archeerie 17.03.2022 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Witam, mam takie pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Mam problem z kominem. Komin na 1.5 cegły, jest to komin w budynku z okresu PRL. Na kominie wsparto płyty stropowe dwóch kondygnacji (mam na myśli powyżej feralnej cegły). Sama feralna cegła została uszkodzona lata temu, kiedy hydraulik robił instalację CWU. Postanowił zrobić bruzdę w kominie i tym samym uszkodził skrajną cegłę. Moje pytanie jest takie: naprawić przez całkowitą wymianę (bez-udarowe wycięcie - mam tu jakoś dodatkowo zabezpieczać coś), czy przez suplementację (czyli doklejenie małego kawałka cegły - zaprawa PCC, inne wytyczne)? Schematycznie przedstawiam to na rysunku: problematyczna cegła zaznaczona na zielono. Czerwona krzywa, to mniej więcej jak ta cegła jest skuta. Z góry dzięki za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.03.2022 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Witam, mam takie pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Mam problem z kominem. Komin na 1.5 cegły, jest to komin w budynku z okresu PRL. Na kominie wsparto płyty stropowe dwóch kondygnacji (mam na myśli powyżej feralnej cegły). Sama feralna cegła została uszkodzona lata temu, kiedy hydraulik robił instalację CWU. Postanowił zrobić bruzdę w kominie i tym samym uszkodził skrajną cegłę. Moje pytanie jest takie: naprawić przez całkowitą wymianę (bez-udarowe wycięcie - mam tu jakoś dodatkowo zabezpieczać coś), czy przez suplementację (czyli doklejenie małego kawałka cegły - zaprawa PCC, inne wytyczne)? Schematycznie przedstawiam to na rysunku: problematyczna cegła zaznaczona na zielono. Czerwona krzywa, to mniej więcej jak ta cegła jest skuta. Z góry dzięki za sugestie.Pokaż zdjęcie uszkodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.03.2022 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.03.2022 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Ale jaka tu filozofia? Wytrzymał komin z tym uszkodzeniem kilka dobrych lat i nic się nie działo złego z nim to zarzuć to miejsce zaprawą cementową do lica komina i po zawodach bo w zasadzie tu chodzi bardziej o estetykę aniżeli o problemy techniczne. Jedyny błąd jaki autor tematu ma z tym kominem to ten że strop oparto na kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archeerie 25.03.2022 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2022 Oparcie stropu na kominie to nie błąd. Jest to dopuszczalne także obecnie, są pewne wymagania, ale mimo wszystko. Z tym wytrzymywaniem przez lata - to mam jednak mieszane uczucia. Widziałem już takie przypadki, że w ścianie była wykuta ukośna bruzda, poniżej odcięty przyczółek nadproża nad wnęką w ścianie (jedna strona nadproża wisiała sobie), we wnęce ściana z 24 przechodziła w 12, po drugiej stronie wnęki słupek 24x24 z pustaka wymurowany tak, że większość "mięsa" w słupku to był tynk. A na tej wspaniałej ścianie oparty był jeden koniec podciągu 4m spiętego z płytą stropową, a na tej płycie stała łazienka. No niby to wytrzymało to tyle lat, ale żeby to było zrobione zgodnie ze sztuką i przede wszystkim bezpiecznie, to bym nie powiedział. O wymianę cegły dopytuję właśnie z powodu płyt stropowych wspartych na kominie. Jakby to była pełna ściana, to bym nie pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.03.2022 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 Oparcie stropu na kominie to nie błąd. Jest to dopuszczalne także obecnie, są pewne wymagania, ale mimo wszystko. . Od kiedy jest to dopuszczalne?? Pokaż mi przepis czy zalecenia budowlane które mówią ze strop może być oparty na kominie. Oczywiście wszystko można ale nie oznacza to że jest to zgodnie ze sztuka budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.03.2022 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Par. 144 WT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.03.2022 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Od kiedy jest to dopuszczalne?? Pokaż mi przepis czy zalecenia budowlane które mówią ze strop może być oparty na kominie. Oczywiście wszystko można ale nie oznacza to że jest to zgodnie ze sztuka budowlaną. [h=6]§ 144. [Obciążenie stropami][/h]1. Ściany, w których znajdują się przewody kominowe, mogą być obciążone stropami, pod warunkiem spełnienia wymagań dotyczących bezpieczeństwa konstrukcji, a także jeżeli nie spowoduje to nieszczelności lub ograniczenia światła przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archeerie 29.03.2022 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 Zastosowałem suplementację cegły, bez dalszej rozwałki,Dziękuję wszystkim za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts