Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ułożenie drugiej warstwy wełny

Recommended Posts

cześć,

nie mogę znaleźc podobnego tematu więc zakłądam nowy... nie znam się na zabudowie poddasza, wynająłem kumpla do pomocy i chyba spieprzyłem sprawę.

manowicie,,,dach dwuspadowy, okana dachowe więc cześć dachu skośna część prosta, zakupiłem uchwyty grzybkowe do profili CD, profile CD, profile UD do ścian. zamontowaliśmy uchwyty, rozmierzyliśmy profile ud, zamontowaliśmy profile UD do nich CD. Mój plan był taki że po tym montażu wypnę profile ułoże wełnę między krokwami potem napije na grzybki drugą warstwę i wepnę spowrotem profile CD. Nie zastanowiłem się że po montażu profili CD do UD oraz po przykręceniu dwoma wkrętami uchwytów grzybkowych trudni będzie wypiąć profile CD, w zasadzie jest to prawie nie mozliwe. I teraz... wełnę 15cm która idzie między krokwy jakoś tam upchnę ale jak dać drugą warstwę z wełny 10cm skoro nie mogę zdjąć profili żeby nabić wełnę na uchuty grzybkowe? cięć ją na 40cm szerokości i układać pomiędzy profilami??

jak wyjść z tego błędu?? zawaliłem choć do końca nie wiem w którym momencie, mioże za szybko zamontowałem profile ścienne UD.

bardzo Was proszę o rade co robić dalej, dzisaj kolej ny wieczór walki z wełną.

pozdro

bartek.

Edytowane przez forlorn81

Zamontowałeś profile już na sztywno od startówki do startówki ?

Też jestem na etapie drugiej warstwy wełny. W celach bezpieczeństwa zdecydowałem nie przykręcać wieszaków od razu, dopiero po ułożeniu pierwszej warstwy wełny i sznurkowaniu. Druga warstwę robię stopniowo. Najpierw montuje wieszaki po szerokości, następnie nabijam drugą warstwę wełny na grzybki i wpinam profil. Na gotowo mocuje profil do startówek dopiero gdy mam ułożoną wełnę po całej szerokości profila.

Jeśli masz zamontowany profil na sztywno to trochę skomplikowałeś sobie robotę. Przeciwległe startówki blokują Ci opcję wypięcia. Pozostało Ci docinać wełnę do wieszaków, albo demontaż jednej ze startówek i wypięcie profili.

obrzydliwy - no właśnie na sztywno zamontowałem, część profili mam łaczonych więc jak je rozkręce to coś poradzę, tam gdzie jest na sztywno to jest problem, chyba zostało mi przycinanie wełny na pasy po 40cm (takie jets odstęp między wieszakami). Demontaż profulu ściennego UD raczej nie wchodzi w rachubę bo i tak musiał bym wypiąć wszytkie profile CD. A UD dałem dlatego ponieważ na skosach dachowych nie mogłem znaleźć płaszczyzny a przy pomocu UD udało sie to zrobić.

PS jak będę docinał drugą warstwe nie spodouje to dużych strat?? w sensie mostów powwietrznych??

obrzydliwy - no właśnie na sztywno zamontowałem, część profili mam łaczonych więc jak je rozkręce to coś poradzę, tam gdzie jest na sztywno to jest problem, chyba zostało mi przycinanie wełny na pasy po 40cm (takie jets odstęp między wieszakami). Demontaż profulu ściennego UD raczej nie wchodzi w rachubę bo i tak musiał bym wypiąć wszytkie profile CD. A UD dałem dlatego ponieważ na skosach dachowych nie mogłem znaleźć płaszczyzny a przy pomocu UD udało sie to zrobić.

PS jak będę docinał drugą warstwe nie spodouje to dużych strat?? w sensie mostów powwietrznych??

Żeby wyjąć profile z łącznika trzeba je rozeprzeć na boki, nie da rady jeśli masz to poskręcane na sztywno.

40 cm odstępy między wieszakami ? Taki rozstaw krokiew ? Chyba że Ci chodziło o rozstaw pomiędzy profilami. Ogólnie lepiej żeby było jak najmniej łączeń, szczególnie drugiej warstwy, ale w życiu bywa różnie :)

Żeby wyjąć profile z łącznika trzeba je rozeprzeć na boki, nie da rady jeśli masz to poskręcane na sztywno.

40 cm odstępy między wieszakami ? Taki rozstaw krokiew ? Chyba że Ci chodziło o rozstaw pomiędzy profilami. Ogólnie lepiej żeby było jak najmniej łączeń, szczególnie drugiej warstwy, ale w życiu bywa różnie :)

będę się starł wyjąc profile i ole się da, wolał bym uniknąć cięcia waty. między krtikwami mam ok 80cm ale międzu profilami którte ida prostopadle do krokw jest po 40cm odstępu. Teroretycznie mógł bym dawac wełnę wzdłóż profili, zobacze jak to wyjdzie w praniu.

bardzo Ci dziękuję za pomoc.

fajny pomysł, PS tzw. takerem ją przytwierdzać do czego tam jest możliwość??