Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"MikroPiwniczka" z kręgów betonowych

Cornes

Recommended Posts

Witam wszyskich!

Mam w planach postawienie konkretnej ziemianki z prawdziwego zdarzenia w przyszłości. Póki co jednak, chciałbym wykonać niedrogą "MikroPiwniczkę" z niewielkich kręgów betonowych. Nie ukrywam, że celem tej piwniczki będzie przechowywanie żywności, głównie słoików, więc temperatura w środku panującą ma znaczenie. Również ważna będzie izolacja tej piwniczki od wilgoci, ale z racji naprawdę niewielkich rozmiarów nie powinno być to problemem. Chciałbym aby dostęp do tej piwniczki był po prostu z poziomu trawnika. Nie może być więc ona zbyt głęboka. 70 cm? Powinna mieć też praktycznie "właz" i sposób jego izolacji.

Pytanie do forumowiczów znających się na tego typu tematach. Czy coś takiego może mieć rację bytu? Czy będzie można utrzymać tam temperaturę nie przekraczającą latem 10°C a zimą nie spadającą poniżej 0°? Być może pomogłoby w tym umieszczenie tego typu schowka np w zadaszonej drewutni?

Jeśli nie to może są jakieś inne sposoby na zrobienie niewielkim kosztem podobnej, niedużej spiżarki zanim nie dorobię się konkretnej ziemianki?

Być może dla części z was pomysł ten wydaje się dość dziwny. Niedługo zacznie mi się adaptacja poddasza na mieszkanie dla mnie i dla mojej narzeczonej. Pieniądze są potrzebne więc na te cele i nie stać mnie na wydanie obecnie 7-9tyś na ziemiankę. Póki się jej nie dorobię naprawdę potrzebuje tego typu powierzchni magazynowej a nie chciałbym skończyć z beczką zakopana w ziemi. Myślę też, że pomysł ten może się przydać innym użytkownikom.

Pozdrawiam!

Obawiam się że 70cm może być za mało. Ja mam z dwóch kręgów zrobiona studnie wodomierzowa. W tym roku niczym nie izolowalem licznika i nic się nie stało ale jest na głębokości +/- 110cm. Im wyżej tym większa szansa są na zamarniecie. Latem na sznurku opuszczamy sobie piwko lub inny napoj:) mam malutki kwadratowy włącznik 50x50 ale ja się mieszcze. Wilgoci troszkę jest ale ja mam wodę 140-150cm pod powierzchnia terenu.

Napiszę z własnego doświadczenia - nie ma najmniejszych szans aby spełnić Twoje oczekiwania - obecnie najlepszym rozwiązaniem - dobrze zaizolowanej piwniczki jest - obrócone szambo zasypane ok 0,6-1m i zrobienie wejścia z boku - schodami.

To się sprawdzi i łatwo umieścić - półki, umożliwić dostęp do każdego miejsca piwniczki zapewniając szczelność, odpowiednią wilgotność i temperaturę.

Ja mam piwniczkę ale....jest w ziemi tak 2/3 pod drewutnią - ocieplona z każdej strony 7cm styropianem od wewnątrz- otynkowana, a od zewnątrz 5 cm drzwi drewniane ocieplone od środka 5 cm - owoce , warzywa bez problemu - przetwory nie odważyłbym się tam przechowywać bo przy -20 jest tam ok -2...-3 *C. Wentylacja grawitacyjna. Temperatura latem przy 35*C 15-18*C.

Ok. Gdzieś w internecie przeczytałem o pewnym pomyśle, który może tutaj pomóc. Załóżmy że zwiększymy długość kręgów do 150-180 cm i dla "wygody" zakopiemy je w ziemi pod kątem 45°. Otwór zwrócony w stronę południową, bądź w permanentnym cieniu. Na kręgach usypany kopczyk w miarę możliwości jak największy. Do tego oczywiście bardzo szczelna, dobrze zaizolowana termicznie pokrywa, która wchodzi załóżmy 30 cm w głąb kręgów. Warto spróbować?