Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ogrzewanego garażu w bryle

Recommended Posts

Cześć,

Bez tytułu.jpg

Wiem, że było kilka podobnych wątków ale nie znalazłem identycznej sytuacji i postanowiłem się doradzić.

- Mam garaż w bryle budynku

- Tylna ściana garażu graniczy z garderobą i łazienką (Thermalica 24)

- Nad garażem jest pokój do którego będą "normalne" drzwi wewnętrzne, ale będzie wykorzystywany jako strych. Będzie tam podłogówka i ocieplony dach.

- Garaż będzie miał podłogówkę

- Cały budynek ocieplony będzie 20 cm styropianu

- Nad stropem będzie 10 cm

- Brama 5 metrów grubości 60mm (Wiśniowski Uni Therm)

I teraz pytania:

- Czy docieplać sufit w garażu?

- Czy docieplać tylną ścianę? (mam możliwość docieplenia ściany od strony łazienki na jakieś 5cm, bo i tak chcę tam dać GK)

- Pomiędzy garderobą, a garażem jest wkuta spora szafa na moduły smarthome. Czy to może sprawić mostek termiczny?

bonusowe:

- Ile mniej więcej kosztuje ocieplenie za m2 w małopolskim? Facet powiedział mi 120zł i wydaje mi się to dużo.

Przy tej cenie zapłacę około 6400zł za samą robociznę, nie mówiąc już o styropianie, kleju i siatce. Zastanawiam się, czy to nie będzie strata pieniędzy.