hipodrom 22.03.2022 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 (edytowane) Mam możliwość poprowadzenia bardzo krótkich odcinków między rekuperatorem i czerpnią oraz rekuperatorem i wyrzutnią. Jednostka będzie sobie wisieć pod sufitem przy ścianie zewnętrznej - więc czerpnia będzie dosłownie obok (około 30-40cm prostej rury bez zakrętów). Podobna sytuacja z wyrzutnią - kanał pójdzie prosto do góry przez dach płaski (czyli jedno kolanko i do góry). Uprzedzam pytania - nie będzie problemu z odległością między czerpnią a wyrzutnią - dzieli je daszek i attyka. Powietrze nie ma jak się zmieszać. Oba przepusty przez ścianę i dach mają średnicę 32cm, żeby wrzucić wyrzutnię lub czerpnię o średnicy 25cm + izolację. Konsultowałem projekt z pewną znaną firmą od rekuperacji. Powiedzieli mi że odległość między wyrzutnią a jednostką powinna być minimum 2m, a na pewno MUSI być chociaż 1m. Proponują zatem zrobić jakieś dodatkowe zawijasy pod sufitem, które, nie ukrywam, będą dla mnie kłopotliwe w montażu oraz zabiorą trochę miejsca. Szukałem i szukałem i kurde nigdzie nie znalazłem jakiś takich wymogów o 1 czy 2m. Nie dostałem od nich też jasnej podstawy dlaczego jest taki wymóg. Czy ktoś może ma jakiś pomysł? Zastanawiałem się jak ugryźć temat krótkiego kanału do czerpni i wyrzutni, myślę że może chodzi o wykraplanie pary wodnej, a może o akustykę? Jeśli problemem jest możliwy hałas na wyrzutni na dachu to może wcisnę 60cm tłumika elastycznego i w sumie na nim zrobię kolanko. Zapraszam do burzy mózgów. Edytowane 22 Marca 2022 przez hipodrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 22.03.2022 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 (edytowane) O przepisie co do minimalnej długości kanału czerpni/wyrzutni nie słyszałem. Co do hałasu, to u mnie tylko wyrzutnia jest słyszalna (dopiero na wysokich biegach), czerpnia jest cicha, jednak nie jestem pewien czy na ewentualnej wyrzutni można założyć jakiś tłumik, z powodu ciągłej bardzo wysokiej wilgotności. Ogólnie to dąży się do jak najkrótszych kanałów czerpni i wyrzutni (oczywiście nie kosztem kanałów nawiewnych i wywiewnych). Trzeba też pamiętać o bardzo dobrym zaizolowaniu tych kanałów (zwłaszcza kiedy lecą w ogrzewanej przestrzeni). Edytowane 22 Marca 2022 przez Endrju111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.03.2022 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 O przepisie co do minimalnej długości kanału czerpni/wyrzutni nie słyszałem. Dz.U.2019.0.1065 t.j. - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie 1. Czerpnie powietrza w instalacjach wentylacji i klimatyzacji powinny być zabezpieczone przed opadami atmosferycznymi i działaniem wiatru oraz być zlokalizowane w sposób umożliwiający pobieranie w danych warunkach jak najczystszego i, w okresie letnim, najchłodniejszego powietrza. 2. Czerpni powietrza nie należy lokalizować w miejscach, w których istnieje niebezpieczeństwo napływu powietrza wywiewanego z wyrzutni oraz powietrza z rozpyloną wodą pochodzącą z chłodni kominowej lub innych podobnych urządzeń. 3. Czerpnie powietrza sytuowane na poziomie terenu lub na ścianie dwóch najniższych kondygnacji nadziemnych budynku powinny znajdować się w odległości co najmniej 8 m w rzucie poziomym od ulic i parkingów powyżej 20 stanowisk postojowych, miejsc gromadzenia odpadów stałych, wywiewek kanalizacyjnych oraz innych źródeł zanieczyszczenia powietrza. Odległość dolnej krawędzi otworu wlotowego czerpni od poziomu terenu powinna wynosić co najmniej 2 m. 4. Czerpnie powietrza sytuowane na dachu budynku powinny być tak lokalizowane, aby dolna krawędź otworu wlotowego znajdowała się co najmniej 0,4 m powyżej powierzchni, na której są zamontowane, oraz aby została zachowana odległość co najmniej 6 m od wywiewek kanalizacyjnych. 5. Powietrze wywiewane z budynków lub pomieszczeń, zanieczyszczone w stopniu przekraczającym wymagania określone w przepisach odrębnych, dotyczących dopuszczalnych rodzajów i ilości substancji zanieczyszczających powietrze zewnętrzne, powinno być oczyszczone przed wprowadzeniem do atmosfery. 6. Wyrzutnie powietrza w instalacjach wentylacji i klimatyzacji powinny być zabezpieczone przed opadami atmosferycznymi i działaniem wiatru oraz być zlokalizowane w miejscach umożliwiających odprowadzenie wywiewanego powietrza bez powodowania zagrożenia zdrowia użytkowników budynku i ludzi w jego otoczeniu oraz wywierania szkodliwego wpływu na budynek. 7. Dolna krawędź otworu wyrzutni z poziomym wylotem powietrza, usytuowanej na dachu budynku, powinna znajdować się co najmniej 0,4 m powyżej powierzchni, na której wyrzutnia jest zamontowana, oraz 0,4 m powyżej linii łączącej najwyższe punkty wystających ponad dach części budynku, znajdujących się w odległości do 10 m od wyrzutni, mierząc w rzucie poziomym. 8. Usytuowanie wyrzutni powietrza na poziomie terenu jest dopuszczalne tylko za zgodą i na warunkach określonych przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego. 9. Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że: 1) powietrze wywiewane nie zawiera uciążliwych zapachów; 1a) powietrze wywiewane nie zawiera zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia; 2) przeciwległa ściana sąsiedniego budynku z oknami znajduje się w odległości co najmniej 10 m lub bez okien w odległości co najmniej 8 m; 3) okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni - co najmniej 2 m; 4) czerpnia powietrza, usytuowana w tej samej ścianie budynku, znajduje się poniżej lub na tym samym poziomie co wyrzutnia, w odległości co najmniej 1,5 m. 10. Czerpnie i wyrzutnie powietrza na dachu budynku należy sytuować poza strefami zagrożenia wybuchem, zachowując między nimi odległość nie mniejszą niż 10 m przy wyrzucie poziomym i 6 m przy wyrzucie pionowym, przy czym wyrzutnia powinna być usytuowana co najmniej 1 m ponad czerpnią. 11. Odległość, o której mowa w ust. 10, może nie być zachowana w przypadku zastosowania zblokowanych urządzeń wentylacyjnych, obejmujących czerpnię i wyrzutnię powietrza, zapewniających skuteczny rozdział strumienia powietrza świeżego od wywiewanego z urządzenia wentylacyjnego. Nie dotyczy to przypadku usuwania powietrza zawierającego zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe zapachy lub substancje palne. 12. Odległość wyrzutni dachowych, mierząc w rzucie poziomym, nie powinna być mniejsza niż 3 m od: 1) krawędzi dachu, poniżej której znajdują się okna; 2) najbliższej krawędzi okna w połaci dachu; 3) najbliższej krawędzi okna w ścianie ponad dachem. 13. Jeżeli odległość, o której mowa w ust. 12 pkt 2 i 3, wynosi od 3 m do 10 m, dolna krawędź wyrzutni powinna znajdować się co najmniej 1 m ponad najwyższą krawędzią okna. 14. W przypadku usuwania przez wyrzutnię dachową powietrza zawierającego zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia lub uciążliwe zapachy, z zastrzeżeniem ust. 5, odległości, o których mowa w ust. 12 i 13, należy zwiększyć o 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 23.03.2022 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Żaden punkt nie wskazuje bezpośrednio jak krótki może być kanał czerpni/wyrzutni, a jedynie wskazuje poprawne umiejscowienie samego otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 23.03.2022 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Dzięki _John za zacytowanie całego rozdziału, ale nie wystarczyło napisać, że nie ma takiego przepisu który mówiłby o minimalnym odcinku? Skłaniam się do opcji, że to hałas wydobywający się z jednostki na zewnątrz może być problematyczny - stąd chęć wydłużenia kanału. Ja nie chcę go wydłuża, bo mam mało miejsca na sztuczne ślimaki, więc póki co skłaniam się ku opcji zainwestowania w elastyczny tłumik 200mm / 60cm i wykorzystać go jako kolanko. Może nawet 100cm by się zmieścił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts