Pascalt 15.03.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Witam, mam zamiar w salonie wykonać pod sufitem półeczkę po obwodzie (tzw. gzyms LEDowy), aby uzyskać taki efekt:https://e-luxuryart.pl/pl/p/Gzyms-Halogenowy-LU4A/395 Po rozeznaniu w temacie - w praktyce możliwe jest uzyskanie takiego efektu na 3 sposoby:- system gips-karton;- EPS-200 (popularnie styropian) pokryty warstwą glazury zabezpieczającej- XPS Zależy mi na tym, żeby wykonany sufit nie odkształcał się po latach, nie wypaczał itd - zależy na trwałości. Aby po kilku latach co najwyżej odświeżyć jego wygląd poprzez powtórne malowanie. Pierwotnie zdecydowany byłem na system karton-gips, ale jakby nie było jest to system dość pracochłonny, aby efekt był zadowalający. Z drugiej lat od lat stosuje się sztukaterię z XPS, która po latach wygląda tak, jak w dniu zamontowania i pomalowania. Byłbym bardzo wdzięczny za merytoryczne i uzasadnione opinie, czy nie należy się obawiać trwałości półeczki wykonanej w lekkim systemie (EPS czy XPS)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 17.05.2022 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Karton-gips to według mnie najlepsze rozwiązanie, a jeśli nie chce tego przez lata zmieniać, to chyba warto włożyć w to trochę pracy i solidnie wszystko przygotować, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 17.05.2022 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Karton-gips to według mnie najlepsze rozwiązanie, a jeśli nie chce tego przez lata zmieniać, to chyba warto włożyć w to trochę pracy i solidnie wszystko przygotować, prawda? Masz jakieś złe doświadczenia z elementami tego typu wykonanymi z XPSa? Ja z kolei spotkałem się z opiniami ludzi, którzy mieli styczność z jednym i drugim rozwiązaniem i twierdzą, że karton-gips, to kiła, a pomalowany XPS przeżyje dom (jeśli tylko ktoś mechanicznie go nie uszkodzi, ale to i karton-gipsowi grozi). Dodatkowo karton gips dostanie nie daj Boże odrobinę wilgoci (bo w dachu mała nieszczelność zawsze może się zdarzyć) i jest duży problem. Na XPS nie zrobi to żadnego wrażenia. Niestety rozwiązania z XPS nie są tanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts