Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinia na temat firmy ERAGA

DarekNGI

Recommended Posts

Witam.

Chciałem się z wami podzielić moją opinią na temat wykonania wiązarów dachowych w ubiegłym roku na mojej budowie przez firmę ERAGA.

Dach kompletnie spaprany. Brak krokwi koszowych, zostały zamontowane dopiero po ingerencji kierownika budowy, wykonawca twierdził że to działka dekarzy, co jest kompletną nieprawdą. Inne firmy montują takie krokwie. Wiązary na połowie dachu zamontowane krzywo, różnica w pionie pomiędzy dolnym pasem wiązara a górą 6-8cm. Wszystkie pochylone w jednym kierunku. Okapy poowieszały się chwile po położeniu dachówki. Drewno popękane. Blaszane łączniki, wieszaki bardzo słabej jakości, wyglądają jak tanie marketówki. Wiązary połączone ze sobą nieudolnie, nawet jak miedzy nimi była 5cm przerwa to i tak były zbijane gwoździami. Wykonawca nie poczuwa się do odpowiedzialności. Twierdzi że wszystko jest ,,super'' i w normie a rażące błędy takie jak opadające okapy zwala na inne ekipy budowlane (murarzy, dekarzy). Ogólnie konstrukcja wygląda na słabą. Dekarze bali się po niej chodzić. Oglądając więźby dachowe wykonane przez inne firmy na innych budowach stwierdzam że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Więźba za 50 tys. zł jest kompletnie spaprana i nie warta nawet połowy tych pieniędzy. Projekt wiązarów mało szczegółowy tak jak i oferta.

Unikajcie tej firmy, a jak już podpisaliście z nim umowę to stójcie nad nimi z miarą i poziomicą, a na odbiór wiązarów zaproście kompetentnego kierownika budowy i nie płaćcie dopóki nie usuną wszystkich błędów, a na pewno będzie ich dużo.

P.S. Jak zrobię zdjęcia tej papraniny to wrzucę.

Darek.