Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy montaż okien w starszym domku.

Recommended Posts

Tak jak w temacie.

U znajomego jutro wpada firma i wymienia wszystkie okna w starszym domku.

Pytanie.

Jak powinni to zamontować zgodnie ze sztuką i normami?

Mam na myśli podparcie plus izolację.

Trochę nie jestem w temacie, czy coś się zmieniło.

Generalnie, to podparcie okien, plus izolacja paroszczelna od wewnątrz.

Coś więcej?

Napisalem ogólnie

Proszę o podpowiedzi.

Pewnie za późno, ale..

- jak to przy wymianie. Nie ma reguły. Tzn jest, ta ogólna, ale w praktyce każdy przypadek jest inny...

Sorry, napisałem ogólnie, ale nie się tego omówić w 5 minut. Tu potrzeba godziny rozmowy na miejscu "zbrodni", po zdemontowaniu starego okna.

W praktyce - podparcie bywa iluzją, a izolacja paroszczelna to czysta teoria, w 99.9% przypadków nikt nie chce nawet o niej rozmawiać, a co dopiero zawrzeć w umowie..

Pewnie za późno, ale..

- jak to przy wymianie. Nie ma reguły. Tzn jest, ta ogólna, ale w praktyce każdy przypadek jest inny...

Sorry, napisałem ogólnie, ale nie się tego omówić w 5 minut. Tu potrzeba godziny rozmowy na miejscu "zbrodni", po zdemontowaniu starego okna.

W praktyce - podparcie bywa iluzją, a izolacja paroszczelna to czysta teoria, w 99.9% przypadków nikt nie chce nawet o niej rozmawiać, a co dopiero zawrzeć w umowie..

Dzięki za odpowiedź.

Czyli nic się nie zmieniło.

Partactwo na całego jest normą.

Pzdr

EDIT.

Nie znalazłem czasu, by tam wpaść i zobaczyć.

Generalnie, to mieli wymienić połowę okien w poniedziałek, resztę dzisiaj.

Wracajac do tematu.

Podparcia dolegające pod każdy słupek i dolegające do wnęki okiennej/muru. Jeśli pozostanie luz, rama okna się odkształci.

Podparcia boczne, także bez szczelin, z dołu do większego skrzydła i z góry po przekątnej. Bez szczelin.

Izolacja paroszczelna od wewnątrz. Od zewnątrz powinna być folia paroprzepuszczalna, ale można pominąć (teoretycznie?).

Dodatkowo odpylona powierzchnia wnęki okiennej i zagruntowana przed montażem podkładem, by zmniejszyć chłonność wody (nie wiem, jak to nazwać inaczej).

Przed samym natryskiem pianki, powierzchnię spryskać mgięłka wody.

Z tego co dawno temu się interesowałem tematem, to najważniejszym jest prawidłowe/równe podparcie + paroszczelna izolacja od wewnątrz..

Reszta, ma chyba mniejsze znaczenie w starszych domach.

Pomijam umieszczenie okien w środku muru, bo to akurat nie powinno mieć miejsca.

Edytowane przez klaudiusz_x