klaudiusz_x 27.03.2022 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2022 Tak jak w temacie.U znajomego jutro wpada firma i wymienia wszystkie okna w starszym domku.Pytanie.Jak powinni to zamontować zgodnie ze sztuką i normami?Mam na myśli podparcie plus izolację.Trochę nie jestem w temacie, czy coś się zmieniło.Generalnie, to podparcie okien, plus izolacja paroszczelna od wewnątrz.Coś więcej?Napisalem ogólnie Proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.03.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 Pewnie za późno, ale..- jak to przy wymianie. Nie ma reguły. Tzn jest, ta ogólna, ale w praktyce każdy przypadek jest inny... Sorry, napisałem ogólnie, ale nie się tego omówić w 5 minut. Tu potrzeba godziny rozmowy na miejscu "zbrodni", po zdemontowaniu starego okna. W praktyce - podparcie bywa iluzją, a izolacja paroszczelna to czysta teoria, w 99.9% przypadków nikt nie chce nawet o niej rozmawiać, a co dopiero zawrzeć w umowie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.03.2022 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2022 (edytowane) Pewnie za późno, ale.. - jak to przy wymianie. Nie ma reguły. Tzn jest, ta ogólna, ale w praktyce każdy przypadek jest inny... Sorry, napisałem ogólnie, ale nie się tego omówić w 5 minut. Tu potrzeba godziny rozmowy na miejscu "zbrodni", po zdemontowaniu starego okna. W praktyce - podparcie bywa iluzją, a izolacja paroszczelna to czysta teoria, w 99.9% przypadków nikt nie chce nawet o niej rozmawiać, a co dopiero zawrzeć w umowie.. Dzięki za odpowiedź. Czyli nic się nie zmieniło. Partactwo na całego jest normą. Pzdr EDIT. Nie znalazłem czasu, by tam wpaść i zobaczyć. Generalnie, to mieli wymienić połowę okien w poniedziałek, resztę dzisiaj. Wracajac do tematu. Podparcia dolegające pod każdy słupek i dolegające do wnęki okiennej/muru. Jeśli pozostanie luz, rama okna się odkształci. Podparcia boczne, także bez szczelin, z dołu do większego skrzydła i z góry po przekątnej. Bez szczelin. Izolacja paroszczelna od wewnątrz. Od zewnątrz powinna być folia paroprzepuszczalna, ale można pominąć (teoretycznie?). Dodatkowo odpylona powierzchnia wnęki okiennej i zagruntowana przed montażem podkładem, by zmniejszyć chłonność wody (nie wiem, jak to nazwać inaczej). Przed samym natryskiem pianki, powierzchnię spryskać mgięłka wody. Z tego co dawno temu się interesowałem tematem, to najważniejszym jest prawidłowe/równe podparcie + paroszczelna izolacja od wewnątrz.. Reszta, ma chyba mniejsze znaczenie w starszych domach. Pomijam umieszczenie okien w środku muru, bo to akurat nie powinno mieć miejsca. Edytowane 28 Marca 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_bthd 29.03.2022 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 Ale to już część wymieniłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.03.2022 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 To nie u mnie. Firma wymienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts