radmos 21.03.2022 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Panowie zastanawiam czy śmiało montować bramę segmentową w garażu ze stropem lekkim kleina tzn. cegła ułożona na płasko grubość 6,5cm .Chodzi mi obciążenie go mocowaniem do sufitu. Brama będzie miała wymiary szerokość 2500 wys. 2000, nadproże jest tam niskie 125. Wyczytałem że 1m2 panela waży około 15kg to u mnie by było w sumie 75kg + sprężyny +automat.Bardzo bym był wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.03.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Nadproże 12,5cm? Czyli niskie, więc faktycznie sprężyny z tyłu. Wagę poszycia bramy oszacowałeś dobrze, ale weź pod uwagę, że główne mocowanie wypada na ścianie czołowej. Mocowanie do sufitu przenosi tylko część wagi paneli. Ale na wszelki wypadek można dać na płasko "kątownik perforowany" (np. metrowej długości) który będzie zamocowany w 3 miejscach do sufitu i dopiero do niego mocowane podwieszenie bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radmos 22.03.2022 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 Tak nadproże ma wysokość 12,5cm. Ten kątownik perforowany w razie czego jakiej grubości zastosować ? Ja myślałem zamocowaniem mocowań zamiast do sufitu to do ściany tylko ze garaż ma szerokości 5metrów a od prowadnic bramy do ścian z jednej strony jest 118 cm a z drugiej 134cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.03.2022 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 Tak nadproże ma wysokość 12,5cm. Ten kątownik perforowany w razie czego jakiej grubości zastosować ? Ja myślałem zamocowaniem mocowań zamiast do sufitu to do ściany tylko ze garaż ma szerokości 5metrów a od prowadnic bramy do ścian z jednej strony jest 118 cm a z drugiej 134cm Kątownik dostępny w firmach zajmujących się instalacjami elektro - technicznymi. Zwykle to jest 3x3cm i grubości ok 3mm. Taki kątownik to zwykle podstawowe wyposażenie ekipy monterskiej, czasem jest standardowo dawany z bramą zamiast typowych wieszaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radmos 22.03.2022 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 Ok, w sumie już nie wiem czy jest sens montować bramę segmentową do tego stropu czy dać rozwieraną ocieplaną i po kłopocie. Garaż się znajduje w podpiwniczeniu nieogrzewanym w bryle budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.03.2022 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 Ja tu nie widzę problemu z montażem segmentówki. Podpiwnicznie poniżej poziomu gruntu? jest miejsce na bramę rozwierną? pewnie tak, bo coś tam teraz masz. Minus bramy segmentowej przy niskim nadprożu: nie otworzy się na całą wysokość otworu (będzie niższe światło wjazdu), chyba że zastosujesz napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radmos 23.03.2022 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Tak podpiwniczenie poniżej poziomu gruntu, miejsce jest na bramę rozwieraną bo jest teraz stara drewniana brama rozwierana. Dokładny wymiar otworu to szer.247cm wys 197cm czy po ten wymiar można zamówić segmentowke na 2500x2000. czy jednak zamawiać pod dokładny wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.03.2022 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Tak podpiwniczenie poniżej poziomu gruntu, miejsce jest na bramę rozwieraną bo jest teraz stara drewniana brama rozwierana. Dokładny wymiar otworu to szer.247cm wys 197cm czy po ten wymiar można zamówić segmentowke na 2500x2000. czy jednak zamawiać pod dokładny wymiar? Na to pytanie odpowie Ci doświadczony pomiarowiec. Dla mnie - nie. Na przykładzie Krispola - brama segmentowa wymaga nadproża by zmieścić typowe prowadzenie min 21cm. Wersja z prowadzeniem niskim - 12cm. Jak zamówisz bramę 200cm, to zostanie Ci nad nią ok 9cm. Fizycznie się nie zmieści. Jest też opcja z prowadzeniem super niskim (8cm), ale musiałbym zerknąć do katalogu jakie jeszcze ma ograniczenia poza działaniem wyłącznie z napędem. Także jesteś na etapie, gdzie potrzebna jest wizyta fachowca (i nie mam tu na myśli handlowca od darmowego pomiaru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts