Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zwymiarować nowy piec na ekogroszek ?

p

Recommended Posts

Witajcie,

mamy piec na ekogroszek, w tym momencie już dość leciwy więc czas go wymienić.

Kiedy się na niego decydowaliśmy (sporo lat temu) to oczywiście były dyskusje (i czytanie muratora) jaki wielki piec i znane formuły jak proporcjonalnie do powierzchni itp.

Gubiłem się w tym wszystkim i nie chciałem się pomylić więc zaprosiłem ludzi (fachowców), którzy na podstawie grubości ścian (w tym wewnętrznych) i całego ocieplenia (również dachu) zwymiarowali mi piec. Okazało się, że mamy dobrze ocieplony i nie potrzeba aż tak mocnego pieca. I było git ;-)

No ale, jak wyżej napisałem, czas go wymienić. No i tu jest problem bo straciłem do nich telefon i już ich nie pamiętam.

Czy możecie kogoś polecić, kto przyjdzie i na podstawie projektu (i wizyty) zwymiaruje piec na ekogroszek (nie ma gazu w okolicy, działka leśna więc fotowoltaika odpada a na pompę ciepła nas nie stać) ?

Możecie kogoś polecić w okolicach Łodzi ?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pompy ciepła monobloki są obecnie tańsze od kotła na ekogroszek to takie ot , ale wstępnie można obliczyć ile twój dom potrzebuje energi i nie musi się to zgadzać co do kilku Watt tylko plus minus toć to nie apteka , wypełnij to najrzetelniej jak potrafisz a coś ci to powie https://cieplo.app/start

Kiedy się na niego decydowaliśmy (sporo lat temu) to oczywiście były dyskusje (i czytanie muratora) jaki wielki piec i znane formuły jak proporcjonalnie do powierzchni itp. Gubiłem się w tym wszystkim i nie chciałem się pomylić więc zaprosiłem ludzi (fachowców), którzy na podstawie grubości ścian (w tym wewnętrznych) i całego ocieplenia (również dachu) zwymiarowali mi piec.
Serio to piszesz, bo jeśli tak to proszę : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376648-Jaki-piec-na-pellet-do-niewielkiego-domu&p=8125702&viewfull=1#post8125702 – mamy tu speca, który takie rzeczy liczy lub jak wolisz sam orientacyjnie może sobie to policzyć tak jak @goguś Ci podał.

Tak z ciekawości pytam : „Okazało się, że mamy dobrze ocieplony i nie potrzeba aż tak mocnego pieca. I było git.” - bo brzmi to jak przeczenie tezie która chce się udowodnić.

Tak z ciekawości pytam : „Okazało się, że mamy dobrze ocieplony i nie potrzeba aż tak mocnego pieca. I było git.” - bo brzmi to jak przeczenie tezie która chce się udowodnić.

Szczerze mowiac nie do konca rozumiem: jaka teza i komu miałbym udowadniac ?

Szczerze mowiac nie do konca rozumiem: jaka teza i komu miałbym udowadniac ?
Tak jak napisałeś – nie wiem co Ci na forum radzili ale ci co w chacie byli to przewymiarowany kocioł władowali i piszesz, że było git.

To co teraz szukasz takiego samego – czy większego, bo chyba raczej nie dobranego zgodnie z zapotrzebowaniem budynku na ciepło.

Doświadczenie w tym masz bogate i co ktoś ma Ci doradzić w kwestii jak wyżej napisałem.

• 1 month później...

Przepraszam - źle się wyraziłem. Moje "nie potrzeba aż tak mocnego pieca" tyczyło się tzw. powszechnej wiedzy: X kW * metraż.

Ci co byli na miejscu zwymiarowali piec na mniej, niż to co wynikało z powyższego wzoru. I dlatego było git :-)

Skoro przez tyle lat było git to nie pozostaje nic innego jak kupić kocioł o takiej samej mocy. Nie ma tam nigdzie tabliczki żeby odczytać jakiej jest mocy ?

Tabliczka jest !

Ale miałem nadzieję, że dzisiejsze kotły na ekogroszek są sprawniejsze, niż te sprzed 15 lat i być może będę mógł kupić o mniejszej mocy :-)

Poza tym z tej strony https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/ wynika, że piec nie musi (nie powinien !) być przewymiarowany.

15 lat temu tego nie wiedziałem.

Tabliczka jest !

....

Osiągniesz sprawność raczej nie przekraczającą 60%. Sprawność na tabliczkach znamionowych, to pic na wodę. Uzyskują ją, przy pełnej mocy w warunkach laboratoryjnych, co nijak ma się do rzeczywistej sprawności. Po dołożeniu bufora można by kombinować, ale gra nie warta świeczki.

Jak mniej więcej dobrać moc, Ci napisałem.

Nie rzucę liczbą. Wszystko zależy w dużym stopniu jak kocioł jest użytkowany.

Ale skoro twierdzisz że ten kocioł na ekogroszek ma 50 % to ile ma zwykły węglowy ?

Zwykły węglowy śmieciuch przewymiarowany powiedzmy 2 krotnie to jakieś 30% sprawności.

Jak ktoś ma kocioł dolnego spalania, bufor i "kombinuje jak może" to osiągnie może 80%.

Skoro nie jesteś w stanie dokładnie określić jaka jest ta sprawność, to w końcu jest ze mną "wszystko w porządku", czy nie?!