Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka papa termozgrzewalna na chudziaka

Krukosz

Recommended Posts

Mam dom na płycie fundamentowej o dość nietypowej konstrukcji. W projekcie mam, że na chudziaka należy położyć papę a dopiero na to folię i styropian pod podłogówkę.

Powierzchnia płyty jest monolitem ze ścianami fundamentowymi - czy tam powinienem wykonać jakieś doklejki z betonu,żeby nie było tam zagięcia 90 stopni? Takie coś jak się robi pomiędzy ławami a ścianą fundamentową od zewnątrz.

No i najważniejsze pytanie: jaka papa? Podkładowa, wierzchnia? Jaka grubość? Nie mam tego sprecyzowanego w projekcie. Z tego co się zorientowałem to na pewno chcę modyfikowaną SBS i ze względu na parametry taką na osnowie poliestrowej.

Na pewno pod papę będzie potrzebny grunt, ale czy możecie polecić jakiś konkretny produkt?

Chcę to zrobić dobrze, ale jeżeli nie trzeba to nie chcę kupować najdroższych produktów. Budżet ucieka na dużo innych rzeczy, które podrożały.

• 2 weeks później...

Nie wiem jak masz wylaną tą płytę fundamentową bo nie wrzuciłeś zdjęc. Ja mam standardowe ławy, na to ściana fundamentowa i w środku chudziak. Na całość po obwodzie położonona jest papa zgrzewana na podkładzie gruntującym. To jest papa pod ściany i do niej na zakładach będę doklejał papę po całości chudziaka tak by powstała szczelna warstwa ale zgrzewał będę jedynie zakłady a nie całość. W takim wypadku nie muszę gruntować i papa zachowuje swoje pełne parametry bez zgrzewania. Co do producenta, ja do fundamentów użyłęm Icopala, na samego chudziaka w środku jeszcze mam kilka rolek i później najprawdopodobniej kupię coś z Jarocina https://izolacja-jarocin.pl/katalog/papy-asfaltowe/papy-termozgrzewalne-modyfikowane-sbs

AM-JKLWAlHma8JQNiZVZZAW1I8xAs6TyOR5cIB1smTeBx46T9yRgTxrZEaMHLPz1ejBk-fpS2-ZfXhiz7t9MMPEEWzNwXfdDtkX7-JHbp_dnsGZUQDW2h4215W6mCFS2OtpF1ENkaP7ZgITB3tKo_ULl8UqzZA=w1538-h1038-no?authuser=0

AM-JKLXE-SCS-qTakEJFCDuE78Tj7qKKrug_a5ccfBhFMaqX7e--g0rnA9NzpNPS_Wvk6f5PX56lw_Ai6Y-_2vCAFe08FnBYXIUWJAcxgxz54_rWa2oViroIRaw6duB-oK2YvJSM--BY3OtpYUs890O7x3CTjQ=w1538-h1038-no?authuser=0

Edytowane przez lockin