamieszkali na tej ziemi. W tym domu urodzil sie ojciec a potem ja. Wszyscy mamy tu meldunek i nakaz z administracji. Niestety rok temu znalazl sie wlasciciel, ktory mial jakis dokument na mocy ktorego oddano mu te ziemie. Narzucil nam czynsz oraz roczna umowe. Umowa konczy sie w marcu a potem mamy zostac bezdomni. Zainwestowalismy duze pieniadze w ten domek, doprowadzilismy wszystkie media i przez te wszystkie lata placilismy administracji pieniadze za te nieruchomosc. Nie wiem co mam robic!! Wlasciciel chce wszystko zabrac i nie chce dac nam grosza za to. Prosze o pomoc i jakies wskazowki co mam dalej robic!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.12.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Witaj.Przeczytaj prosze ten wątek - http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=37460&highlight=zasiedzenie Kiepsko tojednak się przedstawia..... Piszesz, że dziadkowie otrzymali nakaz z administracji.Czy możesz zapoznać nas z treścią tego dokumentu?Przypuszczam jednak, że w tym nakazie nie było żadnego sformuowania które by było jakąkolwiek przesłanką świadcząca o tym, że Twoi dziadkowie stają się samoistnymi posiadaczami tej nieruchomości. A wręcz przecienie ustalone tam są zasady najmu.Jesli nastapił najm (lub podobne prawo do zamieszkania) to o zasiedzeniu nie moze być mowy. Czyli nie było to 50 lat zasiedzenia lecz 50 lat zamieszkiwania na prawach lokatora.Niemniej najważnieszy dla pełnego wyjaśnienia sprawy jest zapis w dokumencie o którym pisałaś. Co do poniesionych przez Twoją rodzinę nakładów inwestycyjnych to możecie domagać się zwrotu ich części na drodze postępowania sadowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts