szczepan.jach 14.03.2022 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 (edytowane) Dzień dobry. Kilka miesięcy temu wprowadziłem się do nowego domu i od początku doskwiera mi jeden problem - głośne stukanie na poddaszu. Wygląda to tak jak by od czasu do czasu ktoś z zewnątrz rzucił kamyk na dach (na dachu jest blachodachówka) albo czasami jak by ktoś kijem bejzbolowym uderzył o blachę. Dzieje się to zarówno w dzień jak i w nocy w słońce i w deszcz w dni wietrzne jak i bezwietrzne przy otwartych oknach jak i zamkniętych chociaż przy otwartych jak by się nasila. Czasami przypomina to uderzenie o blachę a czasami o płyty gipsowe w sumie ciężko powiedzieć. Dach jest ocieplony pianą i zabudowany kartongipsem więc nic nie widać. Dzieje się to dosłownie kilka razy na dobę więc ciężko mi nawet zlokalizować epicentrum bo uderzenie słychać w całym domu a potem jest cisza. Czasami podobny dźwięk słychać przy otwieraniu drzwi do pokoju ale wtedy jest to bardziej rozproszony dźwięk i jest to bardziej ciche. Mam wrażenie że to sufit podwieszany się rusza ale to wrazenie nie jest niczym poparte i nie wiem co mogło by powodować tak silne ruchy sufitu np w środku nocy albo w środku dnia kiedy nikogo poza mną nie ma w domu a ja siedzę w miejscu i się nie ruszam. Macie może pomysł jak szukać przyczyny?Wiem że zaproszenie egzorcysty jest jakimś pomysłem natomiast ze względu na długi czas oczekiwania na takich fachowców w międzyczasie chcę poszukać może przyczyna okaże się bardziej przyziemna. Edytowane 14 Marca 2022 przez szczepan.jach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.03.2022 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Gdyby podwieszany sufit Ci stukał to byś zobaczył spękania na KG. Generalnie w dni słoneczne może się tak dziać temperatura z blachą robi swoje, jednak u Ciebie również w nocy. Zobacz czy nie masz tam dzikiego lokatora w postaci kuny. Nic więcej do głowy mi nie przychodzi poza przeprowadzką na poddasze (np. tylko na noce) aby zlokalizować źródło dźwięku a później rozmontować KG aby sprawdzić "co w dachu stuka". Generalnie u większości w dachach coś stuka bo blacha od słońca robi się gorąca rozszerza się i "jep" z łat/kontrłat czy innych murłat słychać. I podobnie po zachodzie słońca kiedy blacha stygnie, ale w nocy nie powinno już nic walić. Jednak to też tylko w nowych domach w mojej starej chałupie z 52r nic nie stuka a w dobudówce z 20r czasem coś stuknie od słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.03.2022 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Pracuje drewniana więźba dachu... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.03.2022 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Jeżeli potrafi stuknąć przy otwieraniu drzwi wewnętrznych to chyba nie blacha stuka a sufit. Próbowałbym szybkich ruchów drzwiami i nasłuchiwał. Rysek na płytach g-k też warto szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts