Tomasz92 09.03.2022 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 (edytowane) Witajcie To mój pierwszy post na tym forum więc dzień dobry wszystkim. (Teraz widzę że pomyliłem tematy, zapewne powinienem umieścić post w grupie prawnej. Przepraszam, niestety nie mogę już nic z tym zrobić, proszę o wybaczenie i ewentualne przeniesienie tematu lub usunięcie). Chciałbym zamontować sobie piecyk na pellet o mocy około 6-10kW, średnica rury spalinowej wynosi 80mm. Jakie dokumenty muszę mieć/gdzie przedstawić aby montaż i użytkowanie takiego urządzenia było całkowicie legalne. Komin obejrzał kominiarz stwierdził że nie będzie żadnych problemów pod warunkiem instalacji wkładu kominowegoSkontaktowałem się z firmą wykonującą takie usługi i również oni dają zielone światło Piecyk będzie kupiony nowy a całość odbierze kominiarz Sąsiad w luźnej rozmowie powiedział że przepisy wymagają abym wykonał projekt budowlany. Zadzwoniłem do firmy wykonującej takie projekty i cena usługi wynosi więcej niż wartość piecyka. Znalazłem artykuł z 2014r gdzie mowa jest o odbiorze przez kominiarza i ewentualnych wymaganiach zarządcy obiektu i rozmowie z nadzorem budowlanym. https://muratordom.pl/porady-ekspertow/koza-w-kamienicy-aa-mNLD-n89f-jtsk.htmlWięc czy muszę przedstawiać projekt budowlany w takiej sytuacji? Oraz czy obecność płaszcza wodnego zmienia jakoś klasyfikację piecyka? Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 9 Marca 2022 przez Tomasz92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 09.03.2022 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Akurat znajomi urzędnicy nadzorują dotacje na wymiany kotłów w mieście. Stare kotły węglowe idą na złom, a w to miejsce gazowe lub pellet. Nie słyszałem o żadnych wymogach dostarczania projektów budowlanych. Może przy gazówce są jakieś wymogi dotyczące instalacji gazowej, ale nie przy pellecie. Inna sprawa, to czy w Twojej lokalizacji nie ma prawnych zastrzeżeń co do możliwości wymiany źródeł ciepła? Czy jest plan zagospodarowania przestrzennego i co przewiduje, a jak nie ma planu, to co przewidują Twoje warunki zabudowy? Wizyta w lokalnym nadzorze budowlanym teź powinna wyjaśnić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts