frredy 12.03.2022 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Cześć, Chciałem zapytać czy ktoś przerabiał temat ogrzewania ściennego - rurki od podłogówki zatopione w ścianie. Wiem, że są systemy do mocowania rurek na ścianach - ale to zajmuje trochę miejsca i dużo tynku, pytanie, czy nie można wytrasować w pustaku (Ytong) sznitów pod podłogówkę w ścianie i bezpośrednio w ścianie zatopić podłogówkę która będzie zlicowana z powierzchnią pustaków? Do czasu tynkowania można ją przymocować na jakichś opaskach zaciskowych albo innym sposobem - coś by się wymyśliło. Co uważanie o takim rozwiązaniu, penwnie są jakieś problemy z tym skoro robi się na systemach gdzie później trzeba nawalić 2,5 cm tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.03.2022 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Cześć, Chciałem zapytać czy ktoś przerabiał temat ogrzewania ściennego - rurki od podłogówki zatopione w ścianie. Wiem, że są systemy do mocowania rurek na ścianach - ale to zajmuje trochę miejsca i dużo tynku, pytanie, czy nie można wytrasować w pustaku (Ytong) sznitów pod podłogówkę w ścianie i bezpośrednio w ścianie zatopić podłogówkę która będzie zlicowana z powierzchnią pustaków? Do czasu tynkowania można ją przymocować na jakichś opaskach zaciskowych albo innym sposobem - coś by się wymyśliło. Co uważanie o takim rozwiązaniu, penwnie są jakieś problemy z tym skoro robi się na systemach gdzie później trzeba nawalić 2,5 cm tynku? Przerabiało wielu. W większości - z kiepskim efektem. Oczywiście, można WSZYSTKO ! To (na razie) wolny kraj! Widziałem na Youtube, ze ktoś sobie nawet dom "do góry nogami" postawił! Mozna, tylko po co? Moze na poczatek poczytaj co o TERMODYNAMICE? A wiesz, że CIEPŁO jest EFEMERYDĄ? - Po prostu... czasem jest a czasem go NIE MA, nawet jak wokół jest 35stC !!! :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 13.03.2022 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Cześć, Chciałem zapytać czy ktoś przerabiał temat ogrzewania ściennego - rurki od podłogówki zatopione w ścianie. Wiem, że są systemy do mocowania rurek na ścianach - ale to zajmuje trochę miejsca i dużo tynku, pytanie, czy nie można wytrasować w pustaku (Ytong) sznitów pod podłogówkę w ścianie i bezpośrednio w ścianie zatopić podłogówkę która będzie zlicowana z powierzchnią pustaków? Do czasu tynkowania można ją przymocować na jakichś opaskach zaciskowych albo innym sposobem - coś by się wymyśliło. Co uważanie o takim rozwiązaniu, penwnie są jakieś problemy z tym skoro robi się na systemach gdzie później trzeba nawalić 2,5 cm tynku? Czy 2,5 cm tynku to jest dużo? Wycinanie rowków pod rurki samo się nie zrobi, a to nie będzie jeden rowek pod kabelek, tylko rycie wielu setek metrów rowków. Ja w całym domu robiłem ogrzewanie podłogowe, ale w łazience, na dwu kawałkach ściany też położyłem rurki. Jedna pętla idzie po podłodze i dalej przechodzi na ściany. Wycinałem rowki w porothermie, na wierzchu są płytki. Działa od pół roku, w łazience ciepło. Ale gdybym teraz miał robić powtórkę, to odżałowałbym pewnie tę dodatkową warstwę tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 28.03.2022 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Dlaczego chcesz chować rurki w izolacji (biały pustak to całkiem dobry izolator) to tak jakbyś grzejnik chciał zabudować styropianem.Rury od ogrzewania ściennego muszą być całe zalane w tynku, który sie do tego nadaje albo w glinie. Im więcej dasz tynku/gliny tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts