Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w studni głębinowej na 40cm, zabudowa, skrócenie rury, abisynka

Trader33

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję porady w temacie zabudowy/zwieńczenia studni głębinowej. Studnia ma rurę osłonową 110, a poziom wody utrzymuje się na głębokości zaledwie 40cm poniżej poziomu gruntu. Na chwilę obecną rura osłonowa wystaje jakieś 30 cm ponad poziom gruntu. Do studni będzie wpuszczona pompa i podłączone złącze szwedzkie poniżej poziomu zamarzania, na górze rury zostanie zainstalowana głowica. Dodatkowo, z racji tego ze poziom wody jest tak wysoki chcę sobie również do tego zestawu wkomponować abisynkę.

Kwestia, która mnie nurtuje jako laika w tych tematach jest taka. Pomyślałem, ze zrobię sobie mini studzienkę, tj. skrócę rurę osłonową tak, żeby mieć ją na wysokości ok. 20 cm poniżej gruntu. Na górę rury pójdzie głowica poprzez którą wpuszczę rurę od abisynki. Całość będzie zabudowana jakąś rurą karbowaną z pokrywą, powstanie mini studzienka równa z poizomem gruntu.. Na pokrywie tejże studzienki ustawię sobie abisynkę.

Ponieważ skrócę rurę osłonową, to będę miał tylko 20 cm od głowicy do poziomu lustra wody. Te wszystkie wartości są bez opuszczonej pompy głębinowej. Teraz jak zacznę wpuszczać pompę do rury to na moje rozumowanie poziom lustra wody w studni się podniesie i wydaje mi się, ze zacznie się przelewać na zewnątrz rury (ciśnienie pchające wodę w studni na poziom 40cm pozostanie przecież takie same). Całość będzie zakryta od góry głowicą, która powinna zatrzymać wypływ wody ale czy taka sytuacja jest ok? Czy woda nie będzie się również przelewać przez odpowietrzenie w głowicy? Czy jak przyjdzie zima to mi tej rury przypadkiem nie rozsadzi?