Witek05 22.03.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 (edytowane) Witam. Właśnie rozebrałem swój ponad 40 letni płot z kamienia łupanego o wysokości około 110 cm. Jako że był klejony na słabej jakości zaprawy cementowe w czasach komuny wiele kamieni zaczynało odpadać od niego, bardzo brzydko wyglądał jeśli chodzi o estetykę. Zdecydowałem się na postawienie płotu z bloczków łupanych na wysokość 134 cm z daszkami. Przy rozbieraniu płota okazało się że fundament jest w dobrym stanie, jednak jego wysokość to zaledwie 30 cm. Jeśli chodzi o grunt to na około 15 cm mam sam piasek dopiero później zaczyna się czarna ziemia, gliny nie ma w ogóle albo jest na dużo większej głębokości. Mieszkam na Pomorzu a więc złapałbym się w pierwszą strefy przemarzania. Fachowiec który rozbierał płot stwierdził że nie zauważył żadnych objawów rozsadzania fundamentu z powodu podmarzania. Decyzję co do stawiania nowego płotu na tym fundamencie pozostawia mi stwierdzając że nie może dać mi gwarancji że nic się nie wydarzy. Jak sądzicie skoro płot z kamienia polnego łupanego stał około 40 lat i nic się nie działo to rozwalać ten stary fundament kopać głębiej i zalewać na nowo czy dać sobie spokój bo to niepotrzebne koszta. Edytowane 22 Marca 2022 przez Witek05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.03.2022 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 Jeśli chodzi o grunt to na około 15 cm mam sam piasek dopiero później zaczyna się czarna ziemia, a. Sprecyzuj to. Od gory masz grunt "czarna ziemia" ile tego jest? I co znaczy wartość 15cm - sam piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts