Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podejrzanie duże zużycie prądu, prośba o Wasze doświadczenia

Recommended Posts

Cześć, aktualnie ekipa jest na etapie układania zbrojenia na strop nad parterem. Dom 300m2 choć parter jest większy, netto 190m2 parteru. Rachunki z PGE przychodziły od grudnia gdzie mam policzone od połowy listopada gdy zaczęła się budowa i były to symboliczne co miesiąc 180, 119, 130 i 109 zł. Aż tu dziś przyszła faktura na ponad 3000 zł...

Poleciałem na budowę sprawdzić co się dzieje i przyjrzałem się sprawie bo wcześniej nie zwracałem na to zupełnie uwagi. Okazało się, że pierwsze odczyty były pewnie z kosmosu, bo odczyty były w stylu 3,5, potem 4, 8, 25 kWh. Domyślam się, że teraz ktoś ruszył zadek pod licznik i jest wyrównanie - ok.

Odpiąłem chłopakom na budowie prąd na 30 minut i nie dobiło nic, czyli nikt nie kradnie (działka w lesie dookoła nikogo więc mało możliwe) no i licznik też nie świruje skoro nic się nie podniosło. Na miejscu miałem już odczyt 2708 kWh, na fakturze miałem 2585 Czyli jeżeli odczyt był 24.03 to do dziś dobiło 123 kWh w 5 dni.

Podsumowując pytanie - jeżeli zakładamy że technicznie jest OK, to czy takie zużycie jest normalne? Beton z betoniarni więc nie robiony betoniarką na miejscu, mam bardzo dużo żelbetów więc trzeba było pręty pod zbrojenie pociąć i budowa z silki więc też docinanie bloczków. Na miejscu kontener socjalny więc pewnie się chłopaki dogrzewają farelką ale jak były te mrozy to mieliśmy prawie miesiąc przerwy.

POMOCY z Waszą wiedzą :)