Gość 29.08.2002 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 ja tez mam bol w wyborze pieca. Dom 140 m dwie lazienki w pionie, kuchnia troche dalej, ok 60-70 m podlogówki. denerwuje mnie merytoryka sprzedawcow, bo nikt nie potrafi jasno powiedziec czy 1-f-ny+ zasobnik czy 2-f-ny + zasobnik, kondedsacyjny czy tradycyjny. wiem tylko ze podlogówka sprzyja piecom kondensacyjnum , tylko jak pisal HUGO -kiedy to sie zwróci. Gdzie mozna znalezc jasna teorie na ten temat???max1971 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 29.08.2002 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Kondensacyjny ma sprawność ponad 100% (jest więc oszczędny) ale daje na wyjściu wodę o niższej tmperaturze. Dlatego idealnie nadaje się do c.w.u. i podłogówki. Do ogrzewania tradycyjnego trochę gorzej - trzeba grzejniki o większej powierzchni. Różnica w cenie zakupu (kocioł kondensacyjny - inny) ze względu na też całkiem wysoką sprawnośc kotłów tradycyjnych zwraca się po kilku(nastu) latach eksploatacji. Kotły dwufunkcyjne służą do grzania wody "w locie" - nie magazynują ciepłej wody tylko podgrzewają ją gdy jest potrzebna - oznacza to ograniczoną wydajnośc, którą da się odczuć gdy na raz dwie osoby zaczną korzystać z ciepłej wody. Kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem c.w.u. to jakaś bzdura - bo po co dwufunkcyjny skoro zasobnik i vice versa !? Kocioł jednofunkcyjny grzeje wodę do c.o., która "przy okazji" podgrzewa wode w zasobniku. Działa to trochę jak bojler - najpierw grzejesz, żeby potem mieć ciepłą wodę. Komfort zależy od pojemności zasobnika - im większe zapotrzebowanie na wodę tym większy zasobnik - na rodzinę 4 osobową ca 150 litrów. Więcej lepiej, mniej - może okazać się że czwarta osoba będzie musiała trochę poczekać zanim weźmie sobie prysznic. Są teraz jakieś nowe zasobniki, które szybciej nagrzewają wodę, itp... ale byłbym ostrożny - instalacja c.o. i c.w.u. ma działac niezawodnie latami, a skomplikowane nowinki techniczne mają tyleż uroku co niedopracowań. Podsumowanie:Do mieszkania - najlepiej piec dwufunkcyjny, wiszący ,a najlepiej z zamkniętą komorą spalania - mały, można postawić wszędzie, droższy od jednofunkcyjnego ale tańszy od jednofunkcyjnego z zasobnikiem.Do domu - najlepiej jednofunkcyjny z zasobnikiem c.w.u. - wymaga trochę miejsca (kotłowni), ale daje największy komfort używania. Inne kombinacje to na ogół fanaberie nie mające konkretnego (finasowego, technicznego, użytkowego) uzasadnienia. Hint - warto kupowac kotły porządnych firm z dobrym serwisem. Jak kocioł w styczniu wywinie koziołka to nie ma żartów. I co tu ma boleć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 29.08.2002 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Oj Jasiu, kieszeń boli przede wszystkim i to mocno !! A co byś doradził do domu ca 250m2 dwie łazienki + kuchnia + 4 osoby? Kubatury chwilowo nie mogę sprawdzić, ale dom z użytkowym poddaszem i antresolą. Dom ciepły - tak ma być w/g projektu, więc ucieczka ciepła przez ściany i okna dość minimalna. Ostatnio optuję za Vaillantem jednofunkcyjnym z zasobnikiem 120 - 150 L. Z regulatorem pogodowym oszacowali mnie na ~10 000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.08.2002 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 I niestety tyle to ciebie będzie kosztowało. Ja najpierw chciałem sobie wybrać piec sam, ale gdy bez łopaty nie byłem w stanie odgarnąć folderów reklamowych z biurka dałem sobie spokój. Znalazłem sobie firme, której postanowiłem zaufać i zleciłem im zrobienie projektu, a w przyszłości sprzedaży, montażu i serwisu mojego "systemu grzewczego". Firma zaproponowała mi Vaillanta (bo niemarkowe odrzuciłem, a z marowych, którymi handlują najbardziej spodobał mi się Vaillant), jednofunkcyjny z otwartą komorą spalania i zasobnikiem c.w.u. (pogodówki, etc...). Prawdopodobnie będzie to VKC-INT 320-3 / 120 l. Zalety to:1. Zamknięcie w jednej obudowie kotła, zasobnika i "śrubunku" - widok kłębowiska rur zawsze działał na mnie deprymująco2. Konstrukcja dosyć nowa ale sprawdzona - nie wierzę w nowinki techniczne - zawsze są z nimi jakies kłopoty, których nikt nie potrafi rozwiązać.3. Duży wybór części i doświadczonych serwisantów - bo, że zepsuje to pewna, rzecz w tym kiedy i jak szybko to naprawisz. Kosztuje około 7 tys +7%VAT - razem z pogodówką, montażem itp... itd.. wyjdzie jakieś 10 tysięcy. Kotłownia jest ustrojstwem na tyle skomplikowanym, że support (dobór elementów systemu, jakośc montażu, szybkośc i fachowośc serwisu, dostępność części) jest co najmniej tak samo ważny jak jakość samego kotła. Radzę ci więc najpierw poszukać dobrej firmy i na niej polegać, niż wybrać sobie kocioł i szukać kogoś kto się nim zajmie. PS. Mam do ogrzania 150 m.kw. w tym 80 m.kw. podłogówki i do tego 2 łazienki + WC + kuchnia. Dom będzie ocieplony wg. "norm norweskich". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.11.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 w każdym przypadku sprawdzi się De Dietrich MCR/II 24 w różnych konfiguracjach od 3350 zł brutto z VAT 22%i okazuje się że kondensat nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.11.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 czy ta reklama nie jest troszeczkę zbyt nachalna aż do bólu, Olimpie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.11.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 w każdym przypadku sprawdzi się De Dietrich MCR/II 24 w różnych konfiguracjach od 3350 zł brutto z VAT 22% i okazuje się że kondensat nie boli Naprawdę sądzisz, że autor wątku od ośmiu lat się z tym cierpieniem cały czas zmaga? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.12.2010 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 o, w doope Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 01.12.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 a o kotłach termet co sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts