Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekająca, podnosząca się posadzka cementowa przy wygrzewaniu.

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie o radę czy przerwać proces wygrzewania czy nie?. Czy jest się czym przejmować ?

Podczas wygrzewania posadzki zaczęły powstawać dodatkowe pęknięcia w posadzce oprócz nacięć dylatacyjnych. W miejscu wszystkich pęknięć posadzka wynoszona jest do góry, nie jest to dużo, na 1m poziomnicy ok 2mm uwypuklenie.

Troszkę danych ... może będą potrzebne

Posadzka cementowa miksokret , grubośc 7cm , tydzień po wylaniu pod przykryciem , dylatacja obwodowa 8mm , po 6 tyg zaczęty proces wygrzewania zaczęty od 25stC - jest dopiero 30 st C ( 7dni )

dom w ciągu dnia wietrzony , na noc zamknięty.

W pokojach bez nacięc ( 4x4m) pęknięcia ida zygzakiem przez środek pomieszczeń. Do sciany do ściany. W wiekszych pomieszczeniach z nacięciami pęka jak che.

Proszę o rade co zrobic , nie chciałbym zepsuć swoim postępowaniem jeszcze więcej.

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez TomTom12

Witam.

Mam pytanie o radę czy przerwać proces wygrzewania czy nie?. Czy jest się czym przejmować ?

Podczas wygrzewania posadzki zaczęły powstawać dodatkowe pęknięcia w posadzce oprócz nacięć dylatacyjnych. W miejscu wszystkich pęknięć posadzka wynoszona jest do góry, nie jest to dużo, na 1m poziomnicy ok 2mm uwypuklenie.

Troszkę danych ... może będą potrzebne

Posadzka cementowa miksokret , grubośc 7cm , tydzień po wylaniu pod przykryciem , dylatacja obwodowa 8mm , po 6 tyg zaczęty proces wygrzewania zaczęty od 25stC - jest dopiero 30 st C ( 7dni )

dom w ciągu dnia wietrzony , na noc zamknięty.

W pokojach bez nacięc ( 4x4m) pęknięcia ida zygzakiem przez środek pomieszczeń. Do sciany do ściany. W wiekszych pomieszczeniach z nacięciami pęka jak che.

Proszę o rade co zrobic , nie chciałbym zepsuć swoim postępowaniem jeszcze więcej.

Dziękuję za pomoc.

Z opisu wygląda, że zostało poprawnie wykonane. Nie powinno tak pękać, ale tu kwestia szczegółów.

7 dni pod przykryciem: czy przykrycie było szczelne i wylewka przez te 7 dni utrzymywała stałą wysoką wilgotność?

Czy do miksokreta były dodawane jakieś plastyfikatory? Normalna wylewka z miksokreta bez dodatków to jeśli się nie mylę klasa w okolicach B15 - taki beton idealnie jeśli jest pod przykryciem 14 dni. Ale nie sądzę, żeby te 7 dni robiło tu znaczną różnicę. Obstawiałbym, że albo mieszanka została źle przygotowana (proporcje) albo nie została zbyt dobrze zagęszczona i wystąpiły lokalne osłabienia, które nie wytrzymały naprężeń przy wygrzewaniu.

Czy do miksokreta dodawno zbrojenie rozposzone? Zbyt duża dawka włókien również mogła wpłynąć na osłabienie.

Raczej szczelnie przyktyta ( folia budowlana i malarska). Mogły zdażyć się drobne kawałki niedoktycia. Ale to nie w tych miejscach pęka.

Proporcję cementu faktycznie nie bogate .W/g moich obliczeń poszło na 1m3 - 230 kg cementu.( na 1 mixa 1,5 worka cementu).

Sprawa wylewki już zamknięta, bo wylana i tego nie poprawimy.

Chodzi mi o to czy nie przerwac wygrzewania, po to żeby wyrównała się wilgotność na grubości się wyrównała. Dać jaj "odetchnąć". Skoro już przy 30 st C zaczęła sie pękac i wypiętrzać mam obawy co będzie działo się przy wyższej temperaturze.

Sprawa wylewki już zamknięta, bo wylana i tego nie poprawimy.

Chodzi mi o to czy nie przerwac wygrzewania, po to żeby wyrównała się wilgotność na grubości się wyrównała. Dać jaj "odetchnąć". Skoro już przy 30 st C zaczęła sie pękac i wypiętrzać mam obawy co będzie działo się przy wyższej temperaturze.

Jeszcze tylko pytanie, jaki styropian użyto pod posadzkę? Zbyt słaby raz, że jest bardziej sprężysty, a dwa słabiej trzyma spinki od podłogówki, więc rurki mogły się podnieść - zdarza się przy jastrychach upłynionych, przy miksokrecie aż nieprawdopodobne, ale wszystko możliwe. Sytuacji to nie zmieni, ale może zasugeruje, kto powinien ponieść koszt napraw.

Co się stało to się stało, ja bym dokończył procedurę wygrzewania. Co ma popękać niech popęka już teraz. Na koniec pozszywać spękania, inaczej w tych miejscach wylewka będzie inaczej pracować, co w perspektywie kilkudziesięciu lat może wpłynąć na żywotność podłogówki.

Najważniejsze niech przyjdzie KB i oceni.

Styropian na piętrze 2*5cm , parter 3*5cm wszędzie EPS80. Zgodnie z sugestią Maaszak i KB bede kontynuował wygrzewanie ale w zwolnionym tempie. W moim przypadku obniżę tem wody w podłogówce do 25 st C a podwyższe w kaloryferach do 30 st C. KB sugeruje ze pozostało zbyt dużo wilgoci zamkniętej na spodzie płyty grzewczej i należy spróbowac pozbyć się jej powoli. Idąc tym tokiem rozumowania to 6 tyg w temp 10 st C to był zbyt krótki okres przed rozpoczęciem wygrzewania lub/i zbyt słaby jakościowo jastrych. Edytowane przez TomTom12