Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obudować/wykończyć komin systemowy Schiedel ponad dachem ?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam w domu dwa kominy systemowe. Jeden jest wentylacyjny a drugi wentylacyjno-spalinowy (gaz - kocioł kondensat.). Zastanawiam się jak wykończyć te kominy ponad połacią dachu. Widziałem gotowe rozwiązania w postaci stalowych paneli lecz one wymagają konstrukcji drewnianej/OSB. Aktualnie jestem na etapie wykonywania dachu dlatego szukam rozwiązania które będzie szczelne.

1. Z czego można wykonać konstrukcję pod płytę OSB a następnie obróbkę blacharską aby nie wiercić w kominie ? Może są jakieś obejmy systemowe do profili ?

2. Czy można np. wtopić w zaprawę cementową łączącą pustaki systemowe np. szpilki gwintowane czy osłabi to spoinę ? (widziałem takie rozwiązanie w internecie)

• Like 1

"widziałem takie rozwiązanie w internecie".... na tej podstawie, mająca problemy z samodzielnym myśleniem część populacji (niestety w tym olbrzymia rzesza "fachowców" zwanych dekarzami) buduje kominy z drewna. Komin ma być niepalny, a OSB to drewno - pali się w temperaturze od 250 o C (impregnowana nieco więcej). W kominie mogą pojawić się temperatury przekraczające nawet 1000 o C! Również na jego wylocie, gdzie jest blisko do płyty OSB, w nieprawidłowo zbudowanym kominie. Pośrednio winę za taki stan rzeczy ponoszą filmiki instruktażowe dotyczące obróbek blacharskich. Jest ich mnóstwo w internecie i chyba wszystkie pokazują obróbki kominów na modelu z OSB. W żadnym z filmików nie zaznaczono jednak, że to tylko atrapy do celów pokazowych. No i nasi "mądrzy" blacharze, jeden po drugim, montują ludziom na dachach bomby z opóźnionym zapłonem....http://blog.kominki-batura.pl/nowa-moda/ Edytowane przez Kominki Piotr Batura

"widziałem takie rozwiązanie w internecie".... na tej podstawie, mająca problemy z samodzielnym myśleniem część populacji (niestety w tym olbrzymia rzesza "fachowców" zwanych dekarzami) buduje kominy z drewna. Komin ma być niepalny, a OSB to drewno - pali się w temperaturze od 250 o C (impregnowana nieco więcej). W kominie mogą pojawić się temperatury przekraczające nawet 1000 o C! Również na jego wylocie, gdzie jest blisko do płyty OSB, w nieprawidłowo zbudowanym kominie. Pośrednio winę za taki stan rzeczy ponoszą filmiki instruktażowe dotyczące obróbek blacharskich. Jest ich mnóstwo w internecie i chyba wszystkie pokazują obróbki kominów na modelu z OSB. W żadnym z filmików nie zaznaczono jednak, że to tylko atrapy do celów pokazowych. No i nasi "mądrzy" blacharze, jeden po drugim, montują ludziom na dachach bomby z opóźnionym zapłonem....http://blog.kominki-batura.pl/nowa-moda/

Pragnę nadmienić, że temperatura spalin z kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania oscyluje w granicach 70 stopni. To tyle jeśli chodzi o "niepalność" komina.

Pragnę nadmienić, że temperatura spalin z kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania oscyluje w granicach 70 stopni. To tyle jeśli chodzi o "niepalność" komina.
Prawo budowlane nie rozróżnia kominów spalinowych pod kątem zakresów temperatur. I słusznie...Choć są zwolennicy nawet plastikowych. Wkrótce może dojść do sytuacji, gdzie sporo kominów do gazu, stanie się kominami do dymu....:cool: