gregdulli 20.03.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Cześć forumowicze,wszyscy jak kraj długi i szeroki (i mam wrażenie, że poza Polską też) mają tylko dylemat: styro czy wełna, ewentualnie jaka wełna. Wygląda na to, że nikt nie bierze pod uwagę materiałów najbardziej naturalnych/ekologicznych do ociepleń: maty z włókna kokosowego, maty z włókien drzewnych, maty keramzytowe.Czy ktoś z Was ma z nimi jakieś doświadczenia? Mają jakieś wady, że tak mało osób z nich korzysta i że praktycznie w całym internecie nie ma o nich żadnych informacji? Ze skąpych informacji, do jakich udało mi się dotrzeć, wynika, że taka mata kokosowa ma 0,043 W/(mK), czyli OK trochę gorzej niż wata, ale chyba w granicach akceptowalności? Kosztowo też wychodzi podobnie za taką samą grubość termoizolacji.Dlaczego jest tak małe zainteresowanie tego typu materiałami?W moim przypadku chodzi o termoizolację dachu skośnego, a zależy mi również na tym, żeby w materiale nie zalegały się gryzonie. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i przemyśleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts