Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie podłogi w garażu

kpp13

Recommended Posts

Witam,

Mam garaż blaszak "tynkowany", rozmiar 5.8x5.86m. Garaż dwustanowiskowy na płycie zbrojonej.

Płyta została zagruntowana gruntem sczepnym już ponad rok temu i trzyma się to dobrze. Minus jest taki, że ciężko się podłogę zamiata czy wodę z niej usuwa, jeśli się zleje z auta np. po deszczu. Chciałbym mieć możliwość przejechania podłogi mopem czy miotłą, żeby nie było brudno.

Chcę jakoś tą podłogę wykończyć. Na pewno chcę zrobić cienką wylewkę samopoziomującą, ale co dalej? Rozważam dwie opcje, które kosztowo powinny być porównywalne.

Pierwsza opcja - płytki. Plusy wiadomo - stosunkowo łatwy i szybki montaż, łatwe w utrzymaniu czystości. Minus jest taki, że obawiam się, że pod ciężarem aut jak i gdy woda podejdzie w zimie to mogą z czasem zacząć odpadać. Obawiam się, że trzeba je będzie kleić ponownie za jakiś czas, zwłaszcza te na wjeździe i przy ścianach.

Druga opcja - farba epoksydowa do podłóg. Położenie tego bardzo proste, pewnie ze dwie warstwy konieczne by były. Z tego co czytałem to powinno to wystarczyć na kilka lat, a później wystarczy ponownie pomalować.

Co jest lepsze? Jak w praktyce sprawdza się farba? Będę wdzięczny za porady, zależy mi żeby zrobić to raz i żeby wytrzymało możliwie jak najdłużej bez żadnej interwencji. No i przy okazji nie chcę się wykosztować, bo to tylko garaż.

Pytanie jeszcze w przypadku opcji drugiej - czy robić to w kwietniu (miałbym budowlańca wtedy), czy lepiej poczekać na lato żeby szybciej wyschło? Ile realnie może trwać schnięcie takiej farby?

ale z pełnym maniacko dokładnym przygotowaniem powierzchni betonu, widziałem już efekty niedopracowania przy cienkiej oderwanie i połamanie przy grubej już wylewce miejscowe odspojenie od podłoża jeszcze całe tylko dźwięk przy puknięciu nastąpieniu . Ale pewno po latach też spęka