nikos33 23.03.2022 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Witajcie, W nowych projektach domów często spotykamy żelbetowe ramy wychodzące ze ściany domu i oplatające na przykład taras. Moje pytanie jest następujące, z czego zrobić lekką konstrukcję takiej ramy (długości 7m x 7m)? Nie chcę na pewno robić konstrukcji żelbetowej.Wstępnie myślałem o stalowej kratownicy, ale może być później problem z obłożeniem tego styropianem.Czy może ktoś stosował drewnianą belkę dwuteową? Myślę, że coś takiego łatwiej obłożyć styropianem i wykończyć tynkiem. Jedynie zastanawia mnie co ze sztywnością takiej drewnianej belki, jeżeli chodzi o wiatr. Czyli potencjalne pęknięcia na styropianie.Wiadomo trzeba bedzie to obliczyć u konstruktora, ale może ktoś z was już przerabiał taki temat? Przykład ramy:[ATTACH=CONFIG]458857[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts