Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga

reyu

Recommended Posts

Witam.

Zabrałem się za rozbieranie podłogi. Pod warstwą jakiejś cienkiej płyty znalazłem sosnowe deski w dobrym stanie. Pod nimi legary w dobrym stanie i ze 40 cm pustej przestrzeni aż do gruntu.

Pojawiły się dwie koncepcje rozwiązana sprawy:

-piasek, papa, beton etc.. i lejemy:)

-albo do legarów "domontować", jak najniżej, wcześniej zdjęte deski sosnowe, na to wełna lub styropian i na legary deski właściwe.

Ja się nie znam, informatyk z zamiłowania, więc proszę o komentarz i drobną pomoc.

Pozdrawiam.

Reyu

:) Skoro legary i deski są w dobrym stanie, to znaczy, że dom został dobrze zbudowany, a ta pustka powietrzna pod legarami spełniła swoją rolę; :) :( łatwo to zepsuć, naruszając ten stan rzeczy :o Jeżeli chcesz dodatkowo docieplić podłogę, możesz do dolnej krawędzi legarów przymocować np. kątowniki, oprzeć na nich deski lub płytę pażdzierzową, ułożyc wełnę szklaną - dociepla i wygłusza - (nie styropian, bo gryzonie robią sobie z tego materiału gniazdka), izolację p.wilgotnościową, a potem warstwy posadzki w zależności od tego, jaka ona ma być. :) pozdrawiam :)

Zrobiłem podobnie to opisu aiba, tj. do dolnej krawędzi legarów listwy (przekładki z tartaku do dostania za śmieszną cenę), na to odzyskane z podłogi płyty pilśniowe (u nie dechy były nimi przykryte), a na to miękka wełenka, później karbowany papier jako izolacja przeciwpyłowa i dechy.

U mnie podłoga leży na podsypce (nad sklepieniami piwnic), więc pod spód dałem folię. Dechy radzę przefelcować (jeśli nie są oryginalnie na pióro wpust) - później mniej kłopotu z kitowaniem szczelin po ułożeniu (fugen nie ucieka).

Ukłony