kufeell 27.03.2022 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) WitamProblem dotyczy tego którą stroną układać deski tarasowe gładkie z modrzewia syberyjskiego. W najbliższym czasie będę wykonywał ostatni etap tarasu z zadaszeniem, tj. przykręcanie podłogi. No i mam dylemat polegający na tym którą stroną układać deski do dołu a którą do góry względem przekroju poprzecznego. Od kilku dni wertuję internet i nie znalazłem jednoznacznych, spójnych odpowiedzi. Deski mają lewą i prawą stronę. Prawa to ta bliżej rdzenia (mniejsze słoje) a lewa to bardziej oddalona od rdzenia (większe słoje). Wyczytałem, że brzegi desek z biegiem czasu będą się wyginać w kierunku lewej strony desek ale pytanie jak zatem układać je na legarach. Znalazłem informację, żeby układać deski słojami w dół i nie bardzo wiem co autor miał na myśli. Nie wiem jak to interpretować. Słojami w dół czyli prawa strona deski w dół czy może jednak słojami w dół czyli lewa strona w dół. Na jednym forum ktoś pisał aby kłaść od strony rdzenia w dół, rozumiem, że chodzi o to aby położyć prawą stroną do dołu......na innym forum ktoś napisał: "Zwróć uwagę na stronę deski którą przykręcasz ,powinna być "lewa" do góry a od rdzenia na dół." więc niby jest zgodność ale......na jeszcze innych forach ktoś napisał aby kłaść tak żeby się nie łódkowały a przecież aby się nie łódkowały to wydaje mi się że powinny być prawą stroną do góry - wtedy teoretycznie unosić będzie się środek deski i woda będzie lepiej spływać. Z tym, że na forum muratora znalazłem taką informację "deski kładziemy grzbietem słojów do góry wtedy wykrzywiając się deska dociska się do legara" - rozumiem, że autor pisząc grzebietem słojów do góry miał na myśli lewą stroną do góry. Tak więc wydaje mi się że te wszystkie informacje nie są spójne lub ja je źle interpretuję. Na jeszcze innej stronie znalazłem coś takiego: "Jako prawą stronę deski określa się stronę dordzeniową. Prawa strona jest mniej podatna na pękanie w warunkach atmosferycznych. Montaż deski prawą stroną do góry eliminuje powstanie „łódki” przy schnięciu drewna. Natomiast prawa strona ma wadę szczególnie w przypadku drewna iglastego w postaci skłonność do łuszczenia się słojów.Lewa strona deski wysychając staje się wklęsła i w zastosowaniu na zewnątrz powstaje więcej pęknięć skurczowych. W przemysłowej produkcji desek struganych z preferowaną stroną widoczną, np. desek tarasowych, z przyczyn technologicznych nie jest możliwe uwzględnienie lewej i prawej strony surowca. Dlatego też przepisy nie określają sposobu układania deski tarasowej pod względem strony lewej i prawej." Im więcej czytam tym mniej wiem. Wydaje mi się, że powinny być ułożone prawą stroną do góry, żeby po delikatnym wybrzuszeniu się środka desek woda lepiej spływała a nie stała w korytku ale to się nie zgadza z tym co znalazłem w necie więc sam nie wiem. Może mi ktoś pomóc i jednoznacznie wyjaśnić jak to w końcu powinno być ułożone? Z góry dziękuję. Edytowane 27 Marca 2022 przez kufeell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufeell 30.03.2022 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Naprawdę nikt nie podpowie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadowiak 30.03.2022 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Już. Bardzo ważne jest na co te deski bedziesz montował i w jaki sposób, np ładne wkręty z dużymi główkami od góry przez całą deskę czy chcesz chować mocowanie? Jaka jest szerokość tych desek i co ile jest ułożont legar? Prawa strona, uznajmy że to ta bliżej rdzenia. I zgodnie ze sztuką to właśnie prawą stroną powinna przylegać do legarka, ale jeśli masz deski szerokie takie ułożenie spowoduje duże wyłódkowanie, taras będzie nierówny, będzie to czuć pod butem, za to takie ułożenie powoduje pojawienie się mniejszych pęknięć ponieważ drzewo posiada dwie części (część bielastą i twardzielową, twardzielowa bliżej rdzenia). Twardziel pęka bardziej, czyli układając prawą stroną zasadniczo do góry dajemy większą część bielu (oczywiście są deski, które będą miały tylko sama biel tub twardziel) ale uśredniając na górze będzie wiecej części bielastej co przekłada się na mniej pęknięć. Modrzew syberyjski moim zdaniem ma większą tendencję do łódkowania niż pękania ale ja bym wolał układać deski prawą stroną i mocować na 3 wkręty przez całą deskę, złapane jak najbardziej krawędzi ale tak by nie powodować pęknięć (warto nawiercić deskę małym wiertłem). Jeśli masz deskę, w której jest widoczny rdzeń, trzeba ją ułożyć tak by zawsze był u dołu beżwzględu na stronę ułożenia reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufeell 30.03.2022 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Deski mają wymiary 140mm/27mm. Mocować będę na 2 wkręty nierdzewne (wcześniej wiertło 3,5 mm z frezem pod łby wkrętów), 2.5 cm od brzegu, legary co ok. 47 cm. Pisząc "ale ja bym wolał układać deski prawą stroną" miałeś na myśli prawą stroną do dołu czy prawą stroną do góry. Jeśli pojawi się delikatne łódkowanie to fakt istnienia tego pod stopami mi nie przeszkadza, pytanie czy tarasu przez to szlak nie trafi??? Edytowane 30 Marca 2022 przez kufeell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadowiak 30.03.2022 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Prawą stroną do legarka. Nie trafi pod jednym warunkiem. Drewno jest wspaniałym materiałem ale nie lubi lenistwa, tzn. jak będziesz dbał tak będziesz miał. Co kilka lat należy odmalować deski i co ważne należy systematycznie taras zamiatać, ponieważ zostawiając piach i błoto, i spacerując ciągle po tym dochodzi do uszkodzenia powłoki zabezpieczającej i woda ma ułatwiony dostęp do struktury drewna. Pamiętaj aby pomalować deski przed montażem. Impregnatom bardziej szkodzi słońce i promienie UV niż woda, dlatego ma znaczenie, od której strony ten taras jest, ale jak dopuścimy by impregnat (POWŁOKA OCHRONNA) uległa zniszczeniu woda poradzi sobie z każdym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 31.03.2022 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Dziękuję za odpowiedź. Deski mają wymiary 140mm/27mm. Mocować będę na 2 wkręty nierdzewne (wcześniej wiertło 3,5 mm z frezem pod łby wkrętów), 2.5 cm od brzegu, legary co ok. 47 cm. Pisząc "ale ja bym wolał układać deski prawą stroną" miałeś na myśli prawą stroną do dołu czy prawą stroną do góry. Jeśli pojawi się delikatne łódkowanie to fakt istnienia tego pod stopami mi nie przeszkadza, pytanie czy tarasu przez to szlak nie trafi??? Dałbym bliżej wkręty krawędzi, 1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 31.03.2022 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) wkręty zdecydowanie bliżej krawędzi niż 2.5cm. 2 lub nawet 1.5cm jak pisze kolega. Bo 2.5 spowoduje duże łódkowanie - boki desek wyraźnie sie uniosą. Deski kładź tą stroną którą zaleca producent. przeważnie jedną stronę desek lepiej obrabiają. I nie przejmuj się za bardzo tymi wszystkimi zalecaniami, po roku w polskim klimacie na drzewie wyjdą takie kwiatki że te wszystkie wybory nie mają za bardzo znaczenia. Taras wygląda idealnie tylko 2-3 miesiące po montażu Edytowane 31 Marca 2022 przez cactus literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufeell 01.04.2022 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Dziękuję za podpowiedzi. Domyślam się że co rok trzeba będzie ogarniać i domyślam się że za kilka miesięcy nie będzie wyglądać jak w dniu skręcenia ale jeśli mogę uniknąć błędów przy montażu to wolę zapytać kogoś kto ma jakieś doświadczenie w temacie stąd mój post. Jeszcze raz dziękuję za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 02.04.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Myślę, żę za bardzo rozkminiasz. Zainwestuj w dobre zabezpieczenie drewna i nic ci się z nim nie stanie. Ba, flugger ma taki olej, który zapobiega rozsychaniu się drewna. Lewa czy prawa to wg mnie kwestia estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kufeell 02.04.2022 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Z tym rozkminianiem to chyba masz rację aczkolwiek póki jeszcze można zrobić coś lepiej niż gorzej to wolę podpytać. Potem będzie za późno ale jednocześnie za kilka tygodni nie będę na daną rzecz zwracał uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts