Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność studni głębinowej i dobór pompy

Delikwent

Recommended Posts

Witam. Jak zmierzyć wydajność studni głębinowej?

Studnia jest wywiercona i ma służyć do automatycznego nawadniania trawnika. Nie mam do niej żadnej pompy i chcę coś kupić aby wykorzystać maksymalny napływ wody do studni.

Ale jak to zmierzyć? Pompa z za małą wydajnością nie wykorzysta maksimum wydajności studni. I odwrotnie. Zbyt duża pompa będzie zasysała powietrze.

Ma toś jakiś pomysł albo podobne doświadczenie?

Witam. Jak zmierzyć wydajność studni głębinowej?

Studnia jest wywiercona i ma służyć do automatycznego nawadniania trawnika. Nie mam do niej żadnej pompy i chcę coś kupić aby wykorzystać maksymalny napływ wody do studni.

Ale jak to zmierzyć? Pompa z za małą wydajnością nie wykorzysta maksimum wydajności studni. I odwrotnie. Zbyt duża pompa będzie zasysała powietrze.

Ma toś jakiś pomysł albo podobne doświadczenie?

Wykonawca studni powinien określić jej wydajność...

Zbyt duża pompa nie będzie zasysała powietrza - po jakimś czasie pracy na sucho, po prostu się spali.

Nie wiem o jakich wydajnościach tu mówimy, ale są też chyba kwestie prawne - jest jakieś ograniczenie maksymalnej ilości pobieranej wody...

Niestety wykonawca nie zmierzył wydajności. Generalnie go nie polecam ale to osobna sprawa.

Mam pewien pomysł. Wypożyczę pompę o dużej wydajności. Powiedzmy 20-25m3/h. Napełnię zbiornik 1000 l tą pompą i zmierzę czas w jakim będzie full.

Jeśli napływ wody będzie mniejszy to pompa będzie częściowo pompowała powietrze.

Co wy na to? Sądzę że jej nic nie będzie przez tak krótki czas.

Ale po co taka duża ? Naprawdę potrzebujesz (spodziewasz się) 350l/min ?

Co ci da informacja, że po np 10 minutach pompa się zapowietrzy ?

To jaką kupisz w takiej sytuacji ?

Ile wody potrzebujesz ?

40 l/min ? 80 ?

Wypożycz pompę, która da ci 80l min, pompuj i obserwuj.

Od siebie mogę powiedzieć że sam sobie ręcznie wierciłem tzw głębinową studnię ale ta nazwa głębinowa to tak umownie bo wierciłem do 6,5 metra a woda stoi już na 3 metrach czyli słup wody ma 3 metry i pompa o wydajności 4 kubiki na godzinę może chodzić nawet i tydzień a lustro opadnie o jakies pół metra i tyle . a co do pompy to najlepsze są tzw głębinowe bo te gówna hydroforowe po 2 latach złom.

Po prostu mam dostęp do tak dużej pompy. Może rzeczywiście za duża. Bardziej mnie interesuje czy mój pomysł się sprawdzi.

Ile potrzebuję wody? Jak najwięcej.

Im więcej wody jest mi w stanie dać studnia, tym na mniej sekcji będzie podzielone nawadnianie. Mniej elektrozaworów, niższe koszty instalacji.

Po prostu mam dostęp do tak dużej pompy. Może rzeczywiście za duża. Bardziej mnie interesuje czy mój pomysł się sprawdzi.

Ile potrzebuję wody? Jak najwięcej.

Im więcej wody jest mi w stanie dać studnia, tym na mniej sekcji będzie podzielone nawadnianie. Mniej elektrozaworów, niższe koszty instalacji.

Czyli możesz określić jakie jest maksimum zapotrzebowania - ile chcesz mieć tych punktów nawadniania * wydajność każdego punktu.

Wykonawca instalacji nawodnieniowej wymaga do projektu aby podać wydajność wody.

Ja to rozumiem, projektant chce mieć podaną wydajność żeby sobie wyliczyć ilość sekcji. Ale wiedząc ile ma powierzchni do nawodnienia na pewno zna już teraz zapotrzebowanie na wodę. Jeśli je poda to możesz na tej podstawie dobrać pompę i sprawdzić czy taka wydajność jest osiągana czy nie.

Powinieneś określić wydajność studni, jako dopuszczalną wartość ciągłą... nie maksymalną chwilową. Jak użyjesz pompy dużo za dużej to możesz też zerwać sporo osadów i taka studnia może nawet ulec uszkodzeniu. Jeśli studnia nie była porządnie przepompowana przez wykonawcę to może się też zamulać, i jej wydajność będzie się zmieniać.

Kolejna sprawa to jakość tej wody - robiłeś jej badania? Może się okazać, że płynie w niej tyle mułu, że za chwilę zatka Ci instalację nawodnieniową...

Oczywiście w tej chwili podałeś tylko szczątkowe informacje i może to nie dotyczy Twojej sytuacji ale to na prawdę nie jest takie oczywiste.

.

Kolejna sprawa to jakość tej wody - robiłeś jej badania? Może się okazać, że płynie w niej tyle mułu, że za chwilę zatka Ci instalację nawodnieniową...

Oczywiście w tej chwili podałeś tylko szczątkowe informacje i może to nie dotyczy Twojej sytuacji ale to na prawdę nie jest takie oczywiste.

Muł, to jedno, ale żelazo drugie.

Woda może być klarowna, a żelazo po jakimś czasie uszkodzi instslację