Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kilka ofert na PV do wyboru

dwiecegly

Recommended Posts

witam

nie zdecydowalem jeszcze o montażu PV ale mam jeszcze taką szansę na starych zasadach. Dostałem kilka ofert ale według mnie to nieopłacalne przy takich stawkach. Zuzycie roczne mam około 8000 KWh - taryfa G12w, w taniej zuzywam okolo 75% energii. Mam płaski dach wiec trzeba doliczyc koszt podstaw trojkątnych które wyceniają mi na kilka tys zł..... MYsle o instalacji okolo 6Kwh bo dodatkowe panele nie będą raczej optymalnie umieszczone ze względu na kominy itp. Penele mogą być skierowane prawie idealnie na poludnie. Drzewo zasłania lekko słonce tylko wczesna wiosna i pozną jesienią.

Oferty:

NR1:

Inwerter SMA STP 6.0 dwukierunkowy 6750 zl

Panele RECOM RCM 16 x 390Wp 14400 zł

Stelarze, okablowanie, projekt + montaz + zgloszenie 14000

razem po rabacie 32300 za 6.2KW

NR2

Inwerter Hypontech lub Huawei

Panele Bauer 14 x 385Wp

Stelarze, okablowanie, projekt + montaz + zgloszenie

brak rozbicia na poszczegolne elementy , cena razem 35000 za 5.4KW

NR3:

Inwerter fronius 6

Panele Trina vertex 16 x s400

Stelarze, okablowanie, projekt + montaz + zgloszenie + rozdzielnia

brak rozbicia na poszczegolne elementy,razem po rabacie 37000 za 6.4KW

Ojezusmaria. Jakie ceny. I pomyśleć, że myślałem, że 4100 za 1 kWp na SolarEdge to drogo :sick:

No, zostało 2 tyg do starych zasad - popyt vs podaż robi swoje. Nie zazdroszczę, ceny absurdalne.

E tam dwa tygodnie, jeszcze w wakacje bedą zakladać instalacja zgloszone w marcu....

Ciekawe co z tymi wszystkimi firmami potem? Przeciez montaż nowych instalacji spadnie potem o 90%. Wiekszosc firm zniknie z rynku.

Wiadomo że teraz mają złoty czas. Ale przecież to się skonczy na dniach.

Albo i nie ;)

Czy to potwierdzone że po 1kwietnia będzie można rozszerzać instalacje bez konieczności przejścia na nowe zasady?

Ustawa tak mówi, co chcesz więcej potwierdzać?

Ale sugeruję czytanie formularzy i ogólnie tego co się podpisuje, żeby nie podpisać przejścia na nowe zasady.

Koledze wczoraj rozpoczęli montaż 5,6kW za 25tys zł.

Nie wiem co tam ma.

Nie sądzę żeby robił na płaskim dachu?

U mnie koszt podparć (trojkatów z nierdzewki) robi taką kasę, Podpory i zabezpieczenia przeciw zerwaniu (wiatr) to prawie 5500zł. Sprawdzałem chyba w 10 firmach i wszedzie podobnie.