Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich, jestem z Krakowa i w przyszłym roku mam zamiar dołączyć do tych którzy budują.

Już nie raz Wasze odpowiedzi pomogły mi rozwiązać kilka na razie papierkowych problemów, a teraz liczę ze pomożecie mi podjąć dobra decyzje

Koło mojej działki dzisiaj jest robiona siec wodociągową, firma która robi tą siec powiedziała ze zrobi mi przyłącze na działkę wraz studzienka (długość przyłącza od rury w drodze do studzienki ok. 10 m) za kwotę 1600 zł (cena studzienki, reduktora i wodomierza) mówi że to jest tanio bo ma sprzet w terenia i dla tego ze robiłby 3 takie studzienki (sąsiedzi)

I tu pytanie do Was jest sens robić tą studzienkę?, jeśli na obecny moment nie wiem za dobrze gdzie będzie stal dom, nie wiem nawet jaki to będzie dom(nie wybrałem jeszcze projektu . Nie chciałbym sobie generować nie potrzebnych kosztów , a po wybudowaniu domu będę chciał studzienkę zlikwidować. Czy można podciągnąć przyłącze bez studzienki np. jak już będą fundamenty a wodomierz mieć w jakiejś skrzynce ?

Chciałbym mieć wodę jak najwcześniej a z drugiej strony żebym nie robił czegoś co mi nie będzie potrzebne. Liczę na Waszą pomoc i podzielenie się doświadczeniem. Jeśli gdzieś na forum jest już wątek na ten temat to prośba o linka jakoś nie mogłem znaleźć Pozdrawiam serdecznie

https://forum.murator.pl/topic/26772-czy-jest-sens-budowa%C4%87-studzienk%C4%99-wodoci%C4%85gow%C4%85/

Moim zdaniem robienie studzienki wodomierzowej nie ma sensu. U mnie zrobili od razu przyłącze docelowe do pomieszczenia gospodarczego jak był już fragment murów parteru (wcześniej jechałem na wodzie pożyczonej od sąsiadów). Jednak zimą trzeba uważać na ocieplenie takiego wodociągu zwłaszcza jeżeli jest codziennie używany przez budowlańców.
Sami wiecie jak ciężko sie zdecydować na jakiś projekt :) ale to juz inny wątek. Zastanawiam sie jakie mieliście koszty takiego przyłącza bezpośrednio do domu ( u mnie będzie to ok. 10-12m)?Ewentualnie jak bym robił tą studzienke i ile mnie może kosztować potem podłączenie z tej studzienki do domu ?
Ja podłączałem się podczas budowy wodociągu, też około 10-12m wszystko wraz z wodomierzem cos około 960zł

A robiles ta studzienke ? czy podłaczałes siebezposrednio do domu ?, no i na jakim etapie byles z budowa :)

Koło mojej działki dzisiaj jest robiona siec wodociągową, firma która robi tą siec powiedziała ze zrobi mi przyłącze na działkę wraz studzienka (długość przyłącza od rury w drodze do studzienki ok. 10 m) za kwotę 1600 zł (cena studzienki, reduktora i wodomierza) mówi że to jest tanio bo ma sprzet w terenia i dla tego ze robiłby 3 takie studzienki (sąsiedzi)

Żeby cokolwiek zrobić trzeba mieć uzgodnione projekty. Robienie projektów w kilka osób oczywiście obniża koszty. Podczas robienia projektu decydujesz się, czy chcesz studzienkę, czy projektujesz przyłącze docelowe do budynku. Dopiero wtedy można zacząć kopać.

Jeśli gdzieś na forum jest już wątek na ten temat to prośba o linka jakoś nie mogłem znaleźć Pozdrawiam serdecznie

Raczej każdy odradza robienie studzienki:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35146&highlight=umiejscowienie

Ale zakładając studzienkę masz od razu wodę, z której legalnie korzystasz, jesteś niezależny i nie masz obawy, że coś zimą zamarznie, pęknie i będzie trzeba wymienić na nowe. Ja mimo wszystko zdecydowałem się założyć studzienkę. Wykonanie 3 metrów przyłącza ze studzienką będzie mnie kosztować około 1600zł.

cześć. jeśli wykonawca załatwi również projekt i zgłoszenie myślę że cena jest ok. kwestia tego kiedy chcesz zacząć budowę, jeśli w przyszłym roku to na twoim miejscu zrobiłbym studzienke. cześć

Dzieki Wam za odpowiedzi troche mi sie rozjasnilo w tym temacie.

Rozmawialem dzisiaj z wykonawca, powiedzial ze zrobi mi rowniez ta studzienke w tej cenie na wiosne przyszlego roku (na marginesie w 2 dni temu nie chcial o tym slyszec i mowil ze bedzie duzo drozej).

Dowiedzialem sie tez ze gmina sie godzi na to zeby zrobic przylacze w obrys fundamentow bez studzienki, nie za bardzo rozumiem o co chodzi ?

Projekt dla tej glownej sieci jest dopiero robiony i bedzie zgloszony w gminie po zakonczeniu roboty, pewnie troche na odwrot ale co mnie to obchodzi skoro ma przejsc i tu znowu prosba do Was, Jesli robilbym ta studzienke teraz to bylbym juz uwgledniony na tym projekcie, ale z drugiej strony wiem ze i tak musze robic projekt przylacza do domu

Sa jakies plusy ze bede uwgledniony w tym projekcie calosciowym? czy moze spokojnie zrobic to wszystko na wiosne bez studzienki

Ja robiłem studzienkę i chciałem mieć studzienkę, bo mam zamiar rozprowadzić wodę również w inne miejsca działki. Woda była po drugiej stronie drogi i trzeba było ją przekopać, a to pociąga za sobą konieczność wystąpienia o pozwolenie budowlane na przekop, wizytę geodety, mapkę inwentaryzacyjną itp. Od studzienki tj. licznika, to już Twój gwizdek i robisz co chcesz.
Moje przyłącze ma około 13 metrów. Zapłaciłem 1800 razem z VAT 7%. W cenie było zgłoszenie i geodeta. Projekt miałem już wcześniej. Była to najtańsza oferta z jaką się spotkałem. Były też po około 2500, a nawet więcej. Jeden wykonawca chciuał 1500, ale ja musiałbym załatwiać gminę. Nawet próbowałem to zrobić, ale zażądali projektu organizacji ruchu więc zrezygnowałem.