Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niedotrzymanie terminu montażu pv- pytania

waka

Recommended Posts

Dziś u znajomego wymieniali licznik, oczywiście zanim wymienili licznik kazali włączyć PV i sprawdzić czy działa dopiero po tym wymienili licznik. Otrzymali przykaz sprawdzania czy instalacja działa poprawnie i dopiero wtedy mają wymieniać, Jeśli instalacji fizycznie nie ma, lub nie ukończona w jakimś stopniu kara 5000zł i brak wymiany licznika. Więc nie ma wybacz instalacja nie założona będzie odebrana już na nowych zasadach. Podobno leżą sterty papierów do przyłączenia i wysłali wszystko co możliwe na wymiany i weryfikację.

Jeśli chodzi o kwotę to za bardzo bym nie wierzył. Przynajmniej w dokumentach Energii nie ma mowy o karze i wysokości kwoty, a jedynie o Art 271 i 286, a tego oczywiście sami nie mogą zrobić, a tym bardziej arbitralnie narzucić kwoty grzywny (a nie kary).

Co podejrzewałem już wcześniej ale sadziliście że wymieniają bez gadania. O ile temat kar ciekawy nie wiem skąd bo nie widziałem nowych protokołów i co w nich jest napisane.

Protokół nie ma nic do tego, ważne co jest w zgłoszeniu i co mówi o tym KK oraz ustawa o OZE. Co do zwiększonego zainteresowania stanem zgłaszanej instalacji wśród techników, to akurat ja pisałem od dawna, że może (ale nie musi :cool:) nastąpić taka sytuacja. Inna sprawa, że osobiście uważam, że z prawie każdym da się dogadać :D

Farmazon to ty masz na drugie imię. Ojce patronie polskiej fotowoltaniki z 28 postami na koncie ;) I taki mundry nagle się zrobił

Bajtuś, mam tylko 28 (dla mnie aż!) bo czytam i chłonę wiedzę, którą te forum, jego użytkownicy mają do przekazania!

W temacie o PV na ten przykład delektuje się wiedzą ojców założycieli PV w Polsce, Twoją i -wungielyara-.

Te Twoje wywody o rosołach, wędzeniu, polityce socjalnej kraju, nieocenione!

Nie zawracam już gitary szanownemu, pozdrawiam serdecznie.

Bajtuś, mam tylko 28 (dla mnie aż!) bo czytam i chłonę wiedzę, którą te forum, jego użytkownicy mają do przekazania!

Jak ty chłoniesz wiedzę aż miło popatrzeć tyle wyczytał i nadal guzik wiesz. Żadnych zainteresowań ino chłonie wiedzę forum będziemy mieli nowego eksperta od PV z czasów 1 kwietnia 2022 ;)