Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze WOD-KAN

Recommended Posts

Witam. Z pomocą architekta udało się uzyskać pozwolenie na budowę. Równorzędnie ze staraniem się o to pozwolenie, architekt projektował mi przyłącze WOD-KAN. Dostałem od niego projekt zagospodarowania terenu tj mapę na której widnieje między innymi zaznaczona trasa przyłączy wody, kanalizacji (aż do sieci wodociągowej znajdującej się poza moją działką, w działce sąsiada). Na owym projekcie zagospodarowania terenu mam napisane ogólnikowo z jakich rur mam wykonać przyłącze. Średnica rury wodnej i kanalizacyjnej i jej długość. Dodatkowo zaznaczone projektowane studzienki. I na tym tyle. Po otrzymaniu wszystkich dokumentów od architekta sądziłem że otrzymam konkretne informacje co z czego, jakie studzienki, jakie średnice i jakiś szczegółowy opis dotyczący budowy wod-kan. A tutaj same ogólniki :) Pytałem gdzie ten projekt za który zapłaciłem, to powiedział że mam wszystko co mi potrzeba. Ktoś mi powie co powinienem dalej robić? Może jakieś dokumenty po otrzymaniu pozwolenia leżą w starostwie?

Chciałem zakupić sobie materiał na te przyłącza i latem je wykonać, ale nawet głupia studzienka może mieć różne średnice, mogą być rewizyjne, przelotowe, włazowe itd. Skąd wiem co projektant miał na myśli zaznaczając na mapie S1, S2 (studzienki) . Szczerze to współpraca z moim architektem trwała wieki i kontakt był bardzo trudny, stąd pytanie tutaj bo już nie mam do niego sił :)

Z budową domu póki co się wstrzymujemy, wiem że kolejnym krokiem będzie założenie dziennika budowy ale póki co chcemy się skupić na przyłączu wod-kan gdyż mamy zgodę sąsiada (w przyszłym roku już nie będziemy mogli rozkopać mu działki bo panuje nowe ogrodzenia, kostkę etc) Dlatego chcemy to ogarnąć tego roku.

Liczę na Waszą pomoc :) Dzięki