Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana kolor fugi

r0siu

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Potrzebuje pomocy w przyciemnienie i rozjaśnieniu fugi. Opiszę wszystko po kolei:

Mam w jednym kolorze położony gres w:

-kuchni

-korytarzu

-łazience podloga

-łazienka 2 ściany

1-Początkowo według wzorniku bardzo pasowała mi fuga "Atlas fuga ceramiczna 035". Okazało się że jest nieco za jasna. Majstry zafugowali już kuchnię i korytarz zanim to zobaczyłem. Chciałbym ja przyciemnić. Czytałem że są 2 sposoby.

a) fuga ściemnieje po zaimpregnowaniu preparatami np "Ceresit ct 10"

b) zastosowanie preparatu do renowacji fug tzn jakieś preparaty do malowania.

2-Do łazienki kupiłem już fugę "Atlas fuga ceramiczna 036". Została nałożona na płytki na ścianie i wyszło idealnie. Na podłodze majstry musieli pomylić propozycję i wyszła za ciemna. Nie wiem co w takim przypadku zrobić.

Na obecną chwilę mam na jednych płytach fugę w 3 odcieniach i powiem że nie wygląda to estetycznie.

Najlepszym wyjściem z sytuacji jest teraz przemalowanie fugi tymi preparatami. Mam pytanie. Czy te preparaty do malowania mają jakikolwiek sens? Nie łuszczą się po czasie? Nie odbarwiają się w zależności od ilości chodzenia światła? Jeśli są dobre to jakiej firmy kupić. Pieniądze już nie grają teraz roli. Muszę wyjść z tej sytuacji.

Innym sposobem jest przyciemnienie tylko fugi w kuchni i korytarzu do poziomu łazienki podłogi. Ściany może będą miały inny odcień ale już nie będzie już się to tak rzucać jak teraz. Może w tym przypadku wystarczy że impregnat do przyciemni.

Proszę o dobra radę

• 2 weeks później...