MagnetoX 24.03.2022 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2022 Witam wszystkich, Mam w domu dwa kominy systemowe. Jeden jest wentylacyjny a drugi wentylacyjno-spalinowy (gaz - kocioł kondensat.). Zastanawiam się jak wykończyć te kominy ponad połacią dachu. Widziałem gotowe rozwiązania w postaci stalowych paneli lecz one wymagają konstrukcji drewnianej/OSB. Aktualnie jestem na etapie wykonywania dachu dlatego szukam rozwiązania które będzie szczelne. 1. Z czego można wykonać konstrukcję pod płytę OSB a następnie obróbkę blacharską aby nie wiercić w kominie ? Może są jakieś obejmy systemowe do profili ?2. Czy można np. wtopić w zaprawę cementową łączącą pustaki systemowe np. szpilki gwintowane czy osłabi to spoinę ? (widziałem takie rozwiązanie w internecie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.03.2022 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) "widziałem takie rozwiązanie w internecie".... na tej podstawie, mająca problemy z samodzielnym myśleniem część populacji (niestety w tym olbrzymia rzesza "fachowców" zwanych dekarzami) buduje kominy z drewna. Komin ma być niepalny, a OSB to drewno - pali się w temperaturze od 250 o C (impregnowana nieco więcej). W kominie mogą pojawić się temperatury przekraczające nawet 1000 o C! Również na jego wylocie, gdzie jest blisko do płyty OSB, w nieprawidłowo zbudowanym kominie. Pośrednio winę za taki stan rzeczy ponoszą filmiki instruktażowe dotyczące obróbek blacharskich. Jest ich mnóstwo w internecie i chyba wszystkie pokazują obróbki kominów na modelu z OSB. W żadnym z filmików nie zaznaczono jednak, że to tylko atrapy do celów pokazowych. No i nasi "mądrzy" blacharze, jeden po drugim, montują ludziom na dachach bomby z opóźnionym zapłonem....http://blog.kominki-batura.pl/nowa-moda/ Edytowane 26 Marca 2022 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.03.2022 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 "widziałem takie rozwiązanie w internecie".... na tej podstawie, mająca problemy z samodzielnym myśleniem część populacji (niestety w tym olbrzymia rzesza "fachowców" zwanych dekarzami) buduje kominy z drewna. Komin ma być niepalny, a OSB to drewno - pali się w temperaturze od 250 o C (impregnowana nieco więcej). W kominie mogą pojawić się temperatury przekraczające nawet 1000 o C! Również na jego wylocie, gdzie jest blisko do płyty OSB, w nieprawidłowo zbudowanym kominie. Pośrednio winę za taki stan rzeczy ponoszą filmiki instruktażowe dotyczące obróbek blacharskich. Jest ich mnóstwo w internecie i chyba wszystkie pokazują obróbki kominów na modelu z OSB. W żadnym z filmików nie zaznaczono jednak, że to tylko atrapy do celów pokazowych. No i nasi "mądrzy" blacharze, jeden po drugim, montują ludziom na dachach bomby z opóźnionym zapłonem....http://blog.kominki-batura.pl/nowa-moda/ Pragnę nadmienić, że temperatura spalin z kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania oscyluje w granicach 70 stopni. To tyle jeśli chodzi o "niepalność" komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.03.2022 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Pragnę nadmienić, że temperatura spalin z kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania oscyluje w granicach 70 stopni. To tyle jeśli chodzi o "niepalność" komina.Prawo budowlane nie rozróżnia kominów spalinowych pod kątem zakresów temperatur. I słusznie...Choć są zwolennicy nawet plastikowych. Wkrótce może dojść do sytuacji, gdzie sporo kominów do gazu, stanie się kominami do dymu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts