Sid111 31.03.2022 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Witajcie założyłem konto aby uzyskać trochę informacji. Jestem w trakcie budowy domu (stan surowy zamknięty) w projekcie mam piec na pellet i teraz zastanawiam się nad pompą ciepła powietrzną,dom ma 130m2 z poddaszem użytkowym.Powiedzcie mi czy mogę zmienić piec na pellet na PC ? I czy muszę robić rekuperacje (znajomy mówił ze nie opłaca się PC bez rekuperacji ) czy to prawda ? Planuje ogrzewanie podłogowe w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sid111 31.03.2022 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Dzięki za odpowiedź,a co rekuperacji to nie jest tak ze będą duże straty ciepła jeśli będę używał PC + wentylacja grawitacyjna ? (Pytam bo nie wiem a znajomy cis mi tak tłumaczył )ze niby to żadna oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 31.03.2022 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Reku to istotny element budynku, dlatego o wentylacji nie myśli się na etapie wykończenia domu. Pewnie kominy wybudowane, dach popsuty... Same straty. No ale jak się słucha kolegi to tak się ma. Poczytaj, takich tematów tu jest tysiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sid111 31.03.2022 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Tak jest komin jeden jest, nie tyle co kolegi a starych budowlańców podpowiadali żeby grawitacyjna robić i pellet,pretensji nie mam do nikogo,teraz zacząłem się po prostu zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 31.03.2022 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 PC i grawitacja tez działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sid111 31.03.2022 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Dzięki za odpowiedzi wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sid111 31.03.2022 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Dzięki frofo007 za komentarz. Okna mam 3 szybowe styropianu myśle 20cm dać i zastanawiałem się właśnie nad tą pompą i za 3-4 lata w fotowoltaikę zainwestować tylko się zaniepokoiłem trochę tą rekuperacja dlatego tez chciałem zasięgnąć waszej opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 31.03.2022 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Rób człeku pompe i reku. komin wyburz i uzupełnij dachówki. Mamy rok 2022 do cholery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sid111 31.03.2022 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Nie przesadzajmy nie będę burzyć komina;) po prostu zastanawiałem się co będzie bardziej wydajne czy pellet czy PC i czy byłby sens z wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 31.03.2022 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Tak jest komin jeden jest, nie tyle co kolegi a starych budowlańców podpowiadali żeby grawitacyjna robić i pellet,pretensji nie mam do nikogo,teraz zacząłem się po prostu zastanawiać. I dobrze Ci doradzili. Ewentualnie, zamiast pieca na pellet ogarnij typowo na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 31.03.2022 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Jeśli autor jest "zielony" w kwestii budownictwa i instalacji to firma od reku skasuje go jak za zboże (20tys może braknąć). Jak miałby ją sam zmontować to jest kwestia zastanowienia ale nie dla oszczędności tylko owianego sławą komfortu, który rzeczywiście się poprawia ale czy aż tak istotnie? Chyba nie warte to jest tych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 01.04.2022 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Jeśli autor jest "zielony" w kwestii budownictwa i instalacji to firma od reku skasuje go jak za zboże (20tys może braknąć). Jak miałby ją sam zmontować to jest kwestia zastanowienia ale nie dla oszczędności tylko owianego sławą komfortu, który rzeczywiście się poprawia ale czy aż tak istotnie? Chyba nie warte to jest tych pieniędzy. Wcale się nie poprawia. To ma tyle samo wad co zalet. I to nie tylko pod kontem zdrowotnym, ale też tym mniej istotnym- ekonomicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2022 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 A jakie wady odkryłeś podczas użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 01.04.2022 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 A jakie to zdrowotne wady ma świeże powietrze w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sid111 01.04.2022 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Znaczy słuchajcie mi w gruncie rzeczy chodziło o to czy jest sens montażu PC bez reku w nowym domu (gdzie mam już wentylacje grawitacyjną) sugerują ze będą spodki ciepła a nie chodzi mi o komfort z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2022 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Jedno nie ma związku z drugim. Twoj dom ma pewne zapotrzebowanie na energię- z uwagi na wentylacje grawitacyjną nieco większe niż w przypadku posiadania rekuperacji.Czy będziesz grzał pompą, czy kotłem na pellet, te zapotrzebowanie bedzie takie samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sid111 01.04.2022 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 I bardzo dobrze to łopatologicznie mi wytłumaczyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 01.04.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 W pierwszym domu miałem piec na ekogroszek przez 6 lat. W obecnym wpadła pompa i po 4 latach PV- zestaw doskonały, rachunki za prąd tylko w postaci opłat stałych 30pln/miesiąc. Bierz PC- żadnych pelletów, ekogroszków ani drewna. Szkoda czasu... A brak rekuperacji jedynie nieznacznie podniesie zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.04.2022 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Nie przesadzajmy nie będę burzyć komina;) po prostu zastanawiałem się co będzie bardziej wydajne czy pellet czy PC i czy byłby sens z wentylacja grawitacyjna. To byłaby Twoja najlepsza decyzja. Poddasze nienarażone na przeciekanie dachu, brak mostka w postaci komina wychładzającego dom. Wiesz, że mając grawitacyjną musisz doprowadzić zimne w zimie powietrze z zewnątrz? jak to zrobisz, zetkami w ścianie, czy higroskopijnymi nawietrznikami? Miałem to drugie w mieszkaniu. To najgorsze rozwiązanie z możliwych. Wilgoci nie usuwa a ją potęguje, wychładza mieszkanie w dramatyczny sposób. Nie wiem co ludzie mają z głową budując grawitacje w dzisiejszych czasach. Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts