Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odbierasz taką sytuację obyczajową

Wowka

Jak odbierasz przedstawioną w opisie sytuację?  

98 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak odbierasz przedstawioną w opisie sytuację?

• Budzi we mnie sympati

Recommended Posts

Koledzy drodzy, dajcież pokój. ... .....Więc skończcie te swary i nadal obserwujmy wyniki Wowkowej ankiety.

Abromba - masz całkowitą rację.

Zbliża się Wigilia - czas radości i pojednania. Czas posiłku przy wspólnym stole. Przy stole na którym zgodnie z tradycją winno czekać jedno wolne nakrycie dla nieznajomego z którym winno podzielić się opłatkiem, jadłem i życzliwym słowem.

Dlatego też Tobie Mariuszu i Tobie Abromba oraz Waszym rodzinom chciałbym złożyć już teraz życzenia wszelkiej pomyślności. A jako, że jest to Forum budowlane, życzę Wam by chwila gdy siądziecie ze swoimi najbliższymi do pierwszego posiłku w swoich nowych domach nastapiła jak najszybciej.

Mariuszu, pozwolisz, ze Tymi słowami zakończę ze swojej strony dyskusję

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
kupa bzdur.

Szanowny Panie, użyte przeze mnie słowo RACZEJ wskazywało na SĄD GRODZKI jako instytucję właściwą do rozpatrzenia sprawy.

Pisał szanowny kolega o parze hetero fakt, ale ja napisałem również to :

Bez rozróżniania na homo i hetero. znaczy postawiłem znak równości w tej sprawie, wybaczam, przecież nie każdy ma nawyk czytania wszystkiego i próby zrozumienia tego co napisane ;)

(mało tego, pisząc to traktowałem to jako żart - samo się jakoś rozwinęło w zażarta dyskusję)

Idąc dalej, wg szanownego kolegi NALEŻY przyzać się do błędu o ktorym się nie wie, że się go popełniło ? :) No to już shiz konkretny jest ;) Jak do tej pory to moje błędy, czy zwykłe przejęzyczenia, wskazywali mi inni przez co mogłem je poprawić i przyznać im rację. Jakbym SAM zauważył ten błąd kolego to bym go POPRAWIŁ i bez Twojej światłej pomocy ;)

Nie rozumiem także co to jest ten tajemniczy "błąd bezdyskusyjny" na jakich to uczelniach uczą o takich ? :) Na egzaminie z PC i PK, szanowny kolego, to są przeważnie profesorzy którzy twierdzą, że Hominis est errare, insipientis in errore perseverare . Mało tego, niektórzy twierdzą, że w oparciu o błędy ludzkie skonsturowano KC i KK ..

I wreszcie, na sam koniec, podsumowałem Pańską osobę niezgorzej niż Pan mnie więc w czym problem? Qui gladio ferit, gladio perit ?

AHA : Studiów prawniczych nie ukończyłem. Bynajmniej nie z powodu złych wyników, po prostu musiałem sam zarabiać na życie bo sytuacja finansowa rodziny nie była zbyt dobra. Ale przydaje mi się wiedza którą tam można zdobyć .... A szcsególnie to : bsequium amicos, veritas odium parit ... A ja zawsze piszę i mówie to co mysle..

No więc ja też Wam mówię dobranoc, bo czas spędzany przy Forum stale mi sie wydłuża i jak tak dalej pójdzie to zostane ofiarą przemocy w rodzinie (vide: uwagi o Moim Mężu w "czy warto dogrzewać kominkiem" w wymianie doświadczeń - inteligentego linku niestety nie umiem puścić).

Więc na linii Warszawa - Radom - Śląsk - miłych snów.

Gość M@riusz_Radom
Dlatego też Tobie Mariuszu i Tobie Abromba oraz Waszym rodzinom chciałbym złożyć już teraz życzenia wszelkiej pomyślności.

Ja wraz z żoną również życzymy Tobie, i wszystkim czytającym tę dyskusję, zdrowych spokojnych i wesołych świąt oraz szampańskiej zabawy w sylwestra.

Pax hominibus bonae voluntatis ;)

I zakończmy tę dyskusję.

Widziałem kiedyś w TV sondę przeprowadzoną na ulicach Miasta Stołecznego Warszawy wśród jego mieszkańców. Pytanie brzmiało: Co pan/pani sądzi o małżeństwach heteroseksualnych?

Jakie były odpowiedzi? Przeważnie były to odpowiedzi pełne oburzenia w stylu - O zboczeniach nie będę rozmawiał /a

Jeżeli taka sonda miała rzeczywiście miejsce to jaka w takim razie jest świadomość ludzi mieszkających na prowincji ? Aż boję się pomysleć.....

Sam mieszkam na wsi tak więc posądzanie mnie o dyskryminację jest lekko nietrafione :) A to że wiekszość osób wykształconych, mających zdecydowanie łatwiejszy start w zyciu, dostęp do uczelni, łatwiejszy kontakt z kulturą itd. jest niezaprzeczalnym faktem który mozna znaleźć choćby w roczniku statystycznym a nie dyskryminacją.

Jezeli ktoś twierdzi że poziom zycia a co za tym idzie sposób myślenia ludzi zyjacych w miescie i na wsi niczym się nie różni, delikatnie mówiąc mija się z prawdą. Powiem więcej ten rozdział pomiedzy wsią i miastem, Polską A i Polską B stale sie powiększa...

Przegladajac wypowiedzi forumowiczow odnosze wrazenie zgodne z badaniami opinii sploecznej. Nie jestesmy spoleczenstwem tolerancyjnym. Jakie ma to znaczenie czy ktos ma czarna skore, jest swiadkiem Jehowy czy jest homoseksualista. Nie ma tu znaczenia czy wypowiada sie katolik (chrzescijanin) czy wyznawca jakiejkolwiek religii. Tolerancja to tolerancja.

Wesolych Swiat

Przegladajac wypowiedzi forumowiczow odnosze wrazenie zgodne z badaniami opinii sploecznej. Nie jestesmy spoleczenstwem tolerancyjnym. Jakie ma to znaczenie czy ktos ma czarna skore, jest swiadkiem Jehowy czy jest homoseksualista. Nie ma tu znaczenia czy wypowiada sie katolik (chrzescijanin) czy wyznawca jakiejkolwiek religii. Tolerancja to tolerancja.

Wesolych Swiat

Tzn co to jest ta tolerancja? nie napisales w sumie co to jest.

Czy tolerancja to zgadzanie sie na wszystko? czy zeby byc tolerancyjnym to trzeba zgadzac sie na wszystko bez wzgledu na walsne przekonania i poglady? chyba cos nie tak, ja inaczej pojmuje tolerancje.

Gdyby bylo tak ze tolerancja to jest zgoda na wszysto , to w efekcie doszloby do zgody na nawet najgorsze zlo - uwazam ze to zle, nie zgadzam sie ale chce byc tolerancyjny a wiec zgodze sie.

Nie o to tu chodzi. Tolerancja w takim przypadku to wg mnie to ze potrafie rozmawiac z homoseksualista na temat akceptacji ich zwiazkow, nie obrazam go, slucham jego argumentow nie obrazajac go tylko dlatego ze ja uwazam inaczej. ALe prosze cie, nie widze zwiazku zgadzania sie na czyjes widzimisie z tolerancja.

Czy to ze nie zgadzasz sie na morderstwa, na molestowanie dzieci oznacza ze jestes nietolerancyjny dla mordercow i molestujacych???

no paranoja sie robi.

chyba ta tak naglasniana tolerancja zaczyna byc niebezpieczna i za duza role zaczyna odgrywac w naszym zyciu.

A niebezpieczna sie zaczyna robic bo przez nia upada tradycyjne poczucie przyzwoitosci, moralnosci . Tolerancja zaczyna byc podstawowa wartoscia w naszej kulturze. Zaczyna przewyzszac takie wartosci jak milosc, moralnosc itp. Zaczyna byc niebezpieczna bo moze byc wykorzystana przez szalencow - np. Hitler uznalby za nietolerancyjnych tych ludzi ktorzy nie zgadzaja sie z tym ze on uwaza ze niemcy to tylko czysty gatunek czlowieka a reszta to do pieca. Znajac jego umiejetnosc wplywu na ludzkie myslenie, to inni aby byc tolerancyjni zgodzili by sie z tym.

To ze nie podoba mi sie obsciskiwanie namietne par na ulicy czy zwiaki homoseksualne to dlatego ze uwazam to za zle i niemoralne. A to dlatego ze mam swoje zasady, dlatego ze mam jakies pojecia zla i dobra a nie dlatego ze nie jestem tolerancyjna.

"dlatego ze mam jakies pojecia zla i dobra a nie dlatego ze nie jestem

tolerancyjna. "

Aga to są twoje granice dobra i zła - nie żądaj od innych stosowania się

do nich- dla homoseksualistów bycie w takim związku podchodzi pod pojęcie "dobra".

Moja tolerancja ma takie granice : jeśli jakieś zachowanie (np.homoseksualizm ) nie godzi bezpośrednio we mnie to proszę bardzo.

Ja się z Panią Homo nie muszę: całować,przyjaźnić....

Ale mogę : odkłaniać się,rozmawiać,kupować u niej chleb (jeśli np.prowadzi sklep) ...

Mogę np. koło homoseksualistów wybudować dom :wink: -

pod warunkiem,że nie będę wyrzucać śmieci za mój płot !!!!