reyu 19.12.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Witam.Zabrałem się za rozbieranie podłogi. Pod warstwą jakiejś cienkiej płyty znalazłem sosnowe deski w dobrym stanie. Pod nimi legary w dobrym stanie i ze 40 cm pustej przestrzeni aż do gruntu. Pojawiły się dwie koncepcje rozwiązana sprawy:-piasek, papa, beton etc.. i lejemy:)-albo do legarów "domontować", jak najniżej, wcześniej zdjęte deski sosnowe, na to wełna lub styropian i na legary deski właściwe. Ja się nie znam, informatyk z zamiłowania, więc proszę o komentarz i drobną pomoc.Pozdrawiam.Reyu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 27.12.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Skoro legary i deski są w dobrym stanie, to znaczy, że dom został dobrze zbudowany, a ta pustka powietrzna pod legarami spełniła swoją rolę; łatwo to zepsuć, naruszając ten stan rzeczy Jeżeli chcesz dodatkowo docieplić podłogę, możesz do dolnej krawędzi legarów przymocować np. kątowniki, oprzeć na nich deski lub płytę pażdzierzową, ułożyc wełnę szklaną - dociepla i wygłusza - (nie styropian, bo gryzonie robią sobie z tego materiału gniazdka), izolację p.wilgotnościową, a potem warstwy posadzki w zależności od tego, jaka ona ma być. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 28.12.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Zrobiłem podobnie to opisu aiba, tj. do dolnej krawędzi legarów listwy (przekładki z tartaku do dostania za śmieszną cenę), na to odzyskane z podłogi płyty pilśniowe (u nie dechy były nimi przykryte), a na to miękka wełenka, później karbowany papier jako izolacja przeciwpyłowa i dechy.U mnie podłoga leży na podsypce (nad sklepieniami piwnic), więc pod spód dałem folię. Dechy radzę przefelcować (jeśli nie są oryginalnie na pióro wpust) - później mniej kłopotu z kitowaniem szczelin po ułożeniu (fugen nie ucieka).Ukłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts