abromba 19.12.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Po przeczytaniu watku "książki" stwierdziłam,, że jestem zupełnie nie w temacie. Poza literaturą fachową tj. prawniczą i forum Muratora nie mam czasu prawie nic przeczytać (pociecha męczy mnie do 22.00). I uświadomiłam sobie, że dwie książki które przeczytałam w grudniu to;1) Katarzy (właśnie dziecię mi ją gdzieś zdematerializowało, a mi autor wyleciał - ale to to świeżutkie z serii Państwowego Instytutu Wydawniczego - nieco rozczarowuje2) Historia .Bizancjum Cyrila Mango - baardzo dobre I tak sobie myslę, że są wsród nas i inni którzy za młodu czytali zamast kryminałow powieści historyczne, zwiedzają wszelkie stare zamczyska jakie sa po drodze i wściekają się na wystawy "średniowieczne narzędzia tortur" gdzie 95 % eksponatów pochodzi z późniejszych czasów. Tak sobie myślę, że moglibyśmy powymieniać doświadczenia literacko - turystyczne, raczej amatorsko, bo nie pretenduje do bycia żadnym wielkim znawca tematu.No to są chętni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 20.12.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Książek o średniowieczu nie czytam, bo tak jak ty - literaturę mam raczej zawodowo ograniczoną (tematyka identyczna ). Jak już siegam po "inne" książki to tylko - lekkie łatwe i przyjemne - a dla mnie historyczne raczej do takich nie należą. ZA TO ZAMKI, ej, uwielbiam. Stare mury, kościoły, jakieś riuny. Ekstra. W niedalekiej okolicy (czytaj: lubuskie i zachodniopomorskie) jest kilka perełek. Ja najbardziej lubię takie co pamiętaja Templariuszy. Jak byś się kiedyś wybierała w moje okolice to dam namiary na kilka fajnych miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.12.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Funia, aleć tam zakon szpitalny, acanek nie wpuszczano legalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 20.12.2004 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Funia, ja też dam Ci namiary: Syria!!! Całe życie chciałam zobaczyć Krak de Chevaliers. Z podręczników wydawał się być taki niedostępny. A w rzeczywistości rozczarowuje - obudowany budami i straganami. Ale za to inne zamki!! W większości co prawda pojoannickie - a więc z typową, jak w Kraku, architekturą - dwie linie murów obronnych, wysoki zamek z donżonem. Warownie templariuszy były raczej samotnymi donżonami - ja byłam w chyba jedynym pozostałym w dobrym stanie - Safita. Ale najbardziej niesamowite jest to, że z jednego zamku na horyzoncie widzisz dwa - trzy inne. Dzięki temu krzyżowcy mogli się porozumiewać za pomocą sygnałow świetlnych, o ile akurat nie byli w konflikcie . W ogóle to ciągle zbieram się do pokazania naszych zdjęć z podróży ale po pierwsze przerasta mnie umieszczenie ich na Forum, a po drugie to chyba muszę nieco popsuć jakość skanów, bo z tych zdjęć częściowo budujemy dom, a po co ktoś ma nam podwędzić prawa autorskie A w Twojej okolicy templariusze to templariusze, ale szlak cysterski!!! W końcu Krzysiek nie przez przypadek ma na drugie Benedykt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Polecam z serii Znak-u:-Ludo J.R. Mills-Anielscy ludzie i ziemscy mnisi.-F.Beer-Kobiety i doświadczenia mistyczne w średniowieczu oraz Andre Vauchez-Duchowość średniowiecza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 21.12.2004 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Dołuj mnie, dołuj. Przecież napisałam, że prawie na żadne czytanie nie mam czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.12.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Tak Cię wciągnie,że jedna noc wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 22.12.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Polecam z serii Znak-u: -Ludo J.R. Mills-Anielscy ludzie i ziemscy mnisi. -F.Beer-Kobiety i doświadczenia mistyczne w średniowieczu oraz Andre Vauchez-Duchowość średniowiecza Kołacze mi się po głowie jeszcze jedna lektura, kiedyś nadobowiązkowa, dziś - klasyka, Huizingi Jesień średniowiecza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 22.12.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 arabomba wrote: Funia, ja też dam Ci namiary: Syria!!! Oj, kochanie, ja biedna Funia do Syrii?? Najpierw trzeba dostać kredyt na budowe, potem go spłacić, a potem jak życia starczy to można do Syrii. Ale jedź, jedź tylko duuuużo fotek zrób i przyśli Funi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 22.12.2004 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 abromba ps. szybko piszę - brzydko piszę i przekręcam nicki - przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 22.12.2004 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Z uporem mianiaka powtarzam, że przeciętny wyjazd trekkingowy jest tańszy niż 2 - tygodniowe last minute np. na Krecie (przerobiłam). Z Syrią teraz jest nieciekawie ze względu na sytuację polityczną, ale robi się to tak: albo kupuje się bilet w promocji ( dwa lata temu w dwie strony w Austrian Airlines płaciliśmy 1300 zł . A na miejscu spokojnie można się zmieścić w 500 zł na tydzień. W Syrii bardzo trzepią po kieszeni wejścia - warto mieć ISIC, zresztą w Palmyrze można fałszywki kupić na każdym rogu (mam skrupuły, nie kupiłam, żałowałam). Ale sąsiedni Liban jest już dość drogi.Więc dlatego zaliczyłam zamki krzyżowców w Syrii, a nie byłam we Francji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts