Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plamy z gumy na lakierowanej klepce - prośba o poradę

Recommended Posts

Drodzy,

Mam dość duży problem z plamami po gumie na drewnianej, lakierowanej klepce. Mam dwa rodzaje plam:

1) duże, okrągłe, czarne od nacisku i szorowania gumy na klepkę

2) małe, podłużne, wąskie, również od gumy ale nie od nacisku, a najprawdopodobniej od zwykłego kontaktu gumy z klepką + intensywne działanie słońca dającego właśnie w okolice tych miejsc

https://images92.fotosik.pl/578/9c55f398c44e93ddmed.jpg

https://images89.fotosik.pl/577/a06e7a57512f0a5emed.jpg

Byłbym bardzo wdzięczny za Wasze wskazówki, jak najlepiej usunąć tego typu przebarwienia, bez niszczenia podłogi i bez konieczności ponownego lakierowania całej podłogi? (musielibyśmy przemeblować cały salon i bardzo chcę tego uniknąć)

Czy benzyna ekstrakcyjna będzie skuteczna i nie zniszczy warstwy lakieru?

Pozdrawiam

Piotrek

spróbuj gumkami szkolnymi najpierw zanim po chemię sięgniesz na częśc na pewno podziała . Maseczki na trądzik tez powinny być skuteczne ale to drogo wychodzi. rozpuszczalniki, ale takie które nie reagują z twoim lakierem sprawdź z kartą produktu w necie. No jeszcze droższe to olejki eteryczne z cyttrusowatych potwornie drogie stosowane do usuwania śladów po klejach taśm folii etc.

Mechanicznie i miejscowo czyściki ścierne ,wodny papier gradacji 2000