Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozliczenie nowej instalacji z PGE

Piotr Jastrzp

Recommended Posts

W grudniu 2021 uruchomiłem instalacje fotowoltaiczną w prywatnym domu. Wiadomo że w grudniu, styczniu i lutym produkcja prądu była mała (nie pokrywała domowych potrzeb). Teraz w marcu, bede miał nadprodukcje.

Podpowiedzcie mi proszę, czy jak będę miał półroczne rozliczenie to zużycie będzie uśrednione na wszystkie 6 miesięcy (łącznie ze styczniem i lutym), a może każdy miesiąc jest liczony oddzielnie - a ja za styczeń i luty będę musiał zapłacić "normalnie" za zużycie, a od marca zacznę gromadzić prąd “na przyszłość” ?

Przy rozliczeniu półrocznym każdy miesiąc jest liczony oddzielnie, następnie jest tabelka rozliczenia energii wprowadzonej do sieci gdzie energia wyprodukowana w lepszych miesiącach jest rozliczana w miesiącach o gorszych uzyskach. Na moim przykładnie od stycznia do marca produkuję poniżej zużycia, a od kwietnia do czerwca powyżej. Finalnie przy rozliczeniu za 6 miesięcy mam tylko opłaty stale.

Ale jak już zapłacisz za energię za pierwsze dwa miesiąca a następne będziesz miał nadprodukcję to przy kolejnych rozliczeniach nie powinno mieć więksego wpływu na rachunki czy masz 6 czy 2 miesięczne rozliczenie. Oczywiście pod warunkiem, ze uzbierasz do paździenika na zużycie energii od listopada do następnego lutego.

Edytowane przez daro.s