Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza z pełnym deskowaniem, papą i blachą trapezową.

-Krys-

Recommended Posts

Witam.

Jest kilka podobnych tematów, jednak nie znalazłem w nich rozwiązania mojego problemu. Ale od początku.

Dom z '86 roku, ocieplony. Mój dach to krokwie (13 cm wysokości), następnie pełne deskowanie, papa przybita papiakami i na to bezpośrednio blacha trapezowa. Nie ma łat ani kontr łat. Ale chyba nie to jeszcze jest największym problemem. Bo o ile wiem jak jak ułożyć ocieplenie (kontr łaty na pełne deskowanie od środka, folia paro przepuszczalna, wata, sznurkowanie i folia paroizolacyjna) to nie mam pojęcia jak i gdzie zrobić wyloty ze szczelin wentylacyjnych na zewnątrz budynku. Wloty jeszcze chyba bym ogarnął, bo są zamurowane. Problem z wylotem polega na konstrukcji dachu, a raczej na jego typie, bo jest to dach pulpitowy, dwuspadowy. Poproszę o rady. Z góry dziękuję za pomoc.

IMG_20220326_131228_resized_20220328_073534934.jpg

IMG_20211114_144007.jpg

IMG_20220328_174746_resized_20220328_073536158.jpg

IMG_20220326_131253_resized_20220328_073538635.jpg

• 2 weeks później...
Na wyższym dachu można wybić otwory w ścianie ale na niższym trzeba rozszczelnić dach przy ścianie. Wydaje mi się, że krokwie masz "impregnowane" przepracowanym olejem silnikowym? Pomiędzy krokwie możesz maksymalnie włożyć 10 cm wełny. Korę z desek trzeba usunąć. Nie wiem czy nie należy wzmocnić krokwi? Radziłbym zasięgnąć opinii konstruktora. Pozdrawiam.