Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeschnięta więźba

dedert

Recommended Posts

Czy więźbę można przesuszyć? Leży pod gołym niebem od jesieni zeszłego roku, bez przykrycia. Przyszły teraz słoneczne dni i zaczęła schnąć i pojawiły się pierwsze pęknięcia. Więc przykryłem plandeką żeby uchronić przed nadmiernym wysychaniem. Pod plandeka dmucha sobie ale tez jest ciepło. Pojawiły się kolejne pęknięcia, wiem że u więźby to normalne ale czy przykrywając w taki sposób je przyspieszyłem jej wysychania? Czy jak będzie nadmiernie przeschnięta czy cieśli to nie będzie przeszkadzać, będzie chyba mniej podatna na prostowanie?? Widać też poskręcane końcówki gdzie nie były obciążone. Największe pęknięcia są też na końcówkach. Słyszałem o jakimś smarowaniu wapnem które ma temu zapobiegać. To ma być jakieś gęste wapno? Czy teraz już musztarda po obiedzie?

d15301b6fe366524.jpg

0fd19b03db620c04.jpg

dbe2e35c58d9a3f0.jpg

Jak już było wspomniane ściągnąć plandekę i zostawić sam daszek. Kwestia wapna: bardzo stara metoda zabezpieczenia drewna, fajnie, że ktoś jeszcze pamięta, ale to nie chroniło przed pękaniem.

Sprawa najważniejsza: to drewno jest źle ułożone i pęknięcia nie są największym problemem, nie można elementów wycinanych w prostokącie układać na węższym boku bo bardziej się wichrują, nie wiem kiedy to będzie wrzucane na dach ale jeśli ma jeszcze poleżeć należy to przełożyć na „leżąco”.

Ta plandeka na początku spowalniała wysychanie a teraz nagrzewając się od słońca będzie przyspieszać wysychanie i pogłębiać pęknięcia. Sztapel nie jest poprawnie ułożony. Te pęknięcia to normalka. Na malowanie końcówek jest już za późno. Po zamontowaniu więźby i obcięciu okapów ewentualne uniesienia zwichrowań trzeba będzie zestrugać. Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 3 months później...

Więźba została jakiś czas temu pospinana, podociągana pasami a najbardziej krzywe poskręcane w pakiety i podociskane deskami poprzez śruby.

Czy w przypadku niektorych pęknieć mogą one dyskwalifikować materiał do użycia? Czy będzie to oceniał cieśla? Tu na przykładzie parę popękanych elementów. Czy cieśla będzie to tak ustawiał np. murłatę pęknięciem do boku czy dołu żeby nie rozrywać jej dodatkowo siłami dachu?

a90128d90dac2797gen.jpg

814aba3d9e394426gen.jpg

5e519623f552e333gen.jpg

• 1 month później...

Domówiłem kilka nowych elementów które są dość mocno powichrowane i to co przyszło budzi moje wątpliwości. Ogólnie drzewo dość sękate ale w krokwi koszowej 20x10 sa dwa duże sęki spróchniałe, które myślę że można na wylot wydłubać. Odległość od końca krokwi to 65 cm i 190 cm. Czy to nadaje się do wymiany? Czy w takim próchnie nie rozwiną się jakieś szkodniki albo próchnica nie bedzie postępować wgłąb zdrowego drewna?

Czy w ogóle tartak powinien robić z takiego drewna? A jest to tartak, który ma dość dobre opinie.

1a31697df25b3e48gen.jpg

3242316b26587d35.jpg

bbc7f91bdcf89a43gen.jpg

c03f6e427d4960d7gen.jpg

Tu dla oglądu słup dachowy z licznymi sękami. Czy jak takie drewno sie rozeschnue to sęki nie powypadają?

e57f9d6425314cc5gen.jpg

Tutaj krokiew 7x20:

876ee7bb3b0deaabgen.jpg

Dodam że porównuje w odniesieniu do więźby jaką mam z zeszłego roku. Tam nie było tyle sęków.

Edytowane przez dedert