Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza z pełnym deskowaniem, papą i blachą trapezową.

-Krys-

Recommended Posts

Witam.

Jest kilka podobnych tematów, jednak nie znalazłem w nich rozwiązania mojego problemu. Ale od początku.

Dom z '86 roku, ocieplony. Mój dach to krokwie (13 cm wysokości), następnie pełne deskowanie, papa przybita papiakami i na to bezpośrednio blacha trapezowa. Nie ma łat ani kontr łat. Ale chyba nie to jeszcze jest największym problemem. Bo o ile wiem jak jak ułożyć ocieplenie (kontr łaty na pełne deskowanie od środka, folia paro przepuszczalna, wata, sznurkowanie i folia paroizolacyjna) to nie mam pojęcia jak i gdzie zrobić wyloty ze szczelin wentylacyjnych na zewnątrz budynku. Wloty jeszcze chyba bym ogarnął, bo są zamurowane. Problem z wylotem polega na konstrukcji dachu, a raczej na jego typie, bo jest to dach pulpitowy, dwuspadowy. Poproszę o rady. Z góry dziękuję za pomoc.

IMG_20220326_131228_resized_20220328_073534934.jpg

IMG_20211114_144007.jpg

IMG_20220328_174746_resized_20220328_073536158.jpg

IMG_20220326_131253_resized_20220328_073538635.jpg

• 2 weeks później...
Na wyższym dachu można wybić otwory w ścianie ale na niższym trzeba rozszczelnić dach przy ścianie. Wydaje mi się, że krokwie masz "impregnowane" przepracowanym olejem silnikowym? Pomiędzy krokwie możesz maksymalnie włożyć 10 cm wełny. Korę z desek trzeba usunąć. Nie wiem czy nie należy wzmocnić krokwi? Radziłbym zasięgnąć opinii konstruktora. Pozdrawiam.

• 2 years później...

Jak rozwiązałeś temat ocieplenia poddasza tego domu? Też mam lekką konstrukcję dachu. Planowo wełna mineralna Rockwool między krokwie 10cm (ze szczeliną dylatacyjną)na to druga warstwa 10cm, stelaż, folia paroizolacyjną i zabudowa płytami gk. Sufit podwieszany z płyty gk z warstwą wełny 5cm (jako izolacja akustyczna).

Czy to dobra koncepcja?