Aleksandrr 11.03.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Witam wszystkich,Jestem na etapie zakupu przydomowej oczyszczalni drenażowej ekologicznej.Czy warto kupować taką oczyszczalnię w markecie budowlanym czy jednak postawić na bardziej markowego producenta.Chodzi mi o to czy jakość użytych materiałów, grubość ścianek zbiornika etc. w takiej oczyszczalni odbiega od produktów sprzedawanych w innym miejscach.Na jakich producentów zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 13.03.2022 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 A czemu by nie, bo dla każdego coś innego Tyle z żartów, to decydując się na taką oczyszczalnię musisz pamiętać o: - wybór tylko osadników gnilnych lub zestawów z nimi, a nie biologicznych, - samemu mając widzę, czy też nie, decydujesz co zamontować i potem użytkować to przez lata, - osadnik z marketu mniej waży, bo mniej wytrzyma zagłębienia i bardziej o niego należy zadbać podczas montażu, np. obsypka z cementem, - może być problem z dokupieniem przedłużeń do włazów, Ogólnie to nie montowałem i nie ryzykowałbym, ale to Twoja decyzja. Ile waży w markecie zbiornik, który masz na oku i jaką ma pojemność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandrr 14.03.2022 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Market rozważałem głównie z tego powodu, że są od ręki. Przyjeżdżam przyczepką, pakuję i jadę do domu Ale nie widzę przeszkód w zakupie np przez internet... Jednakże nie mam rozeznania co do producentów....szukam najlepiej całego zestawu - osadnik gnilny, studzienka, drenaż i wszystkie niezbędne kolanka etc Z poza marketówek to wpadła mi w oko: 1.Eko roto Eko Standard dla 4 lub wersja dla 6 osób 2.Wobet Hydret 3. Graf Epureco W-261TM lub Epurblock W-261G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 15.03.2022 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 (edytowane) Montaż zwykłych drenażówek z osadnikiem to nigdy nie była moja specjalność bo zdecydowanie wolałem biologiczne. Nie wiem ile waży każdy z tych zbiorników i jak głęboko można go wkopać. Miałem do czynienia z wyrobami wobetu oraz Epurbloc, jak to był jeszcze Sotralentz, a nie GRAF. Z tych 4 osadników to brałbym pod uwagę tylko dwa: wobet-hydret i GRAF epureco. Pozostałe dwa bym sobie pominął, zwłaszcza eko roto. Może Ci jakoś uławi porównanie cen dodatków do osadników, czyli przedłużeń włazu. Trzeba też zwrócić uwagę, jakiej wysokości dostajesz w zestawie studzienkę rozdzielczą. Pokrywy osadnika jak studzienki muszą być wyciągnięte do poziomu terenu, abyś łatwo tam mógł zajrzeć. Na końcu to rzuć okiem na warunki gwarancji, czy nie jest wymagany jakiś autoryzowany instalator lub jego nadzór, abyś miał gwarancję. W oczyszczalniach drenażowych, oprócz tego, aby Ci się zbiornik nie zapadł jest tak samo ważny dobry żwir płukany 16-32mm, którego nie można żałować. Jeśli zaoszczędzisz na osadniku to kasy dodaj do niego, aby podsypka była jak trzeba. To że podjedziesz do marketu i będziesz ją miał od razu na przyczepce to nie znaczy dla mnie za dużo. Montaż oczyszczalni trzeba przemyśleć, a markety tak działają, że mają towar od ręki i tym ściągają klientów. Edytowane 15 Marca 2022 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts