zlotyx 09.03.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Witam Jestem na etapie budowy. Obecnie zastanawiam się nad GWC. Jedni polecają inni nie. Ale mam pytanie czy można zastąpić w GWC glikol wodą? tz. Na działce poziom wody mam na 2m. I chciałbym mieć dwie studnie z jednej bym poberał wodę w drugiej bym oddawał, powiedzmy odległość między studniami 5m. Wodę można mieć tylko z własnej studni. Efektywność będzie lepsza niż zanurzanie rurek i odbieranie ciepła. Rurki bym wpuścił na ok 1,2m. Więc nie ma ryzyka zamarznięcia. Podejrzewam że zastosowanie wody gruntowej wpłynie na żywotność chłodnicy, ale powinna wytrzymać kilka lat. Czy takie rozwiązanie ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 09.03.2022 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Ma tylko ewidentnie podnosi obsługowość instalacji w zależności od składu wody ilości pyłów musisz płukać czyścić . ew zastosować na ssawie filtr z siatki studziennej najmniej i przed chłodnicą filtr dokładniejszy z osadnikiem i możliwością opróżniania. To powinno zredukować częstotliwość płukania wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts