Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż szamba w terenie podmokłym

vwrafi

Recommended Posts

Muszę zamontować szambo 10m3. Pan, który podłączał mi wodę, powiedział, że on się nie podejmie montażu szamba, gdyż już na wysokości 80cm pojawiała się woda.

Teraz tak szukam i szukam i mało kto chce zrobić to kompleksowo, czyli wykopanie dołu i montaż szamba. Czy wykopanie dołu ręcznie: 3,4x2,4x2,1 metra jest w ogóle możliwe?

Jaką pompę musiałbym mieć, żeby na czas wykopu i później montażu odpompowywała mi wodę z wykopu? Jakie musi mieć parametry.

Czy po wykopaniu dołu, gdy woda do niego napłynie, może to tak czekać dzień czy dwa na przyjazd szamba czy też to trzeba od razu wykopać i szybko osadowić szambo?

O kopaniu ręcznym to zapomnij :( . W teorii to igłofiltry i odwodnienie, czyli dodatkowe koszty oraz musisz mieć gdzie to odpompować. Ma się rozumieć, dalej od wykopu :)

Z pompą to może być problem, bo może nie dać rady, aby wypompować z wykopu, a w trakcie samego kopania to łatwo ją zniszczyć, jak się ściana oberwie lub coś wpadnie, a Ty nie dałeś po drodze wyłącznika silnikowego. Sama pompa też kosztuje i to nie pierwsza lepsza z marketu :(

Jak chcesz pompować z wykopu, który czeka na montaż, to też marnie to wygląda, bo ściana może się oberwać, bo na przykład sącząca się woda podmyje ją i robota od nowa z kopaniem.

Dodatkowo to ciężki temat do montażu i czasem sam montaż może kosztować tyle samo co szambo. Musisz się też martwić o to, aby szambo nie wypłynęło , gdy będzie puste. Dlatego jeśli szukasz czegoś z betonu, to czym cięższe tym lepsze :). Ja w takich warunkach montowałem zbiorniki z tworzywa dwupłaszczowe, ale to już inna bajka oraz inne czasy, ceny :)

Edytowane przez WojtekINST

Czy te igłofiltry muszą być później cały czas? Czy wystarczy, że one będą na czas wykopania dołu i później się je demontuje? Czy po wykopaniu dołu można czekać parę dni na przyjazd szamba? Czy można wsadzić szambo do takiego dołu z wodą? Jak ewentualnie wygląda sprawa z wyrównaniem powierzchni?

Jaki model pompy by pan polecił?

Wodę mogę odpompować na pole obok.

Obniżenie lustra wody nie zawsze jest szybkie i ciężko powiedzieć ile może trwać. Bardzo dawno miałem z tym do czynienia i było to robione wokoło miejsca montażu, ale przed rozpoczęciem samych wykopów. Klient to zlecał i sam płacił za pracę igłofiltrów. Po zakończeniu montażu filtry były wyłączone, ale zbiorniki były chyba przez kolejne 2 tygodnie zalane wodą. Miało to umożliwić związanie cementu w płycie, na której stały. Nie jestem specjalistą w dziedzinie igłofiltrów :)

To bez sensu, aby filtry pracowały, bo Ty czekasz na przyjazd szamba. Najlepiej z dnia na dzień to ogarnąć.

Wsadzanie szamba do dołu z wodą jest możliwe, ale to duże ryzyko, bo możesz go nie wypoziomować, a nawet gwarancję utracić. To najlepiej, aby brał na siebie jakiś instalator, który da Ci gwarancję na montaż.

Pompę do odwadniania wykopów Ci nie polecę, bo ja używałem różnych. Miałem stare pompy, które zostały mi po serwisie i je naprawiłem. Jak miałbym teraz kupować nową pompę to bym nie wiedział co wybrać. Ogólnie to bez sensu inwestować w pompę na jeden montaż. Przykładowa pompa, o której możesz pomyśleć to omnigena wq 1,1kw inox.

Kończąc temat to mogę dodać, że z szambem z tworzywa było w takich sytuacjach łatwiej, bo było lżejsze i koparką szło je wozić oraz wkładać do wykopu. Z porządnym i ciężkim betonem to najlepiej od razu z auta do dołu, ale nie zawsze jest to możliwe i da się tak blisko podjechać :(

O kurka, ta pompa kosztuje 1299zł :D

Ja myślałem, że pan mi poda model pompy za 15000zł bo inne to szmelc.

No jak tak to jest, to wiadomo że to się opłaca kupić :) Kurcze, już mi trochę weselej, może mi się uda tę wodę wypompować na czas wykopu i montażu. Jest nadzieja :)

Ta pompa to się przyda jeszcze przy montażu basenu, przy robieniu kanału pod samochód i nie wiem co tam jeszcze mi do głowy przyjdzie w przyszłości. Dzięki.

A jeszcze mam pytanie. Ta pompa jest zatapialna. Czyli zanurzam ją w wodzie i ona pompuje. Ale jak poziom wody spadnie do np. 5cm, to jak potem tę resztkę wypompować? Są takie pompy, żeby były zatapialne i miały jakiś wąż do odsączania? Albo może od razu taką z wężem? Czyli pompa na zewnątrz wykopu, z niej wychodzi wąż do wykopu i drugim wężem woda jest wylewana.

Edytowane przez vwrafi

Musisz zrozumieć jedno, że pompa, a pompa to różnica. Ja dałem Ci przykład pompy na podstawie jej konstrukcji, lecz omnigena nie jest na lata, więc jak chcesz coś w tym stylu wyżej to już cena robi się x 2 i więcej.

Jak chcesz mieć możliwość odpompowania do zera z basenu z czystą wodą to poszukaj jakiejś pompy do zalanych piwnic. Może coś w stylu Karcher dirt flat, ale nie wiem, czy to dobra pompa bo takiej nie miałem.

Powyższe pompy stoją w wodzie i pompują, póki pływak nie opadnie. Jest też sporo pomp ssących, które stoją na gruncie i pompują przez wąż. Musisz je najpierw zalać wodą, aby zaczęły działać. Nie wiem jednak jaka pompa mogłaby być dla Ciebie, bo nie używałem ich. Możesz też wziąć motopompę z silnikiem spalinowym Hondy, np. SST 50 i dać jakiś filtr na wężu ssącym. To są tylko przykłady i nie łap mnie za słówko, że trwałe i dobre :) :)

Nie, no ja się nie naśmiewam. Planuję użyć pompy może 10 razy w życiu, więc chyba ta będzie ok. Jeszcze pewnie ktoś z rodziny czy sąsiadów będzie chciał pożyczyć. Czyli jak wytrzyma 20 wypompowań to będzie ok ( chyba jedno wypompowanie przez godzinę wystarczy na mój wykop pod szambo patrząc po parametrach ).

Pompę na płasko chciałem, ale nie do basenu, tylko do tego wykopu pod szambo, czyli też do brudnej wody. Chodzi o to, że nie wiem, czy później może zostać te 5cm wody w wykopie czy też trzeba to do zera osuszyć.

Martw się najbardziej nie o 5cm wody w wykopie, a raczej o to, aby zbiornik stał równo i stabilnie na dnie. Coś mi się wydaje, że wszystko " wrzuciłeś do jednego garnka ". Tak nie jest i pompa pompa, ale jak grunt będzie niestabilny i będzie się obrywał to inna bajka. Martw się też tym, aby zbiornik nie wypłynął, gdy będzie pusty, bo montaż dwukrotny bardzo boli finansowo.

Od betonu nie jestem specjalistą, więc może też ktoś kto montował taki zbiornik przy wysokich wodach gruntowych się udzieli ? :)

No mogę uwierzyć w taki montaż szamba betonowego. Jednak kto się pod tym podpisze, że waga zbiornika i przyssanie do dna będą wystarczyć, aby zbiornik nie wypłynął, gdy będzie pusty. Montuje się zawsze przy założeniu najgorszych warunków, bo lustro wód gruntowych może być zmienne, a Ty chcesz je przez cały rok użytkować. Po za tym to przyssanie do dna to raczej taki obraz uproszczony i raczej dotyczy podrywania koparką lub dźwigiem, a nie siły wyporu, co działa cały czas i centymetr po centymetrze powoli może zrobić swoje.

No mogę uwierzyć w taki montaż szamba betonowego. Jednak kto się pod tym podpisze, że waga zbiornika i przyssanie do dna będą wystarczyć, aby zbiornik nie wypłynął, gdy będzie pusty. Montuje się zawsze przy założeniu najgorszych warunków, bo lustro wód gruntowych może być zmienne, a Ty chcesz je przez cały rok użytkować. Po za tym to przyssanie do dna to raczej taki obraz uproszczony i raczej dotyczy podrywania koparką lub dźwigiem, a nie siły wyporu, co działa cały czas i centymetr po centymetrze powoli może zrobić swoje.

To co w takim razie zrobić? Kanalizacja gminna w roku 2027. Oczyszczalni nie mogę mieć, gdyż tereny chronione

Montuj szambo bo kanalizacja jest w planie na 2027 to może i być w 2028. Ja nigdzie Ci tego nie odradzam.

Jednak szukałbym instalatora co całość z montażem zrobi. beton jest tańszy niż plastik. Jak jednak samemu chcesz montować to raczej brałbym dwupłaszczowy z tworzywa. Jest lżejszy i łatwiej nim manewrować w wykopie koparką. Musi być cały ocementowany i najlepiej ściągnij sobie instrukcję od jakiegoś producenta. Za mniej martwisz się o szczelność bo tworzywo polietylen i dwa płaszcze, nie myl tego z szambem z żywicy.

Właśnie ciężko znaleźć w kuj-pom kogoś, kto zrobi wszystko kompleksowo.

Szamba plastikowego raczej bym nie chciał, gdyż one przy objętości 10m3 są bardzo długie, nie wiem, czy mi tyle miejsce wystarczy.

A jakby takie szambo betonowe dociążyć czymś od góry? Wziąć płytę najazdową pod tiry i położyć coś na niej?

A jakby takie szambo betonowe dociążyć czymś od góry? Wziąć płytę najazdową pod tiry i położyć coś na niej?

Tu moja odpowiedź nic nie da, bo musisz o to zapytać producenta szamba, aby Ci dał na piśmie jak to zrobić i czy tak można, abyś nie utracił gwarancji. Pytałeś już, co napisali ?

• 2 weeks później...
Tu moja odpowiedź nic nie da, bo musisz o to zapytać producenta szamba, aby Ci dał na piśmie jak to zrobić i czy tak można, abyś nie utracił gwarancji. Pytałeś już, co napisali ?

Nie pytałem, gdyż nawet nie znalazłem firmy, która przyjedzie, zrobi wykop i zamontuje szambo, więc nie ma sensu pytać o to na tym etapie. Najazdy są niby przystowane nawet do 20 ton, więc chyba na takim najeździe można postawić równomiernie 20 ton. Tak to rozumiem.

Nie pytałem, gdyż nawet nie znalazłem firmy, która przyjedzie, zrobi wykop i zamontuje szambo, więc nie ma sensu pytać o to na tym etapie. Najazdy są niby przystowane nawet do 20 ton, więc chyba na takim najeździe można postawić równomiernie 20 ton. Tak to rozumiem.

No tak, ale czy jak położysz taką płytę to musi się ona oprzeć na gruncie nie kopanym, aby nie ciążyła na zbiornik tylko, się o niego zapierał, gdy będzie chciał wypłynąć. Jak taka płyta osiądzie, bo ją położyłeś na górze szamba i ono będzie miało jakieś pęknięcia, czy nie szczelności, to nie wiem, czy uznają Ci gwarancję. Będą zawsze mieli wymówkę :(.

Jeśli nie możesz znaleźć wykonawcy na betonowe szambo, to trzeba naszykować więcej funduszy, a może znajdzie się taki na szambo z tworzywa. Prawda jest taka, że teraz nie ma tanich i pewnych wykonawców. Ludzie mają montaże łatwiejsze i tematy ciężkie są odpuszczane. Trzeba nawet przepłacić za samą usługę, aby znalazł się instalator :(

Rób jak chcesz, bo wiesz co i jak :)